16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Creșterea rezistenței la antibiotice este o amenințare globală
Creșterea rezistenței la antibiotice este o amenințare globală

Creșterea rezistenței la antibiotice este o amenințare globală

17 noiembrie 2015, 11:34

Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă o amenințare enormă la adresa sănătății, la nivel mondial, a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Chan, prezentând primul sondaj al OMS pe această temă. Această rezistență, a adăugat dr. Chan, citată de AFP, „a atins niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii”. Sondajul arată că orice persoană poate fi într-o zi afectată de o infecție rezistentă la aceste medicamente.

Rezistența la antibiotice, numită și antibiorezistență, apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor, conform OMS. Acest flagel mondial este legat în special de consumul în exces de antibiotice și de utilizarea greșită a lor. Dar aproape jumătate (44%) dintre persoanele care au participat la sondaj, care nu pretinde a fi exhaustiv și care a fost realizat de OMS în 12 țări, crede că rezistența la antibiotice nu este o problemă decât pentru cei care abuzează de ele.

Două treimi dintre respondenți susțin, de asemenea, că nu există nici un risc de infecție din cauza rezistenței la antibiotice, dacă persoana administrează corect tratamentul prescris. „În realitate, oricine poate, la un moment dat și în orice țară, să sufere de o infecție rezistentă la antibiotice”, subliniază OMS, care lansează, din 16 până în 22 noiembrie, prima „Săptămână Mondială pentru buna utilizare a antibioticelor”.

În luna aprilie, OMS a deplâns că sistemele de sănătate din lume nu acționează suficient împotriva utilizării abuzive a antibioticelor, care conferă rezistență la medicamente și determină decese cauzate de boli curabile. „Una dintre cele mai mari provocări de sănătate ale secolului XXI va necesita o schimbare la nivel mondial de comportament din partea persoanelor și societăților”, a menționat la rândul său dr. Keiji Fukuda, reprezentant special al directorului general pentru rezistența la antimicrobiene.

Pentru a realiza acest lucru, OMS vrea să demonteze prejudecățile care circulă pe această temă. Astfel, trei sferturi dintre persoanele interogate cred că rezistența la antibiotice apare atunci când organismul devine rezistent la antibiotice. În realitate, bacteriile — nu oamenii sau animalele — sunt cele care devin rezistente la antibiotice și răspândirea lor cauzează infecții dificil de tratat.

Pentru a pune capăt acestui fenomen, OMS recomandă să nu se ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prescris chiar și atunci când pacienții se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotice rămase de la o prescripție predecentă și să nu se împrumute niciodată antibioticele prescrise altor persoane.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Creșterea rezistenței la antibiotice este o amenințare globală Reviewed by on . Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă o amenințare enormă la adresa sănătății, la nivel mondial, a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Or Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă o amenințare enormă la adresa sănătății, la nivel mondial, a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Or Rating: 0
scroll to top