2 iulie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » După vacanță, cazurile de îmbolnăvire cu gripă și viroze acute s-au dublat
După vacanță, cazurile de îmbolnăvire cu gripă și viroze acute s-au dublat

După vacanță, cazurile de îmbolnăvire cu gripă și viroze acute s-au dublat

În cazul gripei, antibioticele autoprescrie omoară

19 ianuarie 2016, 15:38

După vacanța de iarnă, cazurile de îmbolnăvire cu gripă și viroze respiratorii acute s-au dublat datorită reluării activității colectivelor, când copii și maturii revin la activitatea cotidiană cu stări de îmbolnăvire și se adresează medicilor.

Absenteismul populației din cauza gripei (lipsa din cauza bolii de la locul de muncă, studii, etc) după perioada vacanței de iarnă este un fenomen cunoscut pentru sistemul de sănătate publică din republică.

Fenomenul este agravat în cele mai multe cazuri de obiceiul „nefast” al moldovenilor de a recurge la automedicație cu antibiotice în perioada sărbătorilor. Medicii în sănătatea publică avertizează că aceste practici pot avea urmări letale și cheamă ca pacienți să nu administreze în nici un caz antibiotice fără prescripția medicului.

Ca regulă, antibioticele nu sunt prescrie în tratamentul gripei sau al virozelor acute, decât în cazuri grave, stabilite după analizele de laborator făcute la indicația medicului. Mai mult, medicii în sănătatea publică recomandă ca toată medicația, indiferent dacă e simptomatică, antimicrobiană sau antivirală să fie administrată doar la indicația medicului.

În cazuri violente de tuse uscată, febră cu valori înalte, dureri articulare și musculare, dureri oculare care se accentuează la mișcarea globilor oculari, cefalee puternică, semne de rău general ori intoxicație  – este obligatoriu să chemați asistența medicală de urgență.

Conform datelor Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice în a doua săptămână a lui ianuarie incidența prin gripă și boli respiratorii acute s-a dublat (160 de cazuri la 100 000 populație) față de prima săptămână ( 96, 2 de cazuri la 100 000 de oameni).

Pentru anul 2016, pragul de incidență sau a numărului cumulativ de îmbolnăviri de gripă și viroze respiratorii acute stabilit de Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) este de 313, 96 de cazuri la 100 000 de populație.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
După vacanță, cazurile de îmbolnăvire cu gripă și viroze acute s-au dublat Reviewed by on . După vacanța de iarnă, cazurile de îmbolnăvire cu gripă și viroze respiratorii acute s-au dublat datorită reluării activității colectivelor, când copii și matur După vacanța de iarnă, cazurile de îmbolnăvire cu gripă și viroze respiratorii acute s-au dublat datorită reluării activității colectivelor, când copii și matur Rating: 0
scroll to top