18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Grevă japoneză în sistemul de Sănătate
Grevă japoneză în sistemul de Sănătate

Grevă japoneză în sistemul de Sănătate

22 martie 2016, 10:34

Sistemul medical este de luni, 21 martie 2016, în grevă japoneză. Timp de o săptămână, medicii, asistentele şi infirmierele protestează împotriva salariilor mici şi condiţiile dificile în care sunt nevoiţi să muncească, transmite TVR.ro.  Reporterii televiziunii publice române mai spun că sindicaliştii ameninţă cu greva generală în 18 aprilie, dacă revendicările lor vor rămâne fără răspuns. În această situaţie, sistemul medical din România va asigura doar urgenţele medicale.

Medicii români cer aplicarea legii salarizării unitare şi în domeniul sănătăţii, adică raportarea la salariul minim brut pe economie de 1250 lei, şi acordarea tuturor sporurilor calculate, inclusiv a celor pentru condițiile deosebite de muncă. Ei mai vor respectarea timpului de muncă şi repaus ce nu se respectă, inclusiv și din cauza lipsei de personal, când angajaţii din sănătate trebuie să muncească mai mult.

Totodată, angajații sistemului de sănătate mai cer şi creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicina de familie. Ei vor gratuitate şi prioritate la serviciile medicale, iar unele dintre ele să fie decontate mai mult.

Dr. Gabriel Mărcușanu, vicepreședinte, Sindicatul Promedica, Dolj: „Suntem nemulțumiți de felul cum suntem salarizați, felul în care suntem tratați și de faptul că condițiile noastre de lucru sunt din ce în ce mai grele”. „Muncim foarte mult. Personal este foarte puțin. Facem foarte multe gărzi. În momentul în care ajungi să muncești așa – pe datorie, scade și randamentul și eficacitatea”, medic rezident Ciprian Niță.

Premierul României, Dacian Cioloș a declarat că deocamdată nu sunt bani în buget pentru majorări salariale: „Nu avem de unde. Nici nu putem să ne permitem să dezechilibrăm situația bugetară și să dăm acest semnal negativ în exterior care să afecteze și situația economică a României. Știu situația dificilă din domeniul Sănătății și știu că domnul ministru caută soluții și în cursul acestui an”.

Decizia de a intra în grevă japoneză a fost luată după eşecul discuţiilor salariaţilor din sănătate cu reprezentanţii Ministerului Sănătății de la București. La protest participă Federaţia Sindicală Hipocrat, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Cartel ALFA.

MedNews: Sursa: TVR. ro

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Grevă japoneză în sistemul de Sănătate Reviewed by on . Sistemul medical este de luni, 21 martie 2016, în grevă japoneză. Timp de o săptămână, medicii, asistentele şi infirmierele protestează împotriva salariilor mic Sistemul medical este de luni, 21 martie 2016, în grevă japoneză. Timp de o săptămână, medicii, asistentele şi infirmierele protestează împotriva salariilor mic Rating: 0
scroll to top