7 iulie 2015

Acasă » Digest » Copilul din Spania, bolnav de difterie, a murit
Copilul din Spania, bolnav de difterie, a murit

Copilul din Spania, bolnav de difterie, a murit

29 iunie 2015, 10:40

Băiețelul de șase ani din Spania, care s-a îmbolnăvit de difterie, a decedat la spitalul din Barcelona. Este primul caz de difterie înregistrat în ultimii 28 de ani în această țară europeană. Medicii susțin că micuțul nu a fost vaccinat, deoarece părinții s-au opus.

Băiatul era internat de aproape o lună, dar nu a făcut față complicațiilor provocate de toxina difterică la funcțiile respiratorii, cardiace și renale. Medicii au încercat să-l salveze apelând și la respirație asistată și conectare la un rinichi artificial, dar nu au reușit.

Tratamentul medicamentos administrat micului pacient a fost importat din Rusia, întrucât nu este disponibil nici într-o țară europeană.

Depistarea acestui caz a provocat polemici în Spania, unde vaccinarea se recomandă, dar nu este obligatorie, conform unei legi din 1986.

Peste 50 de minori, colegi și prieteni ai copilului bolnav, au fost examinați, probele de laborator relevând că zece dintre ei erau purtători ai bacteriei Corynebacterium diphtheriae, care produce această boală infecțioasă a căilor respiratorii, dar nu s-au îmbolnăvit întrucât erau vaccinați. Ei au fost supuși unui tratament cu antibiotice pentru eliminarea bacteriei.

Disperați, părinții băiatului au decis să renunțe la convingerile lor de a nu vaccina copiii și și-au imunizat cel de-al doilea copil. „Familia este distrusă moral. Se simt păcăliți, pentru că nu au fost bine informați privind vaccinarea. Se simt profund vinovați, iar noi încercăm să-i liniștim”, a declarat medicul-șef pe sănătate publică din Catalonia, Antoni Mateu.

Imunizarea este cea mai bună metodă de a preveni difteria, iar experții Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că ezitarea părinților de a-și vaccina copiii poate provoca epidemii grave. Difteria este o infecție contagioasă care se transmite pe cale aeriană. Odată infectat, bolnavul simte dureri de gât și senzație de inflamare, febră și amigdale umflate. Maladia duce la complicații serioase chiar și atunci când este tratată, iar în 10% din cazuri este letală.

Adaptare pentru MedNews de Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Copilul din Spania, bolnav de difterie, a murit Reviewed by on . Băiețelul de șase ani din Spania, care s-a îmbolnăvit de difterie, a decedat la spitalul din Barcelona. Este primul caz de difterie înregistrat în ultimii 28 de Băiețelul de șase ani din Spania, care s-a îmbolnăvit de difterie, a decedat la spitalul din Barcelona. Este primul caz de difterie înregistrat în ultimii 28 de Rating: 0
scroll to top