5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU// Lilia Onea: „Ne-ar plăcea ca toți medicii să fie laureați ai Galei Premiilor în Sănătate”
INTERVIU// Lilia Onea: „Ne-ar plăcea ca toți medicii să fie laureați ai Galei Premiilor în Sănătate”

INTERVIU// Lilia Onea: „Ne-ar plăcea ca toți medicii să fie laureați ai Galei Premiilor în Sănătate”

15 aprilie 2015, 11:52

Deja al patrulea an consecutiv este organizată Gala Premiilor în Sănătate, singurul eveniment care premiază reușitele angajaților sistemului de sănătate. Președintele Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate, Lilia Onea, unul dintre fondatorii GALEI vorbește despre noile provocări, dar și despre noutățile GALEI din acest an.

  – Cum v-a venit ideea organizării primei Gale a Premiilor în Sănătate?

– Prima ediție a GALEI a avut loc în 2012, dar ideea o aveam din 2011. Eram doi oameni la început, membri ai Clubul informal „ProSănătate”, interesați să promovăm oamenii merituoși din sistemul de sănătate. Odată cu apariția mai multor instituții media, în special al televiziunilor de știri, domeniul sănătății devenea din ce în ce mai mediatizat. Din păcate, erau mediatizate mai rar evenimentele frumoase din medicina autohtonă. Rămâneau în umbră oamenii care puneau suflet pentru menținerea sănătății pacienților. Așa că se simțea un deficit de pozitivism în reflectarea bunelor practici din sistemul medical din Moldova.

  – Ce înseamnă GALA?

– GALA este un eveniment festiv care încununează un concurs intern pe domeniile de activitate ale unui sistem sanitar. În fiecare an sunt stabilite câte 13 secțiuni de concurs la care sunt invitați să participe mai multe echipe/persoane nominalizate pentru a câștiga trofeul la secțiunea pentru care a fost nominalizat.

GALA de astăzi, înseamnă oportunitatea de a face cunoscute nume de oameni și colective de lucrători medicali, cadre didactice, cercetători, experți, organizații obștești din domeniu, fondatori ai instituțiilor medico-sanitare și mass media pentru care sănătatea pacientului și a societății este o valoare pe care o slujesc.

– Cum a evoluat evenimentul de la prima ediție, până la cea de astăzi?

– Prima ediție a fost organizată foarte rapid. Nu eram siguri că se va întâmpla. În 2012 începuseră „bâlciul deșertăciunilor” în sistemul de sănătate. În această stare, în interiorul breslei se simțea nevoia unei confirmări a propriei valori. GALA a permis vociferarea realizărilor individuale și colective în fața comunității medicale. Acest gest de recunoaștere i-a făcut pe mulți să se simtă încurajați și apreciați, dar și motivați să rămână acasă.

Au fost mulți sceptici la început, mai ales că era nevoie și de finanțări pe care sistemul de sănătate nu le putea acoperi. Tradiționalii parteneri de dezvoltare pentru acest domeniu, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, au fost cei care au susținut ideea și au propus ca GALA să fie organizată anual, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

La organizarea GALEI sunt implicați patru parteneri: Biroul OMS, Ministerul Sănătății, CNAM și Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate.

– Ați menționat scandalurile din domeniul medical din 2012. După cum observăm, 2015 nu este o excepție. De această dată scandalul este destul de răsunător și implică nume sonore din domeniu. Cum afectează aceasta organizarea evenimentului?

– Este o realitate pe care o trăim și care afectează nu doar lumea medicală. Cu siguranță se va discuta despre aceasta și pe culoarele evenimentului nostru, dar nimic nu poate împiedica organizarea GALEI.

Din fericire, medicina trăiește în ritmul dictat de pacient, așa că sistemul de sănătate se va trata și de această molimă și poate că va ieși chiar mai puternic și mai apt să meargă mai ferm spre schimbările care sunt foarte necesare. Este esențial să se înțeleagă că sistemul sanitar este creat pentru nevoile pacientului. Pacientul este subiectul principal al sistemului de sănătate și medicul este cel care trebuie să-l ajute să-și mențină starea bună de sănătate.

