duminică , 15 iunie 2014

Home » Știri » În Republica Moldova persoanele cu dizabilități sunt discriminate
În Republica Moldova persoanele cu dizabilități sunt discriminate

În Republica Moldova persoanele cu dizabilități sunt discriminate

Încălcarea demnităţii şi atitudinea discriminatorie reprezintă problemele de bază cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Studiul realizat de Asociația Motivație în parteneriat cu „Center for Society Orientation” din Serbia denotă multiple cazuri de încălcare a demnităţii, care sunt mult mai frecvent întâlnite decât cele de respect (42 experienţe negative şi doar 8 experienţe pozitive) anunță Agenția de Presă MedNews.

Analiza experienţelor individuale scoate în evidenţă că lipsa de respect se atestă la majoritatea intervievaţilor. Persoanele cu dizabilităţi relatează despre faptul că se consideră „neputincioşi” şi cred că lumea îi vede inutili pentru societate, deoarece dizabilitatea îi face inactivi, din punct de vedere social.

Cele mai afectate de lipsa de respect sunt persoanele în vârstă de până la până la  56 de ani, indiferent de gen sau locul de trai. Datele denotă că persoanele cu dizabilităţi locomotorii se confruntă cel mai frecvent cu astfel de situaţii, fiind urmate de persoanele cu boli somatice.

„E dureros să nu poţi ieşi din casă, să nu trebuieşti la nimeni. Cine are nevoie de mine în starea aceasta? Ce vedem noi bun? Eu nu văd nimic bun, înţelegeţi? În casă, afară, iarăşi în casă, un pic afară şi gata. Eu nu mă pot deplasa  nicăieri. Parcă n-ar fi destul asta, mai sunt și oarbă. Trebuie să mă ducă de mână, să mă aducă de mână, să mă pună, să-mi dea. Noroc de fecior că îmi pune injecţii, îmi dă medicamentele, îmi face un ceai, el mă hrăneşte, el mă spală, el are grijă de mine” dezvăluie o persoana cu dizabilități de 52 ani.

„M-am simţit jos, într-o groapă cu noroi, inutil… Pentru că există o indiferenţă față de persoane, sunt tratate altfel, privite altfel, cu dispreţ parcă. Probabil aşa cum sunt trataţi ei, aşa tratează şi ei pe alţii” ne spune o persoană cu dizabilitate senzorială, 41 ani.

Legea cu privire la asigurarea egalităţii nr. 121 din 25.05.2012 stabilește în art. 6. că orice formă dediscriminatorie este interzisă. Promovarea unei politici sau efectuarea unor acţiuni sau inacţiuni care încalcă egalitatea în drepturi a persoanelor, trebuie să fie înlăturată de autorităţile publice competente şi sancţionată conform legislaţiei. Astfel, nici o politică sau act normativ care urmează a fi elaborate de Guvern şi adoptate de Parlament, nu trebuie să admită practici discriminatorii faţă de persoanele cu dizabilităţi.

În cadrul studiului au fost monitorizate persoane cu diferite tipuri de dizabilități, un eșantion de 149 de persoane, cu vârstele cuprinse între 18 și 70 de ani. Dintre intervievați au fost excluși copiii cu dizabilități, ei neputând răspunde la toate întrebările. Studiul a fost finanţat de către Comisia Europeană în cadrul programului European Instrument for Democracy and Human Rights.

Pentru MedNews: Ion Zgîrcu

În Republica Moldova persoanele cu dizabilități sunt discriminate Reviewed by on . Încălcarea demnităţii şi atitudinea discriminatorie reprezintă problemele de bază cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Studiul realizat de Asociația Încălcarea demnităţii şi atitudinea discriminatorie reprezintă problemele de bază cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Studiul realizat de Asociația Rating: 0
scroll to top