11 noiembrie 2014

Acasă » Interviuri » INTERVIU – Luminița Suveică: Promovez oamenii tineri. Prin exemplul propriu încerc sa schimb lucrurile în sistem
INTERVIU – Luminița Suveică: Promovez oamenii tineri. Prin exemplul propriu încerc sa schimb lucrurile în sistem

INTERVIU – Luminița Suveică: Promovez oamenii tineri. Prin exemplul propriu încerc sa schimb lucrurile în sistem

22 octombrie 2014, 17:19

Luminița Suveică – directorul care și-a instruit angajații ca în timpul controalelor să discute cu agenții econimici despre realizările și neajunsurile în activitatea lor. Cu cuvântul, prin comunicare, nu ”cu bâta”. Așa a găsit armonia – conlucrarea între agentul economic și Centrul de Sănătate Publică.

MedNews: Anual, Centrul de Sănătate Publică, cu implicarea instituţiilor medicale, face evaluări în ceea ce privește starea de sănătate a populaţiei. Care este starea de sănătate a populației la noi?

Luminița Suveică: Nu putem spune că avem o populație sănătoasă, deoarece mentalitatea moldoveanului este de a merge la medic doar atunci când deja apar problemele de sănătate, nu și pentru a face profilaxie. Centrul de Sănătate Publică are două subdiviziuni mari – promovarea sănătății și profilaxia maladiilor netransmisibile. Evident, avem încă mult de lucru la acest capitol, unul din motive fiind lipsa medicilor. Pentru că salariile sunt mici, nu sunt motivați să se angajeze la secțiile care se ocupă de profilaxie. Încercăm să promovăm instituția noastră, participând la diverse evenimente, inclusiv la cele consacrate zilelor mondiale. Eu personal mă ocup de promovarea la radio, TV și în cadrul evenimentelor la care este posibil. Chiar și acum ne pregătim pentru ziua de duminică, unde suntem partenerii CNAM în cadrul campaniei ”Spune DA pentru sănătatea TA!”. Vom veni cu unele informații ce țin de o alimentație sănătoasă, de un mod sănătos de viață, de un mod activ de viață și de profilaxia maladiilor netransmisibile. Ne asumăm toate cheltuielile de participare, pentru că nu sunt alocați bani pentru astfel de evenimente și nici sponsori nu avem. Persoanele din cadrul Centrului lucrează gratuit în această zi. Facem voluntariat.

MedNews: Cine ar trebui să aloce bani pentru aceste campanii?

Luminița Suveică: Dacă Guvernul alocă bani pentru campaniile naționale, noi, fiind o instituție municipală, ar trebui să primim bani de la administrația publică locală sau Consiliul Municipal Chișinău, dar…nici până astăzi,  programul municipal ”Modul sănătos de viață” nu are un suport financiar.

MedNews: Campaniile pe care le organizați sunt suficiente pentru a-i convinge pe oameni să adopte un mod sănătos de viață?

Luminița Suveică: Nu, nu sunt suficiente. În aceste campanii nu ar trebui să fie implicați doar instituțiile sistemului de sănătate, dar toate structurile din stat. Nu avem finanțare, iar aceste campanii le organizăm din entuziasm și la rugămintea mea personală. Lucrăm sâmbăta, duminica și în afara orelor de muncă.

MedNews: Potrivit Strategiei Naționale de Sănătate Publică pentru anii 2014-2020, colaborarea între autorităţile responsabile este ineficientă, fiecare acţionând în conformitate cu planul propriu de monitorizare şi evaluare. De ce nu există conlucrare intersectorială?

Luminița Suveică: Evident, se simte o conlucrare ineficientă, poate pentru că nu este un organizator bun care să ne convoace și să ne organizeze. De multe ori, dacă la nivel local se conlucrează, atunci la nivel central e eșec total. În plus, fiecare instituție are fondatorii săi. Fondatorul instituțiilor republicane este Ministerul Sănătății, al instituțiilor municipale – Consiliul Municipal Chișinău. Până nu-ți dorești foarte tare și până nu depui suflet, nu poate fi vorba de conlucrare. Personal, întotdeauna am fost deschisă pentru colaborarea cu toate structurile.

DSC_0104 (Copy)

MedNews: V-ați propus să amenajați parcări pentru biciclete, să obțineți înlăturarea gheretelor care vând țigări și care lucrează non-stop, dar și să fie incluse în orarul școlar 15 minute de înviorare. Care din aceste măsuri au fost deja implementate?

Luminița Suveică: La multe întruniri am propus să includem cele 15 minute de înviorare în programul școlar, inclusiv Ministerului Educației. Noi am propus, dar mai departe… Decizia trebuie să o ia ei.

Problema amenajării locurilor pentru bicicliști am abordat-o de multe ori  în discuțile cu primarul general. Orașul Chișinău este inclus în rețeaua orașelor sănătoase și este important să avem aceste locuri pentru bicicliști. Din câte știți, s-a încercat să se facă parcări și ați văzut rezultatul. S-a făcut de fațadă – așa ca să nu se spună că nu s-a făcut. De multe ori venim cu propuneri, dar de foarte puține ori suntem auziți. Este foarte greu. Unele propuneri ”nesănătoase” sunt recepționate foarte repede, în timp ce ideile benefice se transpun mult mai greu în practică. Este nevoie de mult efort pentru a schimba mentalitatea. În ceea ce privește ghereteșe – da, aici s-a lucrat. Primarul de multe ori a insistat să fie scoase gheretele, dar acest business a prins rădăcini și nu va fi ușor. Deși proprietarii de gherete se opun și spun că au investit mulți buni, Primăria Chișinău luptă pentru ca orașul să scape de ele. De multe ori le evacuează, iar ele răsar din nou.