Societatea demult așteaptă schimbări în medicina autohtonă. Și nu doar echipamente noi și dotări, dar mai ales așteaptă schimbări de atitudine, umanizarea relației între medic și pacient. Cred că unul din mesajele GALEI este să reușim să sugerăm comunității medicale că a venit timpul să trateze nu doar cu instrumentarul specific meseriei, dar mai ales cu cuvântul și atitudinea.

– Ce aduce nou GALA în 2015?

– Anul acesta venim cu două noutăți. În primul rând, a fost modificat sistemul de votare. Spre deosebire de celelalte două ediții ale GALEI (din 2013 și 2014), am renunțat la votingul on-line. Chiar dacă Moldova este una din țările cu acces bun la internet, am observat că participanții la concurs din instituțiile medicale rurale au fost puși în condiții inechitabile la votingul on-line comparativ cu cei din orașele mari. Spre deosebire de instituțiile raionale, municipale, departamentale sau republicane cu mulți lucrători medicali, pacienți și, respectiv, votanți, instituțiile rurale aveau mai puțini susținători și mai puține șanse de câștig. Se crea o discrepanță numerică foarte mare de voturi pentru aceste două tipuri de instituții medicale. În acești doi ani cât a fost votingul on-line, nu a fost simplu să explici de ce un candidat cu un număr mai mic de voturi putea să devină laureat al GALEI. Astfel, s-a luat decizia să se revină la varianta primei ediții de voting, în cadrul comisiei de jurizare, desemnate de Ministerul Sănătății.

Anul acesta ne dorim să lansăm o tradiție – promovarea tinerilor talente din domeniul artelor plastice prin organizarea  unei expoziții cu vânzare de tablouri în cadrul GALEI. Vrem, astfel, să aducem mai multă culoare și lumină în instituțiile medicale sau poate și în casele celor 300 de oaspeți ai GALEI. Vor fi expuse șapte tablouri ale tinerilor artiști plastici de la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău.

Am observat că în multe instituții medicale din Romania, Estonia, Finlanda atmosfera e mai plăcută pe holurile aranjate cu tablouri și sculpturi. Pacienții spun că frumosul din jur îi face să uite de durere, iar personalul medical lucrează într-o atmosferă mai caldă.

  – Cine sunt membrii juriului?

– În total sunt 17 jurați, câte doi reprezentanți din partea Ministerului Sănătății, Biroului OMS, CNAM, unul din partea CICS, doi membri ai societății academice și civile, doi din cadul asociațiilor profesionale și încă doi din partea donatorilor în sistemul de sănătate, care știu pentru ce dau banii și pot să ofere o analiză exhaustivă a performanțelor instituțiilor medicale.

Cei 17 jurați ai Galei Premiilor în Sănătate

  – Cât de importantă este participarea la GALĂ și ce beneficii aduce?

– Din campania de informare realizată pe MedNews cu reportaje și interviuri despre laureații GALEI, ediția 2014, am observat că laureații GALEI se simt, parcă, „obligați” și motivați să-și merite distincția. Trofeul nu aduce bani, dar aduce recunoașterea din partea breslei și responsabilizare în fața pacienților. Ne-ar plăcea ca toată lumea să fie laureați ai GALEI, dacă gestul i-ar face pe medici să fie mai motivați să-și exercite meseria cu plăcere, profesionist. Vreau să cred că sunt mulți medici, asistenți medicali, profesori, cercetători, jurnaliști din sănătate care-și fac bine meseria și care merită să fie cunoscuți de toată țara.

  – S-a încheiat perioada de nominalizare a candidaților. Juriul a desemnat laureații GALEI. Cu ce mesaj veniți pentru cei care participă la concurs?

– Să știe că deja sunt învingători odată ce au fost nominalizați pentru o secțiune sau alta a GALEI și cu siguranță în colectivele lor să tindă să fie cei mai buni dintre cei buni.

Marina Lița, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU// Lilia Onea: „Ne-ar plăcea ca toți medicii să fie laureați ai Galei Premiilor în Sănătate” Reviewed by on . Deja al patrulea an consecutiv este organizată Gala Premiilor în Sănătate, singurul eveniment care premiază reușitele angajaților sistemului de sănătate. Președ Deja al patrulea an consecutiv este organizată Gala Premiilor în Sănătate, singurul eveniment care premiază reușitele angajaților sistemului de sănătate. Președ Rating: 0
scroll to top