26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Fiecare al doilea moldovean este supraponderal
Fiecare al doilea moldovean este supraponderal

Fiecare al doilea moldovean este supraponderal

5 decembrie 2014, 13:03

Doctorii canadieni au descoperit că obezitatea poate scurta cu opt ani speranța de viață și cu 19 ani perioada în care sănătatea este bună. Medicii avertizează că cei mai expuși riscului sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani.

Cercetarea este rezultatul unei modelări matematice, pornind de la o vastă bază de date americane care conține datele a mii de adulți, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani.

Potrivit rezultatelor, cu vârsta supraponderabilității unei persoane este mai tânără, cu atât impactul asupra sănătății sale este mai grav. Conform datelor, obezitatea este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale, dar și diabet. Acestea reduc semnificativ speranța de viață și anii de viață sănătoasă, comparativ cu persoanele cu greutate normală.

Potrivit studiului, persoanele supraponderale pierd până la 3 ani din viață, obezii – între 1 și 6 ani, iar cei cu obezitate severă – între 1 și 8 ani din viață. Cea mai importantă scădere a speranței de viață la persoanele supraponderale s-a înregistrat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani. De asemenea, la persoanele care suferă de obezitate severă, perioada trăită într-o stare de sănătate bună se poate reduce cu până la 19 ani.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980. Supraponderabilitatea afectează 1,4 miliarde de persoane cu vârsta de peste 20 ani, din care peste 200 de milioane de bărbați și aproape 300 de milioane de femei sunt obezi.

Nici în Republica Moldova datele nu sunt prea îmbucurătoare. Datele incluse în Strategia Naţională de Sănătate Publică pentru anii 2014-2020, arată că fiecare al doilea moldovean este supraponderal.

Adaptare pentru MedNews, Felicia Nedzelschi

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Fiecare al doilea moldovean este supraponderal Reviewed by on . Doctorii canadieni au descoperit că obezitatea poate scurta cu opt ani speranța de viață și cu 19 ani perioada în care sănătatea este bună. Medicii avertizează Doctorii canadieni au descoperit că obezitatea poate scurta cu opt ani speranța de viață și cu 19 ani perioada în care sănătatea este bună. Medicii avertizează Rating: 0
scroll to top