28 februarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » De 11 ani în Moldova nu a mai fost înregistrat niciun caz de rabie umană
De 11 ani în Moldova nu a mai fost înregistrat niciun caz de rabie umană

De 11 ani în Moldova nu a mai fost înregistrat niciun caz de rabie umană

28 septembrie 2015, 12:36

Rabia umană, ori turbarea, este o boală fatală. Moartea survine, fără excepție, prin insuficiență respiratorie și cardio-respiratorie. Boala durează în medie 3-6 zile și se manifestă prin excitare nervoasă, iar constricţia laringelui şi faringelui duce la hidrofobie (frică de apă), aerofobie.

Rabia este o maladie de origine virală, zooantroponoză care se transmite de la animale la om. Aceasta provine de la animalele carnivore sălbatice şi domestice şi se transmite la om prin contactul direct cu saliva infectată, prin muşcături și zgârieturi.

În cazul în care ați fost mușcat sau zgâriat de un animal carnivor, sălbatic, vagabond sau domestic necunoscut și suspectat de rabie, spălați rana profund, cu săpun, adresați-vă obligatoriu pentru asistența medicală specializată în primele ore.  Raportați cazul medicului și serviciului veterinar.

Rețineți, tratamentul antirabic se acordă la nivel de asistență medicală specializată de ambulatoriu și la nivel de asistență spitalicească gratuit pentru orice persoană, indiferent dacă sunteți ori nu asigurat medical.  Medicul va ține cont de categoria animalului ce v-a provocat leziunea, dar şi localizarea rănii pentru a vă acorda asistenţa antirabică specifică. Tratamentul va consta în administrarea unui vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. Ulterior, tratamentului profilactic, trebuie să respectați cu strictețe regimul prescris de medic.

În ultimii 11 ani, în Moldova nu au fost înregistrate cazuri de rabie umană. Faptul se datorează cererii și acordării rapide de asistenţă antirabică. Rabia este prevenită anual la 120-200 de persoane agresate de animale cu diagnosticul confirmat de rabie. La nivel global, rabia este o boală larg răspândită. Anual, din cauza rabiei mor mai mult de 50  mii  persoane, iar aproximativ 95% de decese se întâmplă în ţările din Asia şi Africa.

28 septembrie este Ziua Mondială de combatere și profilaxie a rabiei. În Republica Moldova evenimentele de profilaxie se vor desfășura cu sloganul „Să combatem rabia împreună”.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
De 11 ani în Moldova nu a mai fost înregistrat niciun caz de rabie umană Reviewed by on . Rabia umană, ori turbarea, este o boală fatală. Moartea survine, fără excepție, prin insuficiență respiratorie și cardio-respiratorie. Boala durează în medie 3- Rabia umană, ori turbarea, este o boală fatală. Moartea survine, fără excepție, prin insuficiență respiratorie și cardio-respiratorie. Boala durează în medie 3- Rating: 0
scroll to top