19 iunie 2016

Acasă » Știri » În ultimii cinci ani, doar trei cardiologi au absolvit rezidențiatul
În ultimii cinci ani, doar trei cardiologi au absolvit rezidențiatul

În ultimii cinci ani, doar trei cardiologi au absolvit rezidențiatul

16 februarie 2015, 10:47

Din 2009 până în 2014, doar jumătate dintre absolvenții treptei postuniversitare s-au angajat în câmpul muncii. Din numărul total de rezidenți, începând cu 2009, s-a observat cea mai înaltă rată de angajare în rândul anesteziologilor, specialiștilor în boli infecțioase, medicilor de familie și ortopezilor. În ultimii cinci ani, doar trei studenți la cardiologie și-au încheiat cu succes practica în spital.

Datele apar într-un raport despre migrația medicilor, realizat de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova. Autorii studiului vorbesc despre o suprasaturare a orașelor cu cadre medicale, fapt ce creează o competiție aprigă la angajare. Astfel, rezidenții pierd șansa de a fi angajați conform specializărilor.

Din 2009 până în 2014, 2 923 de studenți au absolvit treapta de rezidențiat, iar 1 201 s-au angajat în câmpul muncii. La instituțiile departamentale, cum sunt spitalul Aviației Civile sau al MAI, s-au angajat doar șase tineri. În instituțiile republicane au ales să lucreze 346 de rezidenți, iar în raioane au plecat 413.

Cei mai puțini din toată lista s-au dovedit a fi cardiologii. Astfel, în cinci ani, doar trei specialiști ai inimii au finalizat treapta practicii în spitale, dintre care doar unul s-a angajat într-o instituție municipală. Comanda de stat pentru rezidențiat în cardiologie în 2014 a fost de numai patru locuri. „Este foarte puțin, mai ales că se resimte o lipsă acută de medici cardiologi, în special în spitale”, a comunicat pentru MedNews directorul medical adjunct al Institutului de Cardiologie, Alexandru Carauș.

O statistică proastă înregistrează și specialitatea Farmacologie clinică, la care și-au luat diploma de studii postuniversitare doar șapte medici în ultimii cinci ani. În oftalmologie s-au angajat 14 tineri din 42 și numai jumătate dintre urologi și pediatri.

În 2014, USMF a oferit 820 de locuri pentru studii postuniversitare, însă doar 706 studenți au depus dosare pentru rezidențiat.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
În ultimii cinci ani, doar trei cardiologi au absolvit rezidențiatul Reviewed by on . Din 2009 până în 2014, doar jumătate dintre absolvenții treptei postuniversitare s-au angajat în câmpul muncii. Din numărul total de rezidenți, începând cu 2009 Din 2009 până în 2014, doar jumătate dintre absolvenții treptei postuniversitare s-au angajat în câmpul muncii. Din numărul total de rezidenți, începând cu 2009 Rating: 0
scroll to top