5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Ian McFarlane: „În Moldova există tendința de a face prea mult screening, dar se face cu întârziere”
Ian McFarlane: „În Moldova există tendința de a face prea mult screening, dar se face cu întârziere”

Ian McFarlane: „În Moldova există tendința de a face prea mult screening, dar se face cu întârziere”

18 mai 2015, 15:27

Peste 20 de medici și profesori universitari din țară sunt instruiți în efectuarea screening-ului de col uterin – boală ce poate fi prevenită. Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), cu suportul Fondului ONU pentru Populație au lansat cursul de instruire pentru formarea echipei naționale de formatori în screening-ul cancerului de col uterin.

Timp de cinci zile participanții la instruire vor discuta despre necesitatea screening-ului populațional, importanța sporirii capacității asistenței medicale primare în prevenirea și depistarea precoce a bolilor non-comunicabile. „Acest curs este o necesitate vitală. Motivul principal este că medicul de familie este principalul responsabil pentru sănătatea omului. De aceea, am hotărât să le organizăm un curs de instruire pentru a le aduce noi cunoștințe și pentru aceasta utilizăm experiența internațională. Când este vorba de împărtășirea unor practici din exterior, oamenii sunt mai deschiși, recepționează mesajele mai ușor și le asimilează mai bine. Ca exemplu am ales Programul național de screening de col uterin din Irlanda”, a menționat șefa Centrului de monitorizare și evaluare Programe screening al CNAM, Diana Valuță.

„Am fost și am studiat experiența Irlandei. Am văzut că informația este utilă și poate fi adaptată la situația din țara noastră. Nu necesită mari reforme în sistemul de sănătate existent. Am hotărât să formăm un parteneriat cu acest centru de screening din Irlanda și anul acesta am obținut expertiza lor și acordul lor de a veni să-i instruiască pe medicii noștri de familie”, a mai spus Valuță.

Cursul de instruire se va desfășura în trei etape și va dura un an. În această perioadă, vor fi instruiți toți medicii de familie și asistentele medicale responsabile de prelevarea probei citologice – adică, aproximativ patru mii de lucrători medicali.

Reprezentanții structurilor internaționale susțin că diferența între screening-ul realizat în Moldova și peste hotare constă în calitatea și momentul când se face acest test de prevenție. „În primul rând, este vorba de absența unui program de calitate a screening-ului, ceea ce înseamnă că inițial trebuie să consolidăm capacitatea specialiștilor medicali ca ei să cunoască în ce mod trebuie făcut screening-ul calitativ. În al doilea rând, este vorba de un sistem de date și probe – ca să putem duce evidența femeilor care au trecut screening-ul, să le identificăm pe cele care nu l-au trecut la momentul potrivit și să le încurajăm să vină”, a menționat reprezentantul UNFPA în Republica Moldova, Ian McFarlane.

Anul trecut, în Moldova peste 300 de femei au murit din cauza cancerului de col uterin, boală ce poate fi prevenită.

Anastasia Rusu, MedNews

Foto: Ministerul Sănătății

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ian McFarlane: „În Moldova există tendința de a face prea mult screening, dar se face cu întârziere” Reviewed by on . Peste 20 de medici și profesori universitari din țară sunt instruiți în efectuarea screening-ului de col uterin - boală ce poate fi prevenită. Ministerul Sănătă Peste 20 de medici și profesori universitari din țară sunt instruiți în efectuarea screening-ului de col uterin - boală ce poate fi prevenită. Ministerul Sănătă Rating: 0
scroll to top