17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Droguri vândute în preajma copiilor
Droguri vândute în preajma copiilor

Droguri vândute în preajma copiilor

24 iunie 2014, 15:50

Numărul consumatorilor de droguri în Republica Moldova este în creștere față de anul trecut. Conform datelor furnizate de IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, până la 1 iunie, curent, numărul oficial al consumatori de droguri aflați la evidență, constituia 10131, dintre care  355 persoane înregistrate în 2014. Potrivit directorului Dispensarului Narcologic, Mihai Oprea, numărul neoficial al consumatorilor de stupefiante nu coincide cu datele oficiale, fiind mult mai mare. ”Din păcate, la noi în țară drogurile sunt accesibile. Se vând în baruri, discoteci, în stradă și chiar lângă instituțiile de învățământ. Oamenii care consumă cunosc aceste locuri și vânzătorii”, mai spune Mihai Oprea.

Drogurile se vând în baruri, în stradă și lângă instituțiile de învățământ

Situația devine alarmantă în răndul consumatorilor de droguri din rândul adolescenților și tinerilor, numărul cărora este de două ori mai mare decât în rândul celorlalți consumatori. Astfel, circa 95% din persoanele care consumă droguri au vârsta între 19 și 30 de ani.

Potrivit psihologului Rodica Rudei, acestui risc sunt predispuse atât familiile vulnerabile cât și familiile înstărite. ”Adolescentii, în special din zona rurală sunt cei mai tentați să încerce drogurile, fiind mânați de curiozitate, de  senzațiile noi dar și din dorința de a atinge o anumită stare psihică de bine. Sunt siguri că se vor opri după prima încercare, dar acest lucru nu este adevărat. Adolescenții nu conștientizează riscurile consumului de droguri pentru sănătatea personală și statutul social. O infuență mare o are și grupul de prieteni din care face parte adolescentul, iar presiunea din partea așa zișilor prieteni uneori este mai puternică decât stima de sine”, a mai spus Rodica Rudei.

Sunt siguri că se vor opri după prima încercare…

Potrivit specialistului, profilul psihologic al tânărului consumator de droguri este situat la extreme, asta ar însemna că nu este adecvat societății. Ori este prea agresiv, ori prea pasiv și într-o dezarmonie totală cu factorii psihologici. Nu-și exploatează potențialul, iar stima de sine este minimă. În unele cazuri este vorba de plictiseală, când nu are cu ce se ocupa în timpul zilei, sau părinții sunt plecați peste hotare și nu este supravegheat. Este frustrat, iritabil, timid și hipersensibil, are nevoie permanent de susținerea celor din jur. Dificultatea de a stabili relații durabile, incapacitatea de a găsi alternative la rezolvarea problemelor. El motivează, că acest viciu îl ajută să depașească nesiguranța și neliniștea vizavi de problemele cărora nu le poate face față. Soluția pe care o găsește este retragerea într-o lume construită, determinată și întreținută de drog, o lume care îl face fericit și-i estompează pentru un timp limitat problemele.

81,1% dintre consumatorii de droguri sunt bărbații celibatari

Potrivit datelor furnizate de Dispensarul de Narcologie, se atestă o creștere a consumatorilor printre bărbați. 81,1% dintre consumatorii de droguri sunt bărbații celibatari, cu studii medii și cu vârsta cuprinsă între 19-35 de ani. Datele mai atestă o pondere a utilizării drogurilor prin inhalare (58,7%) şi diminuarea utilizatorilor prin injectare (36,4%).

Consumatorii de droguri sunt incluși în programe educaționale și de profilaxie, iar în unele cazuri, atunci când este solicitat, și de tratament.

Cheltuielile de tratament al unui consumator de droguri, în staționar, ajung la 6000 de lei

Solicitat de MedNews, directorul Dispensarului Narcologic, Mihai Oprea a declarat că tratamentul este asigurat de CNAM atât pentru persoanele asigurate cât și pentru cele neasigurate. ”Cheltuielile pentru un caz tratat, în stațonar, costă 6000 de lei, dar tratamentul este continuat și în condiții de ambulatoriu, se fac consilieri psihologice, psihosociale, cu medicul de familie sau cu medicul narcolog, depinde de fiecare caz în parte. Nu am făcut niște calcule ca să știm care ar fi toate costurile de tratament al unui consumator de droguri. ” mai spune Mihai Oprea

În scopul combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis, ca la data de 26 iunie, anual, să fie marcată Ziua Internaţională de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri. Campania de comunicare din anul curent se va desfăşura sub sloganul ”Un mesaj de speranţă: Consumul de droguri – tulburări care pot fi prevenite şi tratate”. Scopul acestei campanii este de a sensibiliza membrii comunităţii pentru adoptarea unei atitudini active în prevenirea şi reducerea consumului de droguri şi încurajează tinerii de a plasa viaţa şi sănătatea proprie mai presus ca drogurile.

Pentru MedNews: Alina Dumitrescu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Droguri vândute în preajma copiilor Reviewed by on . Numărul consumatorilor de droguri în Republica Moldova este în creștere față de anul trecut. Conform datelor furnizate de IMSP Dispensarul Republican de Narcolo Numărul consumatorilor de droguri în Republica Moldova este în creștere față de anul trecut. Conform datelor furnizate de IMSP Dispensarul Republican de Narcolo Rating: 0
scroll to top