16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Reportaje » Dumitru Tintiuc: „Trofeul obținut în cadrul Galei Premiilor în Sănătate mi-a schimbat mersul”
Dumitru Tintiuc: „Trofeul obținut în cadrul Galei Premiilor în Sănătate mi-a schimbat mersul”

Dumitru Tintiuc: „Trofeul obținut în cadrul Galei Premiilor în Sănătate mi-a schimbat mersul”

19 februarie 2015, 9:00

Șef al Catedrei Medicina Socială şi Management, din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, profesor universitar, doctor habilitat, deținător al „Ordinului Republicii” și medaliei „Nicolae Testemițanu”, Dumitru Tintiuc este laureat al Galei Premiilor în Sănătate, ediția 2014. Consideră Premiul a fi unul cu greutate, mai ales că este acordat de comunitatea medicală.

„Când învățam la școală, prin clasa 5-a – a 6-a, pe lângă poarta noastră treceau doi tineri studenți la Universitatea de Medicină din Chișinău. Erau doi flăcăi extraordinari: unul dintre ei era unchiul meu, Mihai Tintiuc, iar al doilea Ilie Goreacii. Fetele îi furau din priviri, băieții se uitau la ei cu invidie, iar femeile cu fete mari îi ocheau ca viitori gineri. Imaginea celor doi mi-a rămas întipărită în retină și m-a făcut să vreau să urmez cariera medicală”, începe discuția Dumitru Tintiuc.

Prima dragoste – milităria

Pe șeful Catedrei Medicină Socială şi Management, din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu”, Dumitru Tintiuc l-am găsit într-o după-amiază de luni în biroul său. Abia de se vedea după maldărul de documente, cărți, studii. Ne-a vorbit mai mult de o oră despre începuturile, cariera științifică și cea de management și cele mai mari realizări.

Dumitru Tintiuc vine din Nordul Moldovei. „M-am născut în satul Clocușna, raionul Ocnița într-o familie de țărani gospodari. Eram mezinul familiei, mai aveam două surori și un frate”, povestește cu mândrie profesorul universitar, care nu uită să menționeze că satul natal l-a dat lumii și pe renumitul regizor și scenarist, Emil Loteanu.

Deși medicina a devenit marea lui iubire, recunoaște că prima lui dragoste a fost milităria. „Îmi plăcea disciplina și ordinea. Dar, după absolvirea a 10 clase în sat, am urmat studiile la Colegiul de Medicină din Bălți – pe atunci era Școala de Felceri și Medici. Astfel îmi puteam urma visul de a îmbrățișa o carieră medicală și puteam să revin cât mai des acasă să-mi ajut părinții”, își amintește Tintiuc.

Se spune că atunci când îți dorești foarte mult ceva, universul te ajută să obții acel ceva. Nu știm dacă neapărat universul sau faptul că serviciul militar era obligatoriu, dar cert este că odată ce a absolvit Colegiul, a fost luat la armată, unde a gustat din militărie, doar puțin. După satisfacerea serviciului militar, a urmat descoperirea secretelor medicinii, prin admiterea la USMF, pe care a absolvit-o în 1973. Așa a devenit chirurg. „Chiar de la început „m-am tăiat cu bisturiul” și mi-am „implantat” adânc în creier dragostea pentru chirurgie. Deși mâinile au mai pierdut din îndemânare, pentru că nu am practicat chirurgia mult timp, inima tânjește după această activitate. Mai ales că am avut onoarea să fiu discipolul marelui academician Gheorghe Ghidirim”, spune interlocutorul.

Nume sonore

Un alt nume sonor din domeniul medicinii, l-a „furat” din lumea bisturiului. „Nicolae Testemițanu i-a sugerat academicianului Ghidirim să-mi permită să urmez Catedra Medicină Socială și Organizarea Ocrotirii Sănătății, din cadrul USMF. Am lucrat cot la cot cu marele profesor Testemițanu timp de 13 ani”. Dumitru Tintiuc își amintește cu drag de mentorii care l-au ajutat să clădească o carieră reușită în medicină.

