16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Despre inimă de Ziua Inimii
Despre inimă de Ziua Inimii

Despre inimă de Ziua Inimii

29 septembrie 2015, 16:46

O privire deschisă și o strângere de mână sigură a cardiologului este cea mai plăcută invitație pentru un examen medical al inimii. Atunci când mergi să-ți verifici cum funcționează mușchiul care muncește fără pauze, bonusuri și motivare trebuie să o faci cu încredere pentru că bolile inimii pot fi prevenite. De Ziua Inimii, am mers la medicul cardiolog Daniela Ivanov, din cadrul Medpark ca să discutăm despre noi și inima noastră umană – motorul cu ardere internă, care „atunci când nu mai lucrează, nimic nu mai poate funcționa corect”.

MedNews:  De ce se îmbolnăvește inima?

Daniela Ivanov: Inima este pompa, motorul organismului de care depinde lucrul tuturor organelor. Inima împreună cu vasele sangvine sunt responsabile de aportul de oxigen către organe și țesuturi și atunci când inima nu mai lucrează, nimic nu mai poate funcționa corect.

Patologia cardiovasculară este generată de anumiți factori de risc. Atunci când pacientul are anumiți factori de risc, el are predispoziție de a dezvolta o boală cardiacă în viitor. Mai sunt și anomalii de dezvoltare, dar sunt mai puțin frecvente.

Un lucru este sigur, bolile de inimă pot fi prevenite în totalitate, în principal prin modul sănătos de viață, începând chiar din copilărie:

  • o alimentație echilibrată, corectă, la timp ce implică consumul de fructe, legume, alimente cu continut bogat de omega3 (fructe, legume, peștele de mare, salate verzi, alune, nuci, migdale).
  • mișcare, sport regulat timp de minim 30 de minute de cel puțin trei ori pe săptămână. Cele mai recomandate sporturi de către cardiologi sunt înotul, alergatul, jogging, ciclismul, exerciții fizice aerobe. În general sunt recomandate toate sporturile dinamice, nu se recomandă ridicarea greutăților, deoarece solicită rezistența în vasele de sânge.

MedNews:  De exemplu urcarea scărilor poate fi inclusă la categoria mișcărilor benefice pentru prevenirea bolilor cardiace?

Daniela Ivanov: Bineînțeles. Urcatul scărilor, grădinăritul, activitățile zilnice implică eforturi dinamice ca și sportul.

MedNews:  Dacă revenim la cauzele bolilor cardiovasculare, care sunt factorii de risc?

Daniela Ivanov: Factorii de risc sunt de două tipuri. În primul rând cei modificabili, adică cei pe care ii putem influența, dintre care cel mai important factor de risc este fumatul, urmat de alcool, diabetul zaharat, hipertensiunea, obezitatea, dislipidemia.

Factorii de risc nemodificabili – vârsta și antecedente familiale de boală cardiacă.  Dacă pacientul are anumiți factori de risc și mai are și un istoric familial de patologie cardiacă, riscul de dezvoltare a unei boli cardiace crește substanțial.

În cazul bolilor cardiovasculare poate fi afectată inima propriu-zis, adică valvele și mușchiul cardiac sau vasele sangvine (vasele din jurul inimii sau, in general, vasele sangvine).

Cauza de bază a patologiei cardiace este ateroscleroza, care reprezintă un proces continuu ce începe din copilărie și se manifestă pe parcursul întregii vieți. Doar în funcție de acești factori de risc care au fost menționați, pacientul poate dezvolta boala cardiacă mai devreme sau mai târziu. Până la urmă, majoritatea oamenilor decedează de infarct, insult sau insult, la o vârstă mai înaintată, din cauza aterosclerozei care se dezvoltă treptat.

MedNews:  De ce boala inimii întinerește?

Daniela Ivanov: Probabil din cauza modului nesănătos de viață, stresul priho-social, alimentația incorectă, creșterea numărului de pacienți obezi sau cu diabet zaharat. Peste tot în lume în cadrul congreselor, conferințelor, scopul comun al tuturor cardiologilor la nivel mondial este reducerea morbidității de patologii cardiovasculare și anume lupta cu factorii de risc. Bine, o boală constituită deja poate fi tratată, dar mai bine e să fie prevenită.

