16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Incidența infecțiilor sexual transmisibile rămâne înaltă în rândul tinerilor
Incidența infecțiilor sexual transmisibile rămâne înaltă în rândul tinerilor

Incidența infecțiilor sexual transmisibile rămâne înaltă în rândul tinerilor

17 decembrie 2015, 17:00

Incidența infecțiilor cu transmitere sexuală rămâne înaltă în rândul tinerilor din Moldova, se constată în cel de-al treilea Barometru Demografic „Situația tinerilor în Republica Moldova: de la deziderate la oportunități, lansat, joi, 17 decembrie, de către Centrul de Cercetări Demografice și UNFPA, în cadrul Conferinței Finale a Academiei Lucrătorului de Tineret.

Potrivit studiului, șase din zece persoane cu infecții sexual transmisibile fac parte din grupul de vârstă 15-29 ani, iar circa 14% din cazurile noi de HIV sunt atestate în rândurile tinerilor cu vârsta de 15-24 ani. Datele statistice atestă diminuarea ponderii tinerilor cu cunoștințe comprehensive despre căile de transmitere HIV/SIDA de la 40,5% în anul 2005 la circa 32% în 2013. În același timp, deși incidenţa cazurilor de tuberculoză în rândul tinerilor este în descreștere, ponderea tinerilor de 25-34 ani printre bolnavii cu TBC activă se menţine constant la circa 22%, iar în cazul celor cu vârsta de 15-24 ani – 10,2% din totalul bolnavilor.

Reprezentanta Adjunctă a UNFPA Moldova, Natalia Cojohari, a comentat datele statistice privind sănătatea tinerilor și a subliniat că investiția în tineri, prin elaborarea, dar și implementarea eficientă a unor politici centrate pe drepturi, inclusiv dreptul la educație și servicii de calitate în sănătatea sexuală și reproductivă, este soluția pentru provocările prezentate în Barometru.

„Tinerii își pot realiza potențialul și transforma viitorul numai dacă au acces la informație, oportunități de angajare, au cunoștințe și deprinderi de viața, inclusiv în ceea ce ține de sănătatea lor sexuală și reproductivă. Exista dovezi internaționale care demonstrează că educația sexuală în școală, adaptată vârstei și necesităților tinerilor, este o metodă eficientă de reducere a comportamentelor riscante și nu este asociată cu creșterea activității sexuale, ci are un efect pozitiv asupra sănătății și calității vieții tinerilor”, a subliniat Natalia Cojohari.

Participanții la Conferință au dezbătut mai multe subiecte care influențează calitatea vieții tinerilor și au venit cu mai multe recomandări și soluții de a asigura o generație tânără sănătoasă. Printre acestea au fost: extinderea serviciilor sociale şi de asistență medicală de calitate, inclusiv în domeniul sănătății sexuale și reproductive; dezvoltarea serviciilor de asistență psihologică (servicii de consiliere și de terapie) și educație pentru viața de familie.

Barometrul Demografic 2015 „Situația tinerilor în Republica Moldova: de la deziderate la oportunități” are ca scop evaluarea situației demografice pe componentele de dinamică a populației, vârstnici și tineret.

MedNews: Sursa UNFPA

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Incidența infecțiilor sexual transmisibile rămâne înaltă în rândul tinerilor Reviewed by on . Incidența infecțiilor cu transmitere sexuală rămâne înaltă în rândul tinerilor din Moldova, se constată în cel de-al treilea Barometru Demografic „Situația tine Incidența infecțiilor cu transmitere sexuală rămâne înaltă în rândul tinerilor din Moldova, se constată în cel de-al treilea Barometru Demografic „Situația tine Rating: 0
scroll to top