După mai mult de un deceniu de activitate la catedră, a decis că ar fi bine să treacă de partea cealaltă – a revenit la studenție, pentru a deveni doctor habilitat. „În timpul unei conferințe medicale din Moscova, unde îmi continuam studiile, prorectorul pe învățământ din Odesa mi-a propus să conduc catedra Medicină Socială și Organizarea Ocrotirii Sănătății la Universitatea de Stat de Medicină din Odesa. Era o oportunitate pentru mine să fiu la conducerea unei catedre a cărei istorie începe încă din 1900. Mai ales că în Odesa nu primeau persoanele din alte republici-surori la funcții de conducere”, povestește profesorul. Acolo a activat din 1988 până în 1994.

Revenirea

A urmat revenirea acasă și oferta din partea Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. „Regretatul Timofei Moșneaga, care era ministrul al Sănătății în acea perioadă, m-a angajat în calitate de specialist principal. Apoi a urmat o altă revenire, de această dată la catedra care m-a format. Ca urmare a decesului prematur al profesorului Eugen Popușoi, am fost numit la conducerea Catedrei Medicina Socială şi Management „Nicolae Testemiţanu”.

– Cum se combină latura socială cu cea de management?, îl provoc eu pe domnul profesor.

Medicina socială se ocupă cu legitățile care există în medicină și ocrotirea sănătății, factorii care influențează, indicatorii de la baza gestionării sistemului. Fără medicina socială este foarte greu de gestionat acest mediu. Sunt împreună tot timpul. Medicina socială este partea teoretică, managementul – partea practică.

Termenul de management în sănătate a apărut în anul 2000, când s-a trecut de la organizarea socială – la management. Organizarea este o funcție a managementului.

– De 15 ani sunteți în serviciul Catedrei. Cu ce se poate lăuda Catedra Medicina Socială şi Management?

Suntem unica instituție care se ramifică în trei nivele: studenți, rezidenți, cadrele medicale de conducere și chiar doctori. Ne mândrim cu personalitățile care au lucrat aici. Catedra și-a asumat responsabilitatea de a păstra tradițiile moștenite de la ei și de a le dezvolta. Aici au lucrat Mihail Ghehtman, fondatorul instituției, Nicolae Testemițanu, Eugen Popușoi, profesorul Vladimir Kant – unul din cei mai valoroși specialiști, care a introdus în medicină termeni din economie.

– Domnul profesor Nicolae Tintiuc cu ce se poate lăuda?

În 1995, Republica Moldova a fost primită în Consiliul Europei. În luna octombrie a aceluiași an sistemul de sănătate din Moldova a fost integrat în Consiliul Europei al Sănătății, iar mie mi s-a încredințat onorabila calitate de reprezentant din partea țării noastre.

Activând în cadrul Direcției reforme a Ministerului Sănătății am elaborat, împreună cu colegii, scheme de reformare și acte normative. Ne-am implicat în introducerea noului sistem de asigurări în medicină. Am continuat lucrul la noul sistem și în calitate de ministru adjunct.

Catedra pe care o conduc este încadrată în activitățile ministerului. În ultima perioadă ne ocupăm cu problemele de descentralizare a asistenței medicale primare și centralizarea asistenței medicale spitalicești, cu autonomia instituțiilor medicale și cu aspectele noi ce țin de instituțiile medicale. Descentralizarea și trecerea la economia de piață necesită anumite abilități noi, pe care cadrele nu le posedă, spune Tintiuc și… se oprește brusc din povestit. Se aud bătăi în ușă și în birou își face apariția șefa Direcției asistență medicală primară din cadrul Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc.

 – Iată, au venit jurnaliștii la mine, dar nu știu dacă le va plăcea ce zic eu.

– Dom profesor, cum să nu le placă? Toată lumea e îndrăgostită de dumneavoastră încă din anii studenției, reacționează glumeț angajata ministerului, care, după ce schimbă câteva vorbe cu profesorul, dispare după ușă.

