16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU// Liliana Domente: „Nu mizați pe intuiție în tratamentul tuberculozei!”
INTERVIU// Liliana Domente: „Nu mizați pe intuiție în tratamentul tuberculozei!”

INTERVIU// Liliana Domente: „Nu mizați pe intuiție în tratamentul tuberculozei!”

24 martie 2015, 9:15

Pe 24 martie este marcată Ziua Mondială a tuberculozei. Anume în această zi, acum 133 de ani, Robert Koch a descoperit bacilul care-i poarta numele. În Republica Moldova, 4040 de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză numai în 2014. Deși numărul bolnavilor scade constant deja al zecelea an, iar oamenii cunosc că această boală se tratează, 6% dintre pacienții din Moldova renunță la tratament. Despre evoluția TBC în Moldova, despre tratament și imunizare am discutat cu directoarea Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Liliana Domente.

MedNews: În anul 2014, au fost înregistrate 4040 de cazuri noi de tuberculoză. Raportat la numărul de locuitori ai țării, cât de gravă e situația?

Liliana Domente: Incidența tuberculozei în Moldova este de 99 de cazuri la 100 000 de oameni. Este un număr mai mic decât în anii precedenți, iar din 2005 urmărim o descreștere constantă. În 2014, incidența bolii s-a micșorat cu 10% față de 2013. Este o tendință de scădere, dar ne-am dori ca aceasta să fie mai pronunțată.

MedNews: Cum are loc infectarea cu tuberculoză și transmiterea bacilului?

Liliana Domente: Tuberculoza este o boală specifică, iar ceea ce o deosebește de alte infecții este că a fi infectat cu TBC și a te îmbolnăvi de TBC sunt lucruri diferite. Practic o treime din populația globului pământesc este infectată de tuberculoză, dar asta nu înseamnă că sunt bolnavi. Oamenii sunt purtători ai TBC, dar atunci când ne expunem stresului sau nu ducem un mod de viață sănătos, această infecție se poate declanșa. De aceea este important ca persoanele care au tuse mai mult de trei săptămâni, slăbiciuni, transpirație nocturnă sau o scădere bruscă a masei corporale – să se adreseze imediat medicului. Problema Republicii Moldova este că adesea oamenii se adresează la medic tardiv. Aceasta favorizează menținerea infecției în societate, iar un purtător de infecție ar putea infecta pe an 10-15 persoane. Cel mai des, focarele se declanșează în cadrul familiei sau acolo unde au loc contacte strânse între oameni.

MedNews: Cât de costisitor este tratamentul pentru un bolnav de TBC?

Liliana Domenti: Tratamentul poate dura de la 6 luni până la doi ani. În funcție de forma de tuberculoză variază și costul tratamentului. Dacă vorbim de tuberculoza sensibilă, tratamentul se estimează la 400 de dolari, iar dacă e vorba de cea multi-drog-rezistentă – până la 10 000 de dolari. Aceasta fără a lua în calcul serviciile prestate în regim staționar. În această sumă intră doar costul medicamentelor.

MedNews: Există o mulțime de mituri despre tuberculoză, începând cu presupunerea că TBC este boala sărăciei până la încrederea că mâncarea bună și sanatoriile pot trata tuberculoza. Care dintre aceste mituri trebuie spulberate și ce trebuie să știe oamenii?

Liliana Domente: Să nu facă automedicație și să nu apeleze la tratamente populare. Tuberculoza se tratează numai cu medicamente și conform regimului indicat de medic. Unii pacienți se simt bine după 2-3 săptămâni și au impresia greșită că s-au vindecat deja. Dar nu este așa. Întreruperea și abandonarea tratamentului este o problemă gravă. Această măsură poate duce la agravarea și evoluția bolii și chiar la deces. În cazul TBC nu se mizează pe intuiție. Cazul trebuie tratat până când medicul constată că boala a fost tratată definitiv.

MedNews: Cât de eficientă este vaccinarea contra tuberculozei și cum convingem mamele să treacă procedura de imunizare?

Liliana Domente: Vaccinarea se face numai la nou-născuți, fără o reimunizare la 6-7 ani. Eficiența ei este mare, pentru că în Republica Moldova rata tuberculozei este încă înaltă și trebuie neapărat să facem această procedură. Vaccinând copilul de TBC la naștere nu excludem sută la sută posibilitatea de a contacta boala, dar ne protejăm copilul de formele ei grave.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU// Liliana Domente: „Nu mizați pe intuiție în tratamentul tuberculozei!” Reviewed by on . Pe 24 martie este marcată Ziua Mondială a tuberculozei. Anume în această zi, acum 133 de ani, Robert Koch a descoperit bacilul care-i poarta numele. În Republic Pe 24 martie este marcată Ziua Mondială a tuberculozei. Anume în această zi, acum 133 de ani, Robert Koch a descoperit bacilul care-i poarta numele. În Republic Rating: 0
scroll to top