29 septembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU// Apneea de somn – boala pe care o resimte mai mult familia decât bolnavul și care nu se tratează
INTERVIU// Apneea de somn – boala pe care o resimte mai mult familia decât bolnavul și care nu se tratează

INTERVIU// Apneea de somn – boala pe care o resimte mai mult familia decât bolnavul și care nu se tratează

29 iunie 2015, 9:51

Omul petrece o treime din viaţă dormind. De aceea, somnul este esenţial pentru sănătate și indispensabil pentru funcţionarea organismului la maximă capacitate fizică şi mentală. Apneea de somn este unul dintre „dușmanii” unui somn sănătos și calitativ. Mai detaliat despre această afecțiune am discutat cu medicul pneumoftiziolog de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, Daniela Boișteanu.

MedNews: În termeni mai simpli, ce înseamnă apneea de somn?

Daniela Boișteanu: Apneea înseamnă oprirea repetată a respirației în timpul somnului pentru 10 sau mai multe secunde, însoțită de sfoirăit și de diferite probleme de sănătate care apar odată cu această afecțiune. Apneea de somn mai este caracterizată şi de senzaţia de sufocare. Întreruperile frecvente ale somnului profund, odihnitor duc adesea la cefalee matinală şi somnolenţă excesivă pe parcursul zilei.

Care sunt cauzele principale ce conduc la această afecțiune?

Una din cele mai importante cauze este obezitatea. De fapt, ea stă la originea acestei afecțiuni pentru că excesul de greutate duce la dificultăți de respirație, inclusiv în ceea ce privește somnul. Apneea apăre în urma depunerii de grăsime la nivelul gâtului, ceea ce duce la îngustarea gâtului în interior. Astfel, în timpul nopții se oprește total respirația, mai ales atunci când persoana doarme cu fața în sus.

Fiecare boală are repercusiuni asupra sănătății. În cazul apneei de somn care sunt consecințele?

Apneea se asociază cu boli cardiovasculare cum ar fi tensiunea arterială mărită, tulburările de ritm a inimii, infarctul de miocard (forma cea mai gravă a bolii coronariene), accidentele vasculare cerebrale care se pot solda cu paralizii permanente, cu dizabilități pe viață. Apoi, există bolile metabolice care se asociază cu această afecțiune pentru că apneea duce la oprirea respirației, ceea ce înseamnă lipsa de oxigenare. Și dacă cineva doarme 7-8 ore în fiecare noapte în condiții de deficit de oxigen, atunci arderile glucozei, proteinelor și grăsimilor au loc în lipsă de oxigen și secretă produși toxici. Astfel, nu se metabolizează nici glucoza cum trebuie și apare diabetul zaharat de tip 2, iar de aici o mulțime de complicații.

Cum afectează apneea activitățile zilnice ale bolnavului?

Dintre problemele generate de apnee este somnolența. O persoană cu apnee se trezește de zeci și sute de ori pe noapte fără să-și dea seama, creierul ei se trezește pentru că nu mai are aer și trebuie să-și recapete respirația numai prin trezirea subconștientă a creierului. O persoană care se trezește de 200 de ori într-o noapte, inconștient, nu se mai odihnește cum trebuie. Deși i se pare că a dormit, în realitatea nu s-a odihnit deloc și dimineața se trezește mai obosit decât s-a culcat. Pe timpul zilei uită, deci are tulburări de memorie, tulburări de comportament, este nervos, mereu pus pe ceartă și somnolent. Adoarme la calculator, în ședință și la volan.

Există un medic specializat pe apneea de somn? La cine trebuie să se adreseze o persoană care are această boală?

Medicul la care se adresează o persoană cu apnee de somn este pneumologul. Cel care tratează bolile de plămâni. Implicit, respirația ziua se completează cu respirația din timpul nopții și pneumologul are calificarea și aparatura necesară pentru a putea dovedi această boală. Apneea necesită un diagnostic cu precizie. La fel cum există electrocardiograma care îți arată că ai o problemă la inimă, așa este poligrafia sau polisomnografia pe care o face pneumologul.  Dar pneumologul nu va lucra niciodată singur, trebuie să lucreze într-o echipă cu alți specialiști, deoarece aproape niciodată bolnavul nu are numai apnee de somn – are mai multe probleme de sănătate și trebuie văzut ca un tot întreg.

Cât de des se adresează oamenii cu apnee de somn la medic?

Oamenii care suferă de apnee de somn se adresează prea rar la medic pentru că puțini recunosc acest lucru. Ei consideră că e o stare firească, o consecință a îngrășării. Ei susțin că din cauza obezității devin mai lenți. Pacientul rar își dă seama că se întâmplă ceva cu el noaptea.

Există un tratament pentru această afecțiune?

Apneea de somn nu se tratează. Există doar un aparat ca o proteză respiratorie care trebuie purtat în fiecare noapte pentru a restabili respirația.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU// Apneea de somn – boala pe care o resimte mai mult familia decât bolnavul și care nu se tratează Reviewed by on . Omul petrece o treime din viaţă dormind. De aceea, somnul este esenţial pentru sănătate și indispensabil pentru funcţionarea organismului la maximă capacitate f Omul petrece o treime din viaţă dormind. De aceea, somnul este esenţial pentru sănătate și indispensabil pentru funcţionarea organismului la maximă capacitate f Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top