17 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Directorul Institutului Mamei și Copilului se simte vizat de schimbare
Directorul Institutului Mamei și Copilului se simte vizat de schimbare

Directorul Institutului Mamei și Copilului se simte vizat de schimbare

3 noiembrie 2015, 12:06

În timp ce Ministerul Sănătății, fondatorul Institutului Mamei și Copilului (IMC) nu a plătit nici un ban în anul curent pentru reparații sau dotări, iar lucrările sunt efectuate din banii donatorilor, Dr. Ștefan Gațcan, directorul instituției publice, riscă să fie destituit din funcție dacă i se va mai aplica o mustrare din partea autorității ierarhic superioare în baza raportului de pe urma controlului inopinat de săptămâna trecută. Controlul fără preaviz din partea fondatorului a fost realizat ca urmare a mai multor plângeri din partea mamelor, care au invocat că sunt nevoite să spele podelele în saloane, copiii dorm pe saltele insalubre, iar analizele medicale sunt efectuate cu întârziere.

Până la apariția raportului Ministerului Sănătății,  administrația Institutului Mamei și Copilului a organizat o conferință de presă în care Dr. Ștefan Gațcan a explicat jurnaliștilor situația financiară a instituției. În cadrul conferinței, Dr. Gațcan nu a comentat acțiunea de control a comisiei Ministerului Sănătății și posibila sancțiune. El doar a precizat că ar vrea să fie informat argumentat dacă vor fi găsite nereguli: „Mă interesează un singur lucru, în cazul în care eu nu fac față aspectelor manageriale și curativ-profilactice din această instituție, aștept să fiu foarte bine informat referitor la aceasta”.

Întrebat ce nereguli au fost găsite în urma verificărilor, directorul spitalului a declarat că „nu s-a depistat nici o încălcare gravă”. „Nici un pacient nu a relatat că plătește bani instituției, nici un pacient nu a spus că a fost obligat să-și cumpere medicamente”, a declarat Dr. Gațcan. Directorul IMC a recunoscut în fața jurnaliștilor că și-ar dori condiții mai bune în toate secțiile spitalului, doar că „în primul rând, am realizat ceea ce era stringent: centrul perinatal, secția de primire, sălile de naștere pentru obstetrică, lăuzia 1 și 2”. „Nu putem să ne permitem să schimbăm totalmente paturile din Centrul Mamei și Copilului, pentru că avem nevoie de 800 de paturi noi pentru copii și 400 pentru mame. (…) Este adevărat că saltelele trebuie schimbate. Ne dorim, dar încă nu avem posibilități”, a explicat managerul instituției.

Potrivit directorului IMC, în perioada anilor 2010 – 2014 au fost implementate zece proiecte pentru fortificarea centrului perinatal din grantul de 1,5 milioane de euro din partea Guvernului României. „Proiectul a fost inspectat de către parteneri, iar lucrările au fost efectuate fără abateri din punct de vedere al volumului și calității”, a menționat la conferință managerul IMC. Dr. Gațcan i-a invitat pe jurnaliști să participe la verificarea fiecăruia dintre proiectele care au fost și care urmează să fie realizate.

Managerul IMC a anunțat că în proces de achiziții publice sunt alte patru proiecte, pentru care banii deja au venit de la partenerii externi. Este vorba despre  fortificarea segmentului de pediatrie chirurgicală, cu secțiile de alergologie, ginecologie infantilă, urologie, unde timp de 32 de ani nu a mai fost efectuată nici o reparație. De asemenea, urmează să fie renovat holul central de intrare în chirurgia pediatrică, partea a doua de primiri urgente, laboratorul clinic și patru ascensoare.

Proiectele curente și cele viitoare de reparație și dotare sunt realizate în majoritatea lor la IMC din banii partenerilor, deși, conform actelor normative, aceste compartimente ar trebui să fie finanțate din banii fondatorului. Întrebat care este contribuția fondatorului IMC pentru reparația clădirilor și dotarea cu mobilier și echipamente a instituției, Dr. Gațcan a spuns: „În anul 2013, Ministerul Sănătății a oferit 1,5 milioane de lei, nici 1% din necesar, în 2014 – 788.000, din 3,5 milioane de lei planificate pentru reparația blocului ORL, care în total necesita 8 milioane de lei. Din acestea, 3, 2 milioane au fost de la CNAM, restul de la parteneri, donații, servicii cu plată. Cu părere de rău, până acum Ministerul Sănătății, pentru anul 2015,  a venit cu 0 lei pentru IMC. Asta e realitatea!”.

Institutul Mamei și Copilului va încheia anul 2015 fără datorii creditare, susține directorul IMC. Institutul are datorii curente acumulate din banii de la Compania Națională de Asigurări în Medicină,  pentru ultimele 9 luni.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Directorul Institutului Mamei și Copilului se simte vizat de schimbare Reviewed by on . În timp ce Ministerul Sănătății, fondatorul Institutului Mamei și Copilului (IMC) nu a plătit nici un ban în anul curent pentru reparații sau dotări, iar lucrăr În timp ce Ministerul Sănătății, fondatorul Institutului Mamei și Copilului (IMC) nu a plătit nici un ban în anul curent pentru reparații sau dotări, iar lucrăr Rating: 0
scroll to top