24 februarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Cu ce se laudă Ministerul Sănătății la 100 de zile de activitate
Cu ce se laudă Ministerul Sănătății la 100 de zile de activitate

Cu ce se laudă Ministerul Sănătății la 100 de zile de activitate

4 iunie 2015, 17:28

135 de milioane de lei pentru medicamente compensate, ieftinirea mai multor medicamente și dotarea Spitalului Regional Bălți sunt cele mai mari realizări ale Ministerului Sănătății în primele 100 de zile de activitate. Ministerul se laudă că a majorat lista medicamentelor compensate și a promovat la nivel guvernamental Legea privind activitatea farmaceutică.

Totuși, Legea care prevede un mecanism nou al adaosurilor comerciale la medicamente nu a fost aprobată în a doua lectură în Parlament. În urma modificărilor operate, preţul angro al medicamentelor ar trebui să se micșoreze cu 4,35%, iar cel de farmacie cu 9,65%.

De asemenea, a fost modificat Regulamentul privind achiziţionarea de medicamente şi alte produse de uz medical pentru necesităţile sistemului de sănătate, a fost majorat cuantumul resurselor financiare direcţionate asistenţei medicale primare până la 32,25% din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

În perioada imediat următoare, Ministerul va demara discuţiile cu partenerii de dezvoltare, în special cu Banca Mondială şi Guvernul Japoniei, pentru alocarea a 80 milioane de euro în scopul dotării Spitalului Regional Bălţi. Nu este clar de ce Ministerul Sănătății nu a raportat inițierea analizei opțiunilor pentru modificarea legislației sănătății.

În luna martie Guvernul a primit o serie de recomandări de la partenerii externi printre care și direcțiile de reformare a domeniului sănătății. Conform recomandărilor, în primele 100 de zile autoritățile trebuiau să aprobe strategia de raționalizare a spitalelor ceea ce presupune crearea zonelor de sănătate, identificarea nodurilor spitalicești, a strategiilor de investiții capitale, consolidarea spitalelor din Chișinău sub un singur management, să majoreze alocațiile bugetare pentru programele de sănătate publică.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cu ce se laudă Ministerul Sănătății la 100 de zile de activitate Reviewed by on . 135 de milioane de lei pentru medicamente compensate, ieftinirea mai multor medicamente și dotarea Spitalului Regional Bălți sunt cele mai mari realizări ale Mi 135 de milioane de lei pentru medicamente compensate, ieftinirea mai multor medicamente și dotarea Spitalului Regional Bălți sunt cele mai mari realizări ale Mi Rating: 0
scroll to top