24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » FOTO Gala Premiilor în Sănătate 2015, ediția a IV-a și-a desemnat câștigătorii
FOTO Gala Premiilor în Sănătate 2015, ediția a IV-a și-a desemnat câștigătorii

FOTO Gala Premiilor în Sănătate 2015, ediția a IV-a și-a desemnat câștigătorii

24 aprilie 2015, 12:19

În această joi, 23 aprilie, Gala Premiilor în Sănătate, ediția a IV-a, a decorat cei mai merituoși reprezentanți ai sistemului medical. Trofeele de bronz au revenit câștigătorilor din cele 13 categorii ale GALEI.

În perioada 1-10 aprilie, șefii tuturor instituțiilor medicale din sistem, ONG-urilor în sănătate, redacțiilor media i-au nominalizat pe cei mai buni promotori ai sistemului de sănătate din instituțiile conduse de ei, iar un juriu compus din 17 persoane a selectat laureații dintr-o listă de 50 de echipe și persoane desemnate.

Astfel, în seara zilei de joi, trofeele au plecat către:

1. Cea mai bună echipă a medicului de familie a fost acordat Centrului Medicilor de Familie „SANCOS”, pentru calitatea serviciilor medicale prestate, care deservește peste 12.000 de persoane. Serviciile medicale primare sunt prestate în 6 oficii ale medicilor de familie, unde activează 7 medici și 10 asistente medicale. În 2014, echipa medicilor de familie a Clinicii „SANCOS” a realizat o serie de campanii privind modul sănătos de viață, printre care un proiect de nivel internațional în scopul susținerii emigranților moldoveni din regiunea Toscana, Italia.  Specialiștii din cadrul Clinicii au organizat un centru mobil de sănătate, în cadrul căruia peste 150 de persoane au avut posibilitatea să-și verifice  starea  de sănătate.

2. Cea mai bună echipă de asistenţi medicali a fost adjudecat de Echipa de asistenţi medicali de la  Centrul de Sănătate Flămânzeni–Coşcodeni, raionul Sângerei, pentru performanțele înalte înregistrate. Pe parcursul ultimilor 3 ani înregistrează cei mai înalți indicatori de performanță din sector. În 2014 asistentele Centrului au ajutat instituția să îndeplinească indicatorii de performanță în proporție de 110%, raportați către CNAM.  Centrul de Sănătgate deservește un număr total de 1300 de pacienți. În perioada aprilie 2014 – aprilie 2015 au efectuat școlarizarea privind profilaxia bolilor netransmisibile pentru 213 persoane. În primele 3 luni ale anului curent au instruit 200 de femei privind profilaxia cancerului mamar. Elena Gărbu și Maria Boleacu mai execută servicii de fizioterapie, preiau materiale  pentru investigațiile de laborator care sunt efectuate pe loc, fără ca pacienții să se deplaseze la centrul raional.

3. Cea mai bună echipă de urgenţă, acordat pentru calitatea serviciilor de asistenţă medicală de urgenţă a fost decernat echipei Departamentului de Medicină Urgentă, Spitalul raional Cahul, în frunte cu Oleg Creciun. Departamentul de Medicină Urgentă de la Spitalul raional Cahul este unicul departament de tip mixt pentru maturi și copii din ţară, dotat din proiectul REPEMOL. În componența echipei intră 10 medici, 16 asistente medicale şi 10 infirmiere care lucrează pe ture. În anul 2014, Departamentului de Medicină Urgentă, Spitalul raional Cahul a implementat protocolul TRIAJ pentru primirea urgenţelor și Sistemul de Management al Calităţii.

foto-gala-premiilor-in-sanatate-editia-2015-si-a-desemnat-castigatorii (8)

4. Trofeul pentru Cea mai bună echipă/secție spitalicească a fost decernat echipei Departamentului cardiochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Republican, condus de Aurel Bătrânac. Departamentul cardiochirurgie a Spitalului Clinic Republican în 2014 a efectuat 525 operaţii complicate pe cord şi vasele magistrale în condiţie de circulaţie extracorporală şi 150 operaţii pe cord bătând. Printre meritele echipei se numără și operații complicate la noi-născuţi pentru malformaţii congenitale, operații în siguranță a pacienților cu vârsta peste 80 ani.

5. Trofeul pentru Cea mai buna echipă în promovarea sistemului AOAM a fost acordat Agenţiei teritoriale Vest a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. În anul 2014, Agenţia teritorială Vest a CNAM a desfăşurat un şir de acţiuni de informare în cadrul campaniilor de comunicare despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în cadrul sistemului AOAM şi diminuare a plăţilor din buzunar. Datorită echipei profesioniste şi responsabile, dar şi a efortului depus, cu un manager energic şi proactiv, Agenţia teritorială Vest a reuşit să atingă rezultate importante, fiind printre liderul anului în promovarea sistemului AOAM.

6. Cea mai reuşită activitate în domeniul sănătăţii publice a fost acordat Centrului de Sănătate Publică Orhei, condus de medicul-șef Vasile Guștiuc. În premieră pentru Republica Moldova, echipa CSP Orhei a elaborat Profilul de sănătate a raionului Orhei. Au fost elaborate şi înaintate spre aprobare un şir de planuri şi programe teritoriale orientate spre fortificarea sănătăţii, printre care, programul teritorial în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2015-2020 şi programul teritorial de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA pentru 2015.

