16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » INSTRUCȚIUNI UTILE. Primul ajutor în caz de hemoragii externe la copii
INSTRUCȚIUNI UTILE. Primul ajutor în caz de hemoragii externe la copii

INSTRUCȚIUNI UTILE. Primul ajutor în caz de hemoragii externe la copii

24 septembrie 2015, 14:28

Chiar și hemoragiile externe pot fi fatale la copii, dacă intervenţia nu este rapidă şi corectă. Prima măsură de ajutor a adultului care se află în preajma copilului trebuie se fie cea de stopare a sângelui, prin compresia (apăsarea) fermă a vaselor sangvine sau plăgilor.

Cele mai frecvente hemoragii la copii sunt cele nazale. În aceste cazuri, copilul va adopta o poziție cu capul ușor aplecat în față. Cel mai comod este să stea înclinat deasupra lavoarului. În acest timp, adultul îi va aplica compresii digitale pe aripa nazala de unde este hemoragia și va aplica un pansament rece deasupra nasului pe care îl va schimba frecvent. Pansamentul rece poate fi o pungă cu gheaţă sau straturi de tifon înmuiate în apă rece. Dacă în decurs de 20 de minute hemoragia nu se va opri, va fi solicitată obligatoriu ambulanţa. De obicei, medicii de la urgență aplică o tamponare nazală și transportă pacientul la spital. Apropo, hemoragiile nazale sunt o consecință nu doar a traumelor (lovituri, scobitul în nas), ci şi un simptom legat de maladiile generale.

Atenție, în caz de hemoragii, nu faceți asta!

NU permiteți copilului să lase capul pe spate. Această acţiune nu face decât să scurgă sângele pe peretele posterior al faringelui și până în stomac, astfel copilul  ajunge să vomite sânge şi când ajunge  la medic să i se pună o diagnoza greşită, bunăoară, de  hemoragie digestivă.

opreste-sangerarea-nazala corect-incorect

Dacă e vorba de o hemoragie arterială (jetul de sânge este pulsatil), aplicați un garou care sa compreseze ferm regiunea aflată mai sus de plagă, de obicei acesta se aplică pe regiuni ale membrelor care au un singur os, de exemplu hemoragia arterială din antebraț necesită aplicarea garoului pe braț, din gamba – pe coapsa. Garoul trebuie strâns până la dispariția hemoragiei. Drept garou poate fi folosită orice centura. Aplicați centura doar  pe o bucată de stofă moale pentru a nu trauma țesuturile moi și, pe un bilețel, pe care-l puteți atașa la garou, indicați ora aplicării acestuia.

Pentru MedNews: Dr. Mihai Taşnic, medic cardiolog, șef Departament Urgenţă Medpark

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INSTRUCȚIUNI UTILE. Primul ajutor în caz de hemoragii externe la copii Reviewed by on . Chiar și hemoragiile externe pot fi fatale la copii, dacă intervenţia nu este rapidă şi corectă. Prima măsură de ajutor a adultului care se află în preajma copi Chiar și hemoragiile externe pot fi fatale la copii, dacă intervenţia nu este rapidă şi corectă. Prima măsură de ajutor a adultului care se află în preajma copi Rating: 0
scroll to top