25 august 2017

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » In memoriam Valentina Halitov
In memoriam Valentina Halitov

In memoriam Valentina Halitov

Un basorelief al ilustrei doctorițe a fost dezvelit în instituția la care a activat aceasta

22 mai 2014, 15:11

Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase la Copii a dezvelit astăzi basorelieful renumitului medic infecționist, Valentina Halitov.

Evenimentul a întrunit discipoli și colegi, printre aceștia fiind Ludmila Bîrca, directorul Spitalului Clinic Municipal  de Boli Contagioase la Copii, Ion Ababii, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie și Galina Rusu, doctor, șef Catedră „Boli infecțioase la copii”.

Valentina Halitov a fondat, pentru prima data în Republica Moldova disciplina ”Boli infecțioase” fiind primul șef al Catedrei de boli infecțioase la copii.

„A avut un suflet mare și era pe cât de simplă, pe atât de inteligentă. A iubit tineretul și ne-a dat întotdeauna posibilitatea de a ne promova”, menționează pentru MedNews, directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase la Copii, Ludmila Bîrca.

Contribuţia profesorului Valentina Halitov este semnificativă în studierea infecţiilor gastrointestinale la copii, patogeniei şi imunologiei acestora. A pregătit doctori în medicină, precum şi un număr mare de specialişti pediatri infecţionişti în secundariatul clinic. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice, inclusiv elaborări metodice.

„Este imposibil să cuprinzi într-o frază semnificația acestei personalități. Un lucru e cert;  îi suntem, la infinit, mulțumiți”, declară pentru MedNews, Galina Rusu, doctor conferențiar.

În calitate de specialist principal în domeniul bolilor infecţioase la copii al Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, în perioada 1967-1982 a contribuit la combaterea mai multor boli infecţioase, activând în focare epidemice scarlatina, poliomielita, difteria, hepatita virală, etc

Pentru succesele remarcabile în activitatea ştiinţifică şi didactică, profesorul Valentina Halitov a fost distinsă cu ordinul „Ordinul de Onoare” (URSS) de două ori (1971 şi 1981) şi „Ordinul Republicii” (1996), de nenumărate ori fotografia ei fiind etalată pe tabla de onoare a ora;ului Chişinău.

Pentru MedNews: Djulieta Ardovan

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
In memoriam Valentina Halitov Reviewed by on . Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase la Copii a dezvelit astăzi basorelieful renumitului medic infecționist, Valentina Halitov. Evenimentul a întrunit Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase la Copii a dezvelit astăzi basorelieful renumitului medic infecționist, Valentina Halitov. Evenimentul a întrunit Rating: 0
scroll to top