5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Diabetul zaharat poate duce la dializă
Diabetul zaharat poate duce la dializă

Diabetul zaharat poate duce la dializă

7 aprilie 2016, 12:18

Una din cauzele principale ale bolilor de rinichi în stadiul terminal, atunci când pacientul necesită a fi inclus în dializă, este diabetul zaharat. În contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii din acest an, cu genericul „Învinge Diabetul”, specialiştii în nefrologie atenţionează pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat să monitorizeze funcţia rinichilor, cel puțin o dată pe an.

Diabeticii sunt expuşi riscului de a dezvolta nefropatie diabetică, o afecţiune care evoluează extrem de rapid şi în timp record duce la insuficienţă renală cronică în stadiul terminal, ceea ce impune includerea persoanei în dializă, procedeu medical de substituţie a funcţiei rinichiului. Din acest moment viaţa pacientului depinde de aparatele de dializă.

„În 2016, fiecare al patrulea pacient nou inclus în dializă este cu diabet zaharat. Deşi nu avem studii care ar reflecta situaţia la acest capitol, am efectuat o analiză şi conform celor mai optimiste date, numărul persoanelor care vor beneficia de substituţia artificială a funcţiei renale prin  dializă în anul 2020 poate să depăşească plafonul de 400 de persoane. Aceşti pacienţi diabetici, incluşi în dializă, necesită un tratament mai complex şi au şanse mult mai mici să fie supuşi transplantului renal, cel puţin la noi în ţară”, a menţionat Petru Cepoida, Directorul medical al Centrului de Dializă din Chişinău, deschis în cadrul proiectului de Parteneriat Public Privat pentru Servicii de Dializă din Republica Moldova.

Potrivit specialistului, dacă ar exista mai multe programe de prevenire şi de depistare precoce a complicaţiilor diabetului zaharat, numărul persoanelor cu nefropatie diabetică nu ar fi atât de mare.

Mai mult de un sfert dintre diabetici, în 10-20 de ani de boală, dezvoltă insuficienţă renală ori sunt răpuşi de alte complicaţii ale diabetului zaharat. Mortalitatea în cazul diabetului zaharat, potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, este alarmantă, circa 400 de persoane pe an. În acest context, medicii le recomandă pacienţilor cu diabet zaharat să evalueze cu regularitate funcţia rinichilor (microalbuminurie şi creatinina serică), cel puţin anual.

Pentru a reduce riscul complicaţiilor, pacientul cu diabet zaharat trebuie să-şi trateze afecţiunea cu o responsabilitate maximă. „Diabetul zaharat nu este o boală, ci un mod deosebit de viaţă. Pacientul cu diabet zaharat trebuie să cunoască atât de bine maladia sa, exact cum un șofer trebuie să cunoască regulamentul de circulație”, susține Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău.

În anul 2014, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 84 mii de persoane cu diabet zaharat. Către anul 2020 se prognozează în jur de 130-140 mii de pacienţi afectaţi de această patologie. Datele Ministerului Sănătăţii, prezintă o  creștere anuală a cazurilor noi de diabet zaharat, aproape 8 000, ceea ce presupune şi mărirea continuă a necesităţii de noi locuri de dializă. Cel puţin 20% dintre diabetici au nevoie de substituţia funcţiei rinichilor prin dializă.

Pentru ca pacienţii să nu rămână în afara sistemului de asistență medicală şi să fie asiguraţi cu servicii de dializă de înaltă calitate, a fost lansat proiectul de Parteneriat Public Privat pentru Servicii de Dializă din Republica Moldova. La începutul anului 2016 a fost deschis primul Centru de Dializă din Chişinău, unul din cele mai mari Centre din Europa cu o capacitate de deservire a circa 400 de pacienţi.

Pentru modernizarea sistemului de sănătate și racordarea actului medical în domeniul serviciilor de dializă la cerințele europene de calitate, compania  BB-Dializa, în calitate de partener privat şi parte a consorţiului german B.BRAUN & BB-HÄMODIALYSE, a transferat experiența centrelor de dializă europene și contribuie la alinierea Republicii Moldova la țările cu un serviciu de dializă performant.

MedNews Sursa: Centrul de Dializă din Chişinău

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Diabetul zaharat poate duce la dializă Reviewed by on . Una din cauzele principale ale bolilor de rinichi în stadiul terminal, atunci când pacientul necesită a fi inclus în dializă, este diabetul zaharat. În contextu Una din cauzele principale ale bolilor de rinichi în stadiul terminal, atunci când pacientul necesită a fi inclus în dializă, este diabetul zaharat. În contextu Rating: 0
scroll to top