17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Deputații au făcut apel către cetățeni și autoritățile din sănătate să prevină mai eficient diabetul zaharat
Deputații au făcut apel către cetățeni și autoritățile din sănătate să prevină mai eficient diabetul zaharat

Deputații au făcut apel către cetățeni și autoritățile din sănătate să prevină mai eficient diabetul zaharat

7 aprilie 2016, 15:16

De Ziua Mondială a Sănătății, Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti a  avut o intervenție lăudată de Speakerul, Andrian Candu în care a făcut un apel către cetățeni și autoritățile din sănătate să conștientizeze riscurile de sănătate și economice ale diabetul zaharat. „Facem un apel către populație și autoritățile responsabile să întreprindă măsurile necesare pentru a preveni eficient, diagnostica timpuriu și spori accesul cetățenilor la tratamentele adecvate”.

Domenti a declarat că în republică sunt diagnosticați cu diabet zaharat 84 de mii de moldoveni, iar un număr și mai mare de persoane afectate de această maladie încă nu este depistat. Numărul persoanelor cu diabet „latent”,  estimativ , este mai mare de 2-3 ori, deoarece peste 85% din bolnavi sunt persoane adulte (40+) și suferă de diabet de tip 2. „Vestea pozitivă este că diabetul poate fi combătut atât prin măsuri de prevenție, propagare și adoptare a modului sănătos de viață, cât și printr-un management al tratamentului adecvat al maladiei”, a mai spus Domenti.

Președintele Comisiei parlamentare a ținut să remarce că de Ziua Mondială a Sănătății, țara noastră are statistici care „denotă clar legătura dintre investițiile în sănătate și starea de sănătate a populației”. În acest sens, Domenti a subliniat că rolul parlamentarilor este de a se implica pentru ca investițiile și eforturile publice, inclusiv financiare în sănătate, să fie adecvate și consistente.

Diabetul zaharat este una din cauzele principale a dizabilității precoce: fiecare a treia persoană cu orbire şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat; 70% din cazurile de amputaţii ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet, ponderea diabetului în structura dizabilității primare constituie 4,8%, şi condiţionează reducerea speranţei de viaţă în medie cu 10 ani.

În 2014 mortalitatea cauzată de diabet zaharat a constituit 10,6 cazuri la 100 de mii de populație, din care o treime de moldoveni au decedat în vârsta aptă de muncă.

MedNews Sursa: Comisia protecție socială, sănătate și familie

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Deputații au făcut apel către cetățeni și autoritățile din sănătate să prevină mai eficient diabetul zaharat Reviewed by on . De Ziua Mondială a Sănătății, Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti a  avut o intervenție lăudată de Speakerul, Andrian Ca De Ziua Mondială a Sănătății, Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti a  avut o intervenție lăudată de Speakerul, Andrian Ca Rating: 0
scroll to top