18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » DELĂSARE. Reducerea riscurilor legate de îmbolnăvirea cu HIV/SIDA – un subiect abandonat
DELĂSARE. Reducerea riscurilor legate de îmbolnăvirea cu HIV/SIDA – un subiect abandonat

DELĂSARE. Reducerea riscurilor legate de îmbolnăvirea cu HIV/SIDA – un subiect abandonat

5 august 2015, 15:35

În Republica Moldova se înregistrează un pachet deficitar de servicii menite să reducă  riscurile legate de îmbolnăvirea cu HIV/SIDA. Răspândirea geografică este neuniformă, iar serviciile de susținere psiho-socială, în general lipsesc. Datele au fost prezentate într-un studiu realizat de Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor.

Beneficiarii punctelor de schimb a seringilor s-au confruntat cu deficit atunci când au solicitat consumabile. De asemenea, în fiecare regiune a țării nivelul de implementare a programelor pentru HIV și complexitatea serviciilor se deosebește în funcție de organizație. Timpul de activitate a acestor puncte, la fel, este limitat.

„O problemă depistată a fost nivelul scăzut de finanțare a programelor de reducere a riscurilor, lipsa testelor pentru depistarea HIV. Dacă în anul 2012, pentru un client al punctelor de schimb a seringilor se cheltuiau 678 de lei, în anul 2013 suma s-a diminuat până la 602 lei. Aceasta s-a întâmplat pentru că a crescut numărul beneficiarilor, iar finanțarea a rămas la același nivel”, a explicat reprezentanta Uniunii pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, Ala Iațco.

O altă concluzie a studiului este că femeile care consumă droguri în Moldova sunt foarte vulnerabile la virusul HIV. Explicațiile ar fi că o parte dintre acestea prestează servicii sexuale, lipsesc serviciile și produsele pentru protejarea sănătății – teste pentru sarcină, consultațiile specializate. De asemenea, se atestă un nivel înalt al mortalității din cauza abuzului de droguri.

La ora actuală, principala sursă de finanțare a programelor HIV și TBC este Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Din anul 2014, din bugetul de stat, au fost alocate peste 2 milioane de lei pentru aceste programe. Dintre acestea, 1,3 milioane destinate pentru punctele de schimb a seringilor nu au fost valorificate din lipsa unui mecanism de finanțare.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
DELĂSARE. Reducerea riscurilor legate de îmbolnăvirea cu HIV/SIDA – un subiect abandonat Reviewed by on . În Republica Moldova se înregistrează un pachet deficitar de servicii menite să reducă  riscurile legate de îmbolnăvirea cu HIV/SIDA. Răspândirea geografică est În Republica Moldova se înregistrează un pachet deficitar de servicii menite să reducă  riscurile legate de îmbolnăvirea cu HIV/SIDA. Răspândirea geografică est Rating: 0
scroll to top