24 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Curs de instruire privind Banca de țesuturi la Chișinău
Curs de instruire privind Banca de țesuturi la Chișinău

Curs de instruire privind Banca de țesuturi la Chișinău

27 ianuarie 2015, 16:40

45 de medici și asistente medicale au început un curs de instruire de patru zile în domeniul activității Băncii de țesuturi umane. Evenimentul se desfășoară în perioada 27-30 ianuarie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În calitate de experți, la training participă specialiști din Spania, Franța și România.

În prima zi de training a fost analizată legislația cu privire la activitatea Băncii de țesuturi din Moldova, aspectele etice și criteriile de selectare a donatorilor de țesuturi. „Ne-am propus să explicăm cum funcționează Banca de țesuturi de la noi și să înțelegem cum funcționează cele din Europa, care sunt cerințele pentru efectuarea tuturor tipurilor de transplant. De asemenea, ne-am propus să ne eficientizăm activitatea și să o racordăm la standardele europene”, a menționat șeful Băncii de țesuturi umane, Viorel Nacu.

Experții internaționali au pus accent pe schimbul de experiență și pe necesitatea îmbunătățirii cunoștințelor în domeniul transplantului. „Sper ca până la sfârșitul cursului să atingeți obiectivul stabilit în cadrul proiectului. Agenția de Transplant și Banca de țesuturi depune eforturi serioase ca această activitate să se îmbunătățească și să se extindă”, a spus expertul educațional de la Institutul de Donare și Transplant din Spania, Melania Istrati.

„Aștept cu nerăbdare să văd care este metoda de lucru în Moldova în domeniul transplantului și sper că voi reuși să vă ofer unele sfaturi în vederea îmbunătățirii activității. De asemenea, așteptăm să preluăm din experiența medicilor moldoveni”, a menționat directorul Subdiviziunii Țesuturi a Băncii de Sânge și Țesuturi din Catalonia, Aurora Navarro.

În anul 2014, în Republica Moldova au fost efectuate 40 de grefe de cornee, peste 200 de grefe osoase și 82 de grefe cu piele alogenă. „Banca de țesuturi trebuie să fie o unitate autonomă sau, cel puțin, să aibă o autonomie mai extinsă în sensul obținerii unor fonduri adecvate activității. Până la ora actuală, problema de bază este lipsa unui concept de finanțare a Băncii de țesuturi – este parțial finanțată de Ministerul Sănătății, parțial de CNAM, dar nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește achitarea sau rambursarea integrală a costului grefelor”, a conchis Viorel Nacu.

Felicia Nedzelschi, Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Curs de instruire privind Banca de țesuturi la Chișinău Reviewed by on . 45 de medici și asistente medicale au început un curs de instruire de patru zile în domeniul activității Băncii de țesuturi umane. Evenimentul se desfășoară în 45 de medici și asistente medicale au început un curs de instruire de patru zile în domeniul activității Băncii de țesuturi umane. Evenimentul se desfășoară în Rating: 0
scroll to top