18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU // Îți rozi unghiile, dregi vocea, folosești cuvinte obscene, legeni piciorul sau clipești des din ochi? Ai nevoie URGENT de un medic!
INTERVIU // Îți rozi unghiile, dregi vocea, folosești cuvinte obscene, legeni piciorul sau clipești des din ochi? Ai nevoie URGENT de un medic!

INTERVIU // Îți rozi unghiile, dregi vocea, folosești cuvinte obscene, legeni piciorul sau clipești des din ochi? Ai nevoie URGENT de un medic!

4 iunie 2015, 11:00

Astăzi am hotărât s-o duc pe Elena, fotograful nostru, la medic.  Pentru că ea nu acceptă că are o problemă, consultația unui specialist este absolut necesară!

Aparent, problema ei este una inofensivă și banală – își mușcă obrazul – un tic care ne deranjează pe mai mulți! Pentru a „face lumină” în cazul ei, dar și în a celorlalți colegi de redacție care au ticuri, un interviu cu un psihoterapeut despre apariția și tratamentul acestor „apucături” deranjante este mai mult decât necesar și obligatoriu!

Pe holul Spitalului Clinic de Psihiatrie nu este nimeni. Pe medicul psihoterapeut Grigore Garaz îl găsim într-un birou care seamănă mai mult cu un cabinet școlar, cu bănci aranjate în rând. Cel mai probabil, aici au loc lecțiile studenților de la psihologie.

MedNews: Dle. Garaz, în Republica Moldova, ticurile sunt considerate o boală?

Grigore Garaz: Sunt ticuri care au bază organică și ticuri psihologice sau tranzitorii. Unii își smulg fire de păr de pe corp, alții își mușcă unghiile. Aceste ticuri pot fi tratate, dar pentru aceasta trebuie ca pacientul să treacă câteva investigații la nivel de creier. O poate face atât neurologul, cât și psihiatrul. Ticurile psihogene au fost declanșate de un factor traumatizant. De exemplu, persoana a văzut cum a fost omorât un animal sau a pierdut un om drag, sau a pierdut un obiect la care ținea, etc. Această traumă psihologică este totuși destul de relativă, diferă de la o persoană la alta și ar putea dispărea de la sine, fără o intervenție medicală. Dar aici avem o problemă. Medicii de familie abia acum află de așa specialist ca psihoterapeutul, pentru că ei știu doar despre psiholog și psihiatru, iar psihologii nu sunt instruiți în tehnici de psihoterapie. Ei fac consiliere.

De la 5 la 24 la sută din copiii de vârstă școlară au ticuri tranzitorii.

MedNews: De ce apare ticul?

Grigore Garaz: Ceva se întâmplă în creier, pentru că la nivel inconștient persoana simte nevoie de a face anumite mișcări. Dacă nu le-ar face, ar simți un disconfort.  Dar de ce face el asta, de ce simte acest impuls – numai el știe! Doar abordarea psihanalitică va putea stabili cauza acestor ticuri. Ticurile secundare pot apărea în urma unei leziuni sau infecții pe creier; encefalită sau traumă cranio-cerebrală. Apare leziunea, iar apoi apare și ticul.

Ticurile psihogene se vindecă

 MedNews: Ticurile pot fi inhibate, controlate?

Grigore Garaz: Da. Chiar și cele psihogene pot fi controlate, doar că medicamentos.

MedNews: Cine sunt mai afectați de ticuri: bărbații sau femeile?

Grigore Garaz: Bărbații. De vreo trei ori mai frecvent decât femeile.

 Pe dinafara statisticilor

 MedNews: Cât de des se adresează la psihoterapeut pacienții cu ticuri?

Grigore Garaz: Oamenii se tem să se adreseze la medic cu așa ceva. Mai degrabă vor merge pe la așa-zișii „tămăduitori” unde vor fi „tratați” cu descântece. Dacă este un tic psihologic, ar putea să dispară. De asta și nu avem date statistice în ceea ce privește ticurile, pentru că lumea nu se prea adresează la medicul de familie cu această problemă. În plus, psihoterapia este costisitoare, prin urmare, nu orice moldovean o să-și permită să-și trateze ticurile. În Republica Moldova nici măcar nu există un standard privind tehnicile de tratament și nici structuri care să acrediteze psihoterapeuții care tratează această tulburare.

Protejați-vă picii de ticuri! Nu vă certați în familie!