MedNews:  La vârste înaintate oricum de inimă murim (de patologiile cardiovasculare), în aceste cazuri,  lupta cardiologilor se duce pentru a preveni îmbolnăvirea inimii la o vârstă mai tânără, probabil?

Daniela Ivanov: A nu se înțelege greșit, lumea decedează și din cauza cancerului, paralogiilor pulmonare, accidente, dar în mare parte de patologia cardiacă la vârsta înaintată. Ateroscleroza nu poate fi evitată la vârsta de 90 de ani. Toată lumea îmbătrânind va dezvolta în timp ateroscleroză, doar că procesul de dezvoltare a aterosclerozei este mult mai lent. În Europa de exemplu, s-a reușit o scădere a numărului de pacienți decedați din cauza bolilor cardiovasculare la vârste mai tinere și creșterea duratei vieții. Adică bolnavii trăiesc mai mult cu aceste maladii, datorită tratamentelor moderne, accesului la asistența medicală calificată ce permit menținerea stării de sănătate și ameliorează calitatea vieții și inclusiv supraviețuirea. Acesta ar fi și unul din scopurile noastre, să evităm îmbolnăvirile iar dacă boala s-a constituit atunci să-i oferim pacientului un tratament complex ca să se simtă confortabil, să aibă cu cât mai puține mai puține complicații și să fie mai longeviv.

MedNews:  Cât de des trebuie să mergem la medicul cardiolog și de la ce vârstă?

Depinde de factorii de risc. În mod normal, bărbații după 40 de ani, femeile după 45 de ani, când se apropie perioada de menopauză. Dacă lipsesc factori de risc, orice om după 40 de ani trebuie să facă odată pe an un check-up profilactic, inclusiv cardiologic.

MedNews:  Ce înseamnă acest check-up profilactic?

Daniela Ivanov: Trebuie să facă o electrocardiogramă, ecocardiografie (ultrasonografia cordului), analizele de rutină necesare pentru monitorizarea factorilor de risc cardiovascular (analiza generală de sânge, analiza generală de urină, lipidograma, glicemia, acid uric, creatinina, ionograma).

La indicație, în funcție de simptomele pacientului  se fac:

  • testul de efort cardiovascular (care analizează circulația sângelui în jurul inimii prin arterele coronare) în funcție de rezultate (indirect se analizează dacă este o suspiciune de stenozare de arteră coronară) ar putea să facă alte investigații mai complexe .
  • monitorizarea tensiunii arteriale și a electrocardiogramei 24 / 48 ore .

MedNews:  Dar copii, cât de des merg aceștia la cardiolog, deoarece în ultimul timp fac și ei boli de inimă?

Daniela Ivanov: Copii merg la pediatru, la controale regulate de rutină, cum este prevăzut. Dacă se depistează o problemă: se aude un suflu la inimă, cianoză periorală (senzația de vânăt în jurul gurii), dispnee sau palpitații neexplicabile, s e solicită medicul cardiolog și urmează aceleași examinări ca și la adulții. Corect ar fi pentru liniștea părinților și a medicului care supraveghează copilul să se facă o ecocardiografie pentru a depista o posibilă anomalie. Aceasta este o investigație de bază care ne arată anatomia inimii (cum sunt dezvoltate camerele inimii, cum lucrează valvele, cum se contractă mușchiul cardiac). Dacă ecocardiografia detectează ceva suspect, urmează investigații mai sofisticate – tomografia computerizată, rezonanță magnetică cardiacă, Holter ECG etc.

MedNews:  Ce le doriți tuturor oamenilor de ziua mondială a inimii?

Daniela Ivanov: Sănătate și o inimă puternică, curaj, răbdare și să fie exemplari, să facă controalele periodice la recomandarea specialiștilor, odată pe an sau mai des. Să-și administreze medicația la timp, lucru foarte important. Complianța pacientului la tratament este importantă în lucrul cu pacienții pentru rezultate bune. Un mod de viață sănătos, alimentație corectă și lupta cu factorii  de risc.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Despre inimă de Ziua Inimii Reviewed by on . O privire deschisă și o strângere de mână sigură a cardiologului este cea mai plăcută invitație pentru un examen medical al inimii. Atunci când mergi să-ți veri O privire deschisă și o strângere de mână sigură a cardiologului este cea mai plăcută invitație pentru un examen medical al inimii. Atunci când mergi să-ți veri Rating: 0
scroll to top