26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Două treimi din medicii rezidenți nu primesc salariu. Deputat: „Sunt discriminați! Legea trebuie schimbată”
Două treimi din medicii rezidenți nu primesc salariu. Deputat: „Sunt discriminați! Legea trebuie schimbată”

Două treimi din medicii rezidenți nu primesc salariu. Deputat: „Sunt discriminați! Legea trebuie schimbată”

29 aprilie 2015, 13:36

În pofida mai multe acte normative adoptate în 2013 privind leafa rezidenților, din 1630 de studenți care-și fac rezidențiatul la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” doar 500 sunt salarizați. Se întâmplă pentru că „modificările legislative au început de la coadă”, susține vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Stratan.

Ea a înaintat  la Comisia de profil un proiect de lege care prevede modificarea Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic, adoptată în 2005. Valentina Stratan își explică inițiativa prin faptul că în 2013 au fost aprobate mai multe acte normative care permit salarizarea medicilor rezidenți, însă conform legii ei nu au dreptul să fie angajați.

articolul 8„Atunci s-a decis să oferim posibilitate medicilor rezidenți să fie angajați în câmpul muncii. A fost adoptată Hotărârea de Guvern 791 din octombrie 2013 prin care s-a stabilit și un coeficient de salarizare pentru rezidenți. Ministerul Sănătății a emis un ordin și a impus conducătorii de instituții medicale să facă posibilă angajarea lor. Dar Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic stipulează că un medic rezident, care are diplomă de studii superioare, dar nu și de licență, nu poate fi angajat ca medic deoarece nu are ambele diplome”, a explicat pentru MedNews Valentina Stratan.

Deputatul propune ajustarea legii pentru că, potrivit ei, „modificările s-au început de la coadă”. „S-au elaborat acte normative care permit angajarea medicilor rezidenți, dar aceasta înseamnă că se încalcă legea. Eu am cerut ca în articolul 4 al acestei legi să fie introdusă o nouă sintagmă prin care să se spună că profesia de medic o pot exercita medicii în pregătire profesională”, a spus Stratan.

Autoarea modificării a primit avizul mai multor comisii parlamentare, dar și a CNA, iar acum se află în așteptarea avizului Guvernului. „La cerere, Ministerul Sănătății mi-a oferit date despre numărul rezidenților și câți dintre ei sunt salarizați. Doar o treime din ei primesc leafă, iar aceasta înseamnă că discriminarea continuă. Medicii-șefi argumentează că nu au bani suficienți în fonduri. Dar nu e corect că dintr-o grupă de rezidenți doi primesc salariu, iar zece – nu. Instituțiile republicane și din teritoriu au angajat mai mulți medici rezidenți decât cele municipale. Și așa avem prea puține pârghii de a stimula rămânerea medicilor în țară, nu vrem să-i pierdem și pe aceștia”, a spus Stratan.

Salarizarea rezidenților are loc din fondul de bază din banii contractați pentru instituții. În medie, leafa unui rezident este de 1500-1800 de lei. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, cei mai mulți dintre ei sunt angajați la Institutul Mamei și Copilului – 145.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Două treimi din medicii rezidenți nu primesc salariu. Deputat: „Sunt discriminați! Legea trebuie schimbată” Reviewed by on . În pofida mai multe acte normative adoptate în 2013 privind leafa rezidenților, din 1630 de studenți care-și fac rezidențiatul la Universitatea de Medicină și F În pofida mai multe acte normative adoptate în 2013 privind leafa rezidenților, din 1630 de studenți care-și fac rezidențiatul la Universitatea de Medicină și F Rating: 0
scroll to top