7. Trofeul pentru Cel mai performant management al instituţiei medicale a fost ridicat de directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari. În 2014, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui  (CNTS) a preluat și a aplicat circa 97% din reglementările normelor europene. CNTS este autorul primului standard de audit medical bazat. CNTS a asigurat cu produse sanguine peste 17 mii 100 pacienți cărora li s-a realizat circa 113 mii 500 de transfuzii sau 84 la sută din numărul total de transfuzii pe țară, realizate în perioada aprilie 2014 – aprilie 2015. În anul 2014 numărul de donări voluntare a crescut cu 20,6 la sută.

8. Trofeul pentru Performanţă în activitatea didactică a fost înmânat Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a USMF ”Nicolae Testemițanu”. Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) este un centru unic în regiunea Europei de Est și unul din cele 5-6 centre internaționale după gama largă de departamente și complexitatea disciplinară. În perioada aprilie 2014 – martie 2015 în cadrul CUSIM au fost instruiți peste 5700 de persoane: studenți, medici rezidenți și medici în cadrul educației medicale continue, într-un arsenal de 14 discipline. Tot în această perioadă CUSIM a găzduit și a fost implicat în activitățile mai multor proiecte europene.

9. Trofeul pentru Cel mai activ ONG în domeniul sănătății, acordat pentru activitate intensă în susţinerea proiectelor de informare şi promovare a sănătăţii a fost înmânat expertului Ghenadie Țurcanu din cadrul Centrului „PAS”. Ghenadie Țurcanu participă activ în toate grupurile de lucru intersectoriale create la nivelul Ministerului Sănătății pentru elaborarea și evaluarea politicilor din domeniu sănătății. Este un promotor activ al pachetului de legi privind controlul tutunului. Facilitează promovarea și implementarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Național ONG din Republica Moldova, Parlament și Guvern cu scop de a realiza Strategia de dezvoltare a societății civile din Republica Moldova.

10. Trofeul pentru Jurnalism în sănătate a fost ridicat de jurnalista postului de televiziune „Jurnal TV”, Maria Marian. A realizat într-un an circa 400 de interviuri despre sănătate, iar peste 300 de medici din tot sistemul medical au fost invitații Mariei Marian în platoul Jurnal TV. În cadrul emisiunii „Acasă Devreme”, jurnalista Maria Marian promovează modul sănătos de viață, tratamentul și prevenirea bolilor, remediile naturiste, sportul, dieta și detoxifierea.

11. Trofeul pentru Cea mai reușită activitate realizată de alte autorităţi publice a plecat la Ministerul Educației. Echipa ministerului participă activ în elaborarea și implementarea politicilor intersectoriale în domeniu sănătății. Este promotoarea educației pentru sănătate a tinerii generaţii, majorând numărul de ore la componenta „Educaţia pentru sănătate”. Ministerul Educației organizează în comun cu Ministerul Sănătății ore adiționale pentru sănătate pe diferite tematici. În învățământul vocaţional/tehnic a fost introdus cursul opțional „Decizii pentru un mod sănătos de viață”. Facilitează organizarea lecţiilor publice pentru tineri cu tematica „Tineretul şi modul sănătos de viaţă”.

12. Cea mai sigură instituţie de alimentaţie publică a fost desemnată cantina pentru studenți și cadrele didactice gestionată de SRL „Cecati Prim” din cadrul Colegiului Național de Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. Cantina gestionată de SRL „Cecati-Prim” deservește zilnic 700 de elevi și profesori, asigurând dejunul, prânzul și cina. Nu a înregistrat cazuri de boli diareice acute și toxiinfecții alimentare. Cantina respectă normativele sanitaro-igienice și este aprovizionată cu produse alimentare de la furnizori ce dispun de autorizație.

13. Trofeul pentru Întreaga carieră medicală, a fost ridicat de Gheorghe Baciu, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, profesor consultant în cadrul Catedrei de Medicină Legală. Profesorul Gheorghe Baciu este un lector excelent, cu o înaltă ținută profesională. Măiestria sa de pedagog și orator talentat a fost apreciată de mai multe generații de studenți, medici, juriști, pedagogi, colegi. Aceste calități le transmite în permanență și discipolilor săi, care sub îndrumarea sa își continuă studiile prin secundariat clinic, rezidențiat, masterat, doctorat, post-doctorat.

În pauzele dintre decorarea laureaților, oaspeții GALEI au participat la o licitație de tablouri. De pe scenă au fost licitate trei lucrări ale tinerilor studenți-pictori de la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Antoniu Alexandru și Sofia Namgaladze.

GALA, organizată de Biroul de Coordonare al OMS în Republica Moldova, Ministerul Sănătăţii, Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate, s-a desfășurat sub genericul „Siguranța alimentară”.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
FOTO Gala Premiilor în Sănătate 2015, ediția a IV-a și-a desemnat câștigătorii Reviewed by on . În această joi, 23 aprilie, Gala Premiilor în Sănătate, ediția a IV-a, a decorat cei mai merituoși reprezentanți ai sistemului medical. Trofeele de bronz au rev În această joi, 23 aprilie, Gala Premiilor în Sănătate, ediția a IV-a, a decorat cei mai merituoși reprezentanți ai sistemului medical. Trofeele de bronz au rev Rating: 0
scroll to top