Grigore Garaz: Tulburarea Tourette este o tulburare cerebrală și apare în special în copilărie. Se transmite genetic și e foarte neplăcută pentru pacient. Până în prezent nu s-a identificat gena responsabilă de apariția tulburării Tourette. Simptomele tulburării sunt ticuri complexe, adică motorii și vocale  – cu mișcări stereotipe, repetitive și vocalizări – un cuvânt sau o frântură de cuvânt. În activitatea mea am întâlnit o singură persoană matură cu această boală – medic de meserie. Tourette se manifestă prin clipit din ochi, tresărirea capului, mimici și repetarea unui sunet. Aceste mișcări sunt involuntare, nu pot fi controlate și sunt deranjante atât pentru persoana însăși, cât și pentru cei din jur. În asemenea cazuri, copilul ar putea fi ironizat și chiar să i se ceară să înceteze, ceea ce este imposibil. De multe ori, în asemenea situații apar situații neplăcute între pedagogi și copilul afectat… Abia atunci părinții se hotărăsc să se adresează la medic. Tulburarea Tourette se manifestă până la vârsta de 7 ani, în special înainte de a începe școala. Fără tratament medicamentos, această tulburare nu poate fi tratată sau controlată. Preparatele diminuează ticul, acționând asupra anumitor zone afectate ale creierului, iar tratamentul durează toată viața. În Republica Moldova nu sunt date statistice referitoare la această boală.

MedNews: Dacă nu sunt tratate, ticurile pot deveni cronice?

Grigore Garaz: Ele deja sunt cronice. Oamenii nici nu-și dau seama că au ticuri. Ei conștientizează asta abia atunci când li se spune că au probleme. Ticurile sunt mișcări stereotipe care nu creează disconfort pentru persoana afectată. Cele psihogene trec  în câțiva ani. Pentru a scăpa mai repede de ele, este nevoie de un psihoterapeut. La un copil pot apărea ticurile dacă între cei doi părinți există conflicte.

Ticul poate fi și un mijloc de a atrage atenția.

MedNews: Dacă, de exemplu, în momentul când simți dorința de a duce mâna la gură și a roade unghiile, te oprești, prin aceasta stopând această dorință, controlând-o – ticurile pot fi tratate individual, fără o adresare la psihoterapeut?

Grigore Garaz: Aceasta este deja obsesie, este actul compulsiv de control. Energetic este ineficient, pentru că această persoană trebuie să-și controleze mișcările permanent.  Asta nu o scapă de tic. Pe lângă toate problemele pe care le are în viață, mai apare una – să aibă grijă ce face cu mâinile, să le controleze permanent. Problema cu ticul poate fi considerată rezolvată doar atunci când persoana nu mai trebuie să-și controleze mișcările involuntare.

Să zicem că o persoană are o problemă psihologică și din această cauză ea își roade unghiile. Pentru a evita acest obicei își aplică pe unghii ojă. Subconștientul ei o împinge să facă altceva, de exemplu să-și muște obrazul. Prin urmare, această persoană face totul posibil pentru a nu mai face ceea ce făcea până acum.

Sunt și persoane care au ticuri verbale. În unele situații este vorba despre persoane care în timpul unei discuții repetă foarte des un cuvânt obscen.  Asta pentru că atunci când l-a folosit pentru prima dată, a simțit ceva plăcut, un fel de relaxare, răzbunare.

MedNews: Să înțeleg că fotograful nostru are totuși o problemă psihologică…

Grigore Garaz: Noi toți avem! Chiar și psihoterapeuții au ticuri.

MedNews: Cum este posibil ca un psihoterapeut să aibă ticuri? El doar cunoaște tehnicile de tratament…

Grigore Garaz: La fel cum un chirurg poate să aibă apendicită. La fel cum medicii care tratează ulcerul suferă de ulcer. Paradoxal – cu cât este mai civilizat poporul, cu atât apar mai multe probleme de acest fel. Iată de ce în țările civilizate sunt mai mulți psihoterapeuți.

Violeta Colesnic, MedNews

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU // Îți rozi unghiile, dregi vocea, folosești cuvinte obscene, legeni piciorul sau clipești des din ochi? Ai nevoie URGENT de un medic! Reviewed by on . Astăzi am hotărât s-o duc pe Elena, fotograful nostru, la medic.  Pentru că ea nu acceptă că are o problemă, consultația unui specialist este absolut necesară! Astăzi am hotărât s-o duc pe Elena, fotograful nostru, la medic.  Pentru că ea nu acceptă că are o problemă, consultația unui specialist este absolut necesară! Rating: 0
scroll to top