21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » „Executat nu poate fi grațiat”. Unde punem virgula în soarta consumatorilor de droguri?
„Executat nu poate fi grațiat”. Unde punem virgula în soarta consumatorilor de droguri?

„Executat nu poate fi grațiat”. Unde punem virgula în soarta consumatorilor de droguri?

26 iunie 2015, 17:48

Drogurile le-au distrus viețile, familiile și speranțele, iar cei care au avut tăria să-și ia destinele de la capăt au vrut să spună cu voce tare prin ce au trecut. Foștii consumatori de droguri au îndemnat oamenii să pună virgula în fraza „Executat nu poate fi grațiat”, iar unii dintre ei au acceptat să-și depene istoriile pentru un proiect foto pe care-l poate admira fiecare om care va trece prin Parcul Central.

Fotografiile în alb-negru oferite ochilor trecătorilor de asociația „Viața Nouă” povestesc diferite destine. PE ele vezi atât fețe zâmbitoare, cât și expresii deprimate sau triste. Toți oamenii din fotografii fie s-au drogat, fie continuă să o facă.

2015626150351

„Această expoziție a fost inițiată anul trecut, iar trei participanți din precedenta expoziție nu mai sunt în viață”, povestește Ina Vutcariov, psiholog la asociația „Viața nouă”. „Părerile sunt împărțite acum. Unii consideră că consumatorii de droguri nu merită acces la serviciile publice sau să fie partea societății. Poate le mai dăm o șansă? Dependența este o boală. Noi vrem să aducem la cunoștința oamenilor că asta se poate întâmpla cu oricine, drogurile nu aleg după vârstă sau bani”, mai adaugă Ina Vutcariov.

Tudor este primul care acceptă să vorbească cum a trecut prin calvarul narcotic. Și el e parte a proiectului fotografic, doar că se numără printre participanții zâmbitori: a scăpat.

2015626150400

„Am vrut să încerc cum e asta, din curiozitate. Am început de la țigări, iar apoi am încercat „iarbă”. După canabis am dat de gustul amfetaminei, ecstasy… Treptat am trecut la heroină, iar acesta a fost drogul meu principal pentru o perioadă de cinci ani. Am ajuns singur la organizație, înțelegând toate consecințele consumului de droguri: viața mea distrusă și viețile părinților mei… Înainte făceam sport profesionist, iar odată cu drogurile sportul a dispărut. Nu am nici familie, nici copii, nici sănătate. Am pierdut tot ce am avut. Încerc să recuperez totul, trăiesc fără droguri deja mai bine de un an”

Iulia și soțul ei vin la braț la evenimentul din parc. Ea are multe de povestit din perspectiva celei care a luptat cu dependența unei persoane dragi. „Eu nu am luat nici un drog niciodată, nu și soțul meu…”, spune Iulia, care în curând va da naștere unei fetițe. „Eu și soțul meu ne-am cunoscut încă în școală. La liceu se „alinta” cu droguri ușoare, ca marijuana. Evident, consumul lor mă deranja, dar nu atât de tare. Treptat el a început să se injecteze, iar atunci mi s-a făcut cu adevărat frică. Nici nu știu din ce cauză a început să consume droguri, poate l-a influențat gașca… Eu mă simțeam groaznic. Vedeam cum i se schimbă conștiința, comportamentul … Ne certam foarte tare. Într-un final, eu și părinții lui l-am motivat să se adreseze la centrul de reabilitare. A trecut un curs după care nu a consumat nici un drog timp de jumătate de an. Apoi s-a întâlnit cu vechea gașcă și a luat-o de la capăt. În mai a încheiat al doilea curs de reabilitare. Sper că va fi bine”, spune Iulia.

În Republica Moldova sunt 10.500 de narcomani, însă neoficial cifra lor este de trei ori mai mare.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
„Executat nu poate fi grațiat”. Unde punem virgula în soarta consumatorilor de droguri? Reviewed by on . Drogurile le-au distrus viețile, familiile și speranțele, iar cei care au avut tăria să-și ia destinele de la capăt au vrut să spună cu voce tare prin ce au tre Drogurile le-au distrus viețile, familiile și speranțele, iar cei care au avut tăria să-și ia destinele de la capăt au vrut să spună cu voce tare prin ce au tre Rating: 0
scroll to top