21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU//Despre nanotehnologia care distruge cancerul, descoperită de moldoveni
INTERVIU//Despre nanotehnologia care distruge cancerul, descoperită de moldoveni

INTERVIU//Despre nanotehnologia care distruge cancerul, descoperită de moldoveni

26 februarie 2015, 16:13

Savantul și prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu dezvoltă deja de 14 ani domeniul nanotehnologiei din Republica Moldova. În această perioadă a realizat mai multe descoperiri care au fost publicate în reviste prestigioase din SUA și Japonia. Numărul din această lună a prestigiosului „NanotechWeb.org” din Londra, a apreciat studiul „Electro-depunerea prin salturi”, realizat de echipa condusă de Ion Tighineanu. Împreună cu profesorul german Kornelius Nielsch a descoperit nanotehnologia care distruge cancerul.

De cât timp vă ocupați cu cercetările în domeniul nanotehnologiei?

Deja de vreo 14 ani. Am început cu crearea unei baze tehnologice. Nanotehnologia studiază obiectele care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Centrul Național de Studiu și Testare al Materialelor din cadrul Universității Tehnice a Moldovei a procurat tehnică electronică puternică, de forțe atomice. Un obiect de 10 nanometri este atât de mic încât nu nu poate fi depistat fără dispozitive speciale. Un nanometru reprezintă o milionime din milimetru. După ce am creat o bază tehnologică solidă, am atras tineri talentați care au creat un colectiv și, împreună cu partenerii internaționali, ne-am implicat în crearea unor nanomateriale și nanodispozitive noi.

Cu timpul ne gândeam să găsim modalități de a aplica descoperirile în medicină. Astfel am elaborat tehnologii de producere a nanodoturilor din aur, care atunci când sunt lângă o celulă cancerigenă o distrug localizat. Nanodotul din aur va emite o temperatură foarte mare care pur și simplu va distruge celula. Aceste nanodoturi le obținem prin metodă efectivă și interesul este foarte mare. Este o descoperire realizată de Centrul Național de Studiu și Testare al Materialelor din cadrul Universității Tehnice a Moldove și Universitatea din Hamburg, Germania.

Cum a început colaborarea cu instituțiile de profil din Germania? Cine pe cine a găsit și contactat?

Colaborarea cu Germania a început prin intermediul unui proiect finanțat de Fundația Alexander Humboldt. O altă punte de legătură a format-o discipolul meu, doctorul Eduard Monaic, care a lucrat timp de doi ani în Hamburg, împeună cu profesorul Kornelius Nielsch.

Acum un an, Eduard s-a întors la Chișinău și am continuat experimentele începute în Germania. Având condiții tehnologice și dispozitivele electronice necesare am reușit să demonstrăm că avem capacitatea de a produce nanodoturi pentru diferite suprafețe. Nanodoturile se depun uniform pe aceste suprafețe, acoperind suprafața cu un monostrat. Acum lucrăm asupra altui aspect: transportarea nanodoturilor spre celulele bolnave.

Lucrăm la elaborarea unor nanocapsule, extrem de mici, care să poată transporta nanodoturile din aur spre celulele bolnave. Colaborăm cu echipe de experți din medicină de la Universitatea de Stat de Medincină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și cu colegii lor de la Universitatea de Medicină din Hanovra, Germania. Sunt implicați și oamenii de știință de la Institutul Leibniz al Corpului Solid şi Studiului Materialelor din Dresda, Germania.

Vorbim de o colaborare la distanță sau au avut loc deplasări în afara țării?

D multe ori apelăm la dispozitivele mai performante care sunt în Germania. Republica Moldova are o platformă destul de avansată, dar nu ne permitem procura dispozitive chiar de ultimă generație, care costă milioane de euro.

Dacă vorbim de proiectul acesta, atunci 50% din lucru a fost realizat în Republica Moldova și 50% în Germania. În ceea ce privește nanocapsulele, atunci 80% a fost realizat în Moldova și 20 în Germania. Ne deplasăm în laboratoarele din Occident pentru că noi nu avem echipamentele respective. Am procurat utilaje de sute de mii de euro, în unele cazuri avem nevoie de utilaje de milioane de euro. Așa că nu avem posibilitatea să finalizăm aceste testări la noi.

De fapt, există un spațiu unic european de cercetare. Republica Moldova s-a asociat la programele comunitare, în particular la Programul Orizont 2020. Participăm la diferite proiecte europene, am avut un proiect destul de consistent de la Comisia Europeană, prin intermediul căruia am procurat echipament în valoare de peste 200.000 de euro.

Cât timp a durat studiu?

Studiul a durat un an și jumătate. Avem toate șansele că anul acesta să venim și să demonstrăm lumii întregi rezultatele pe care le-am obținut.

Câte persoane au fost implicate în proiect?

La elaborarea nanodoturilor din aur au lucrat trei persoane: discipolul meu Monaico, Kornelius Nielsch și eu. În cazul proiectului cu nanocapsulele sunt implicați 10 experți din diverse domenii: știința materialelor, fizicieni, chimiști, medicină.

Care sunt principalele impedimente în dezvoltarea științei și cum luptați cu acestea?

Echipamentul este o problemă esențială, mai ales în domeniul nanotehnologiei, unde fără echipament nu poți face nimic. Dar sunt și altele. În primul rând aș menționa salariile relativ mici ale cercetătorilor. Prin participarea la diferite proiecte europene încercăm să găsim soluția. Este o competiție la scară europeană.

Ce are de câștigat țara de pe urma acestorproiecte?

Este o pistă de promovare a imaginii Republicii Moldova. Faptul că țara noastră, în anumite perioade, reușește să fie printre lideri în elaborarea nanotehnologiilor este important. Ca urmare a aprecierii și recunoștinței internaționale vom reuși să atragem și investiții care sunt vitale pentru dezvoltarea științei.

Marina Lița, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU//Despre nanotehnologia care distruge cancerul, descoperită de moldoveni Reviewed by on . Savantul și prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu dezvoltă deja de 14 ani domeniul nanotehnologiei din Republica Moldova. În ace Savantul și prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu dezvoltă deja de 14 ani domeniul nanotehnologiei din Republica Moldova. În ace Rating: 0
scroll to top