17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Cursul OMS de instruire în Managementul Urgențelor de Sănătate Publică s-a desfășurat la Chișinău
Cursul OMS de instruire în Managementul Urgențelor de Sănătate Publică s-a desfășurat la Chișinău

Cursul OMS de instruire în Managementul Urgențelor de Sănătate Publică s-a desfășurat la Chișinău

5 octombrie 2015, 11:42

Biroul Regional pentru Europa al OMS în comun cu Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) au organizat pentru prima dată la Chișinău Cursul regional de instruire în Managementul Urgențelor de Sănătate Publică la Chișinău.

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2015, 32 de decidenți în sistemele de sănătate publică a 9 țări din cadrul CSI au fost instruiți în elaborarea și promovarea programelor naționale pentru asigurarea și pregătirea sistemului de Sănătate în caz de dezastre, situații excepționale și urgențe în sănătatea publică.

Cursul de la Chișinău a fost coordonat de Ute Enderlein, șefa subdiviziunii Pregătirea țărilor pentru urgențe din cadrul Biroului Regional pentru Europa al OMS și Mihai Pîsla, cercetător științific coordonator, CNSP.

Instruirea a reflectat abordări moderne în managementul riscurilor din sănătatea publică, planificarea și realizarea acțiunilor de pregătire și răspuns, implementarea Regulamentului Sanitar Internațional, siguranța instituțiilor medico-sanitare, managementul cadavrelor în dezastre.

Experții au mai informat participanții și despre cazurile recente de gestionare a sănătății publice în zonele de concentrare a refugiaților din Siria. Aceștia au fost informați și despre Cadrul privind Reducerea Riscului Dezastrelor pentru perioada anilor 2015-2030, semnat în martie curent în Sendai, Japonia, de 185 țări ale lumii printre care și Republica Moldova.

Instruirea de la Chișinău s-a desfășurat în limba rusă și a fost predată de experți și consultanți internaționali în domeniul pregătirii și răspunsului la urgențe de sănătate publică, inclusiv din Republica Moldova: Mihai Pîsla, cercetător științific coordonator, CNSP, Ion Apostol, șef centru managementul urgențelor de sănătate publică, CNSP și Radu Ostaficiuc, șef centru republican medicina calamităților.

Cursurile de instruire pentru decidenții responsabili de gestionarea urgențelor în sănătatea publică la nivel național sunt organizate anual de OMS, începând cu anul 2008 în țările din regiunea de Sud-Est a Europei.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cursul OMS de instruire în Managementul Urgențelor de Sănătate Publică s-a desfășurat la Chișinău Reviewed by on . Biroul Regional pentru Europa al OMS în comun cu Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) au organizat pentru prima dată la Chișinău Cursul regional de instr Biroul Regional pentru Europa al OMS în comun cu Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) au organizat pentru prima dată la Chișinău Cursul regional de instr Rating: 0
scroll to top