18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » „Hepatita C” – o boală misterioasă care ne atacă pe furiș
„Hepatita C” – o boală misterioasă care ne atacă pe furiș

„Hepatita C” – o boală misterioasă care ne atacă pe furiș

27 aprilie 2015, 12:16

Trei sferturi (75%) dintre persoanele infectate cu virusul „hepatitei C” din întreaga lume nu cunosc că au această boală, așa încât, chiar și în țările bogate, sunt tratați doar 3-5% dintre cei afectați. „Hebatita C” provoacă anual, la nivel global, aproximativ jumătate de milion de morți. Datele se conțin într-un studiu prezentat în cadrul Congresului Internațional al Ficatului, desfășurat la Viena.

Cercetarea a fost realizată la „Deusto Business School” din Spania și poartă numele de „Hepatita C: Marea fotografie”. Studiul arată că, în fiecare an, apar aproximativ 4 milioane de noi cazuri de îmbolnăvire și estimează că numărul total de persoane infectate cu virusul „hepatitei C” pe glob este cuprins între 130 și 170 de milioane de oameni.

Specialiștii au atenționat asupra proporției extrem de mici a celor tratați de boală și au insistat în legătură cu necesitatea controlului, depistării precoce și prevenției.

„Hepatita C” este o boală infecțioasă ce afectează în principal ficatul. Adesea, „hepatita C” nu se manifestă prin simptome, dar o infecție cronică poate afecta ficatul, iar după o perioadă mai îndelungată poate duce la ciroză sau cancer hepatic. În unele cazuri, persoanele cu ciroză suferă și de insuficiență renală, cancer hepatic. O complicație frecventă a cirozei este hipertensiunea portală, care la rândul ei provoacă anastomeze care permit sângelui să evite trecerea prin ficat. Acest lucru produce vene varicoase la nivelul esofagului și stomacului, ce pot duce la sângerări și chiar la deces.

Virusul hepatitei C provoacă apariția infecției cronice la 50%–80% dintre persoanele infectate. Aproximativ 40%-80% dintre aceste cazuri se vindecă prin tratament. În cazuri rare, infecția se poate vindeca fără tratament. Persoanele cu „hepatită C” cronică trebuie să evite consumul de alcool și medicamente hepatotoxice și trebuie vaccinate împotriva hepatitei A și a hepatitei B. În cazul persoanelor cu ciroză trebuie efectuate ecografii cu ultrasunet pentru depistarea cancerului hepatic.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
„Hepatita C” – o boală misterioasă care ne atacă pe furiș Reviewed by on . Trei sferturi (75%) dintre persoanele infectate cu virusul „hepatitei C” din întreaga lume nu cunosc că au această boală, așa încât, chiar și în țările bogate, Trei sferturi (75%) dintre persoanele infectate cu virusul „hepatitei C” din întreaga lume nu cunosc că au această boală, așa încât, chiar și în țările bogate, Rating: 0
scroll to top