26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Europa a întrecut SUA la consumul de alcool și tutun
Europa a întrecut SUA la consumul de alcool și tutun

Europa a întrecut SUA la consumul de alcool și tutun

24 septembrie 2015, 10:28

Consumul de alcool, fumatul și obezitatea aflate la „niveluri alarmante” în Europa amenință progresele înregistrate în ceea ce privește scăderea mortalității premature, a avertizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Raportul organizației privind sănătatea în Europa, realizat o dată la trei ani, acoperă 39 de țări — atât membre ale Uniunii Europene, cât și foste republici sovietice, printre care și Republica Moldova.

Potrivit documentului, deși numărul morților premature legate de bolile netransmisibile — cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul și bolile respiratorii cronice — este în declin rapid, „nivelurile consumului de alcool, fumatului, excesului de greutate și obezității sunt încă alarmant de mari”. „Regiunea europeană înregistrează nivelurile cele mai ridicate în ceea ce privește consumul de alcool și fumatul, iar în ceea ce privește excesul de greutate și obezitatea, ea se situează în spatele regiunii Americilor”, adaugă raportul.

Astfel, 59% din populație este supraponderală sau obeză, iar 30% fumează. Potrivit cifrelor din 2010, consumul de alcool este de 11 litri de alcool pur pe an de persoană, în medie, în regiune. „Suntem pe drumul cel bun, ceea ce este o veste importantă, însă trebuie să depunem mai multe eforturi în ceea ce privește factorii de risc, dacă dorim să ne realizăm obiectivele, și anume o reducere a mortalității premature de 1,5% pe an până în 2020”, a declarat Claudia Stein, director de cercetare la biroul european al OMS.

„Numărul persoanelor care fumează este în scădere peste tot — cu unele excepții — însă cel al persoanelor obeze a crescut”, a subliniat aceasta într-un interviu acordat AFP. OMS subliniază, de asemenea, că diferențele dintre țări în ceea ce privește speranța de viață la naștere și mortalitatea infantilă au scăzut între țările din regiune, deși ele rămân „innaceptabil de ridicate”. Astfel, potrivit datelor din anul 2010 citate în raport, în ceea ce privește speranța de viață, există o diferență de 11 ani între topul și baza clasamentului.

Adaptare MedNews Sursa: OMS

Foto: timpul.md

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Europa a întrecut SUA la consumul de alcool și tutun Reviewed by on . Consumul de alcool, fumatul și obezitatea aflate la „niveluri alarmante" în Europa amenință progresele înregistrate în ceea ce privește scăderea mortalității pr Consumul de alcool, fumatul și obezitatea aflate la „niveluri alarmante" în Europa amenință progresele înregistrate în ceea ce privește scăderea mortalității pr Rating: 0
scroll to top