„USMF este totul pentru mine!”

El consideră că cea mai mare realizare a sa este absolvirea Universității de Medicină. „Acest fapt mi-a dat posibilitate să mă implic în rezolvarea unor probleme din sistem. USMF este totul pentru mine. La aceasta se mai adaugă și faptul că din discipol, am devenit mentor pentru generațiile tinere. Am școlit 21 de doctori în științe medicale și doctori habilitați. Acum lucrează, sub conducerea mea cinci sau șase tineri. Am peste 300 de lucrări științifice publicate, 15 cărți și manuale, 50 de lucrări metodice”, încearcă să-și amintească Dumitru Tintiuc.

„L-am întrecut pe tata!”

„Desigur, nu aș fi reușit aceasta fără familia mea, care la fel activează în domeniul sănătății: soția este doctor în științe medicale, conferențiar, șefa unui centru stomatologic, una din fiice lucrează în obstetrică și ginecologie, a doua e pe cale să devină medic. Nu le-am încurajat niciodată să urmeze acest drum. Le sfătuiam să aplice la alte specialități unde după trei ani de studii poți să te angajezi și să faci carieră”, continuă tatăl celor două fete.

Tace. Se gândește câteva secunde cum să formuleze gândul. Lasă ochii în jos: „Mi-am propus să trăiesc mai mult ca tata. Mi-am pierdut părinții pe timpul studenției. Am reușit și am trecut de 70 de ani. Mă consider o persoană împlinită”, spune cu mâhnire în glas.

– Cum reușiți să îmbinați activitatea didactică cu cea științifică și managerială?

– Întotdeauna mi-a plăcut să ajung dimineața devreme la serviciu. Până ajungeau ceilalți colegi, eu reușeam să lucrez trei-patru ore. Acum acest obicei mă ajută să acord atenție fiecărui angajat al Catedrei.

 Premiu cu greutate

Laureat al premiului de stat și al premiului Nicolae Testemițanu, Dimitrie Tintiuc se numără printre câștigătorii Galei Premiilor în Sănătate, ediția 2014, pentru întreaga sa activitate. L-a perceput ca pe o apreciere a eforturilor depuse. „Este un premiu important pentru mine. Angajații sistemului medical din Republica Moldova au nevoie și de aprecieri pozitive. După ce am primit premiul, mi-am schimbat mersul. Ne întâlnim cu laureații Galei din 2014 și am observat și la ei aceste schimbări. Nu e chiar ușor să fii desemnat laureat. Este instituită o comisie specială care analizează dosarele. Are greutate, pentru că am fost apreciat de cei din sistemul de sănătate – oameni care mă cunosc din interior”, ne-a spus profesorul, în timp ce ne conducea spre ieșire.

Galeria de stele

La o intersecție ne oprește, pentru a ne arăta galeria de stele, unde sunt plasate fotografiile tuturor miniștrilor din sănătate, după care ne-a condus spre centrul holului, unde stă înălțat bustul celui care i-a fost dascăl mai mult de un deceniu – Nicolae Testemițanu. Nu se grăbește, ci ne dezvăluie detaliat „viziunea statală” a ilustrului profesor. „Avea o viziune statală asupra lucrurilor. De fiecare dată când plecam în deplasări peste hotare, îmi atrăgea atenția că noi suntem persoanele care reprezentăm Republica Moldova și trebuie să o facem cu demnitate și onoare. A fost o persoană remarcabilă”, s spus Dumitru Tintiuc.

Marina Lița, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Dumitru Tintiuc: „Trofeul obținut în cadrul Galei Premiilor în Sănătate mi-a schimbat mersul” Reviewed by on . Șef al Catedrei Medicina Socială şi Management, din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, profesor universitar, doctor hab Șef al Catedrei Medicina Socială şi Management, din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, profesor universitar, doctor hab Rating: 0
scroll to top