18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Curtoazia electorală s-a încheiat! Tariful pentru hemodializă a fost majorat
Curtoazia electorală s-a încheiat! Tariful pentru hemodializă a fost majorat

Curtoazia electorală s-a încheiat! Tariful pentru hemodializă a fost majorat

3 decembrie 2014, 13:28

O ședință de hemodializă va costa mai scump! Guvernul a acceptat ca tariful pentru dializa sângelui să fie majorat. Astfel, de acum înainte, o ședință de hemodializă va costa 1 995 de lei. Până acum tariful era de 1 335 de lei.

Propunerea a venit din partea ministrului Sănătății, Andrei Usatîi. El a argumentat prin faptul că tariful nu a mai fost modificat din anul 2011, iar de atunci calitatea serviciilor de hemodializă a crescut: „Tariful este justificat în proporție de 100%. Aceleași dispozitive de hemodializă sunt și în România. Au fost procurate de la același producător. Dar în țara vecină costul unei proceduri este de 200 de dolari sau 150 de euro. În alte țări e și mai mare. Consumabilele sunt aceleași, folosim aceleași dispozitive, aceleași preparate adiacente – dar prețul la noi este mai mic. Dacă există dubii, avem organe de control care pot să verifice costurile și să se convingă de necesitatea acestei majorări”, a menționat ministrul Usatîi.

Premierul Iurie Leancă a îndemnat membrii Guvernului să susțină această propunere: „Trebuie să avem grijă și de calitatea serviciilor, dar și de banii publici utilizați”, a atenționat Leancă.

Actualmente, în Republica Moldova există peste 400 de persoane care suferă de insuficiență renală și nu pot trăi fără hemodializă. Astfel, în Moldova se fac anual peste 48.000 de proceduri. Conform Hotărârii de Guvern cu privire la parteneriatul public-privat pentru serviciile de dializă, în țară sunt în total șapte centre de hemodializă: la Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Centrul Naţional Practico-Ştiinţific Medicină de Urgenţă, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, Spitalul Clinic Municipal Bălţi, Spitalul Raional Cahul, Spitalul Raional Comrat.

Anstasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Curtoazia electorală s-a încheiat! Tariful pentru hemodializă a fost majorat Reviewed by on . O ședință de hemodializă va costa mai scump! Guvernul a acceptat ca tariful pentru dializa sângelui să fie majorat. Astfel, de acum înainte, o ședință de hemodi O ședință de hemodializă va costa mai scump! Guvernul a acceptat ca tariful pentru dializa sângelui să fie majorat. Astfel, de acum înainte, o ședință de hemodi Rating: 0
scroll to top