Noi nu protejăm fumătorii pasivi! Nu avem locuri amenajate pentru fumători. Ar fi bine să avem cabine ca acelea pe care le-am văzut prin aeroporturile de peste hotare. Mi-aș dori să avem una măcar ca model, dar nu avem finanțatori pentru a o procura.

MedNews: Recent, OMS i-a oferit prim-ministrului Leancă distincția pentru implicarea sa în procesul de elaborare-aprobare de către Guvern a Legii pentru controlul tutunului. După ce va fi aprobată, care va fi rolul CSP în implementarea acestei Legi?

Luminița Suveică: În primul rând vom implementa Legea în cadrul instituției noastre. Aici este începutul. Apoi vom lucra asupra promovării, sensibilizării asupra riscurilor fumatului pentru sănătate. Medicii nu ar trebui să fumeze, dar…din păcate, avem și din aceștia. La ședințele interne discutăm despre daunele fumatului și angajații CSP știu foarte bine părerea mea despre acest viciu. Ei sunt medici și trebuie să dea exemplu bun celorlalți. Într-o zi, un medic mi-a spus că va abandona fumatul când Centrul de Sănătate Publică va împlini 70 de ani de activitate. A spus că și-a ars deja două sacouri, ascunzând în mânecă țigara aprinsă atunci când mă vede.

MedNews: Supraponderabilitatea şi obezitatea, precum şi bolile asociate acestora sunt o problemă pentru moldoveni. Cum educăm generația tânără ca să urmeze un mod sănătos de viață în condițiile când peste tot se vinde fast food-uri și băuturi carbogazoase nesănătoase?

Luminița Suveică:  În primul rând, educația de a consuma ori nu aceste produse vine de acasă, din familie. Da, noi mediciii din sănătatea publică ar trebui să corectăm ceea ce nu se face acasă. Nu am refuzat niciodată invitația de a vorbi despre modul sănătos de viață în fața oricărui public. În plus, oricine dorește, poate să vină la noi să ia materiale promoționale. Vi le dăm! Numai veniți și le luați! Informați copiii! Trebuie să fie o conlucrare între școală și sănătate, să se facă un plan de acțiuni comun. Mi-aș dori ca în cadrul orelor de clasă profesorii să vorbească cu elevii cât mai mult despre alimentația sănătoasă. Suntem gata să venim în ajutorul școlilor. Aș delega și specialiști pentru formarea multiplicatorilor de imagine, adică profesori sau elevi de liceu. Contează foarte mult ca cel care vine în fața elevilor să fie o persoană carismatică – un exemplu pentru cei care îl ascultă. Nu poate veni o persoană obeză și să vorbească despre alimentație sănătoasă, pentru că nu este credibilă. Dacă le arăți copiilor un miez de nucă și le spui că se aseamănă cu creierul sau le arăți o felie de morcov și le spui că arată ca retina ochiului, iar consumul acestor produse vegetale este benefică pentru sănătatea creierului și a ochilor, copiii vor memoriza mai repede această informație. Educarea unui mod sănătos de viață, la fel, poate fi făcută prin exemple. Trebuie să-i arăți, să-i demonstrezi că este bine să aibă grijă de sănătatea proprie. Această educație trebuie să fie făcută și cu părinții. Da, este mai simplu să cumperi produse fast food și mai costisitor să urmezi un mod de viață sănătos. A fost îngrozitor pentru mine când am văzut în ultimul sondaj că într-un an, un moldovean consumă 230 kg de pâine și doar 16 kg de pește. Odată cu dezvoltarea diferitor bussines-uri gen fast food în țara nastră, s-a schimbat și stilul alimentar. Dar să știți că în comparație cu alte țări, la noi încă se mănâncă sănătos.

MedNews: Centrul de Sănătate Publică are laboratoare dotate cu echipament nou. Cum a fost trecerea de la metodele vechi de lucru la cele noi?  

Luminița Suveică: Grație Ministerului Sănătății și Uniunii Europene, avem laboratoare dotate cu echipament performant. Avem patru laboratoare: bacteriologic, igienic, chimic și radiologic. Inițial, când s-a adus tot echipamentul, lucrătorii erau mai reticenți, mai rezervați, pentru că erau obișnuiți să lucreze după metoda veche. Acum gata, lucrăm la capacitate maximă.

DSC_0069 (Copy)

MedNews: Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei depinde în mare măsură de calitatea şi pregătirea specialiștilor din domeniul sănătăţii publice, care, la rândul lor, depind de relevanţa şi calitatea educaţiei şi instruirii la nivel naţional. În ultimii zece ani Republica Moldova s-a confruntat cu problema deficitului de personal competent în domeniul sănătăţii publice. Avem destui medici în acest domeniu pentru a avea o societate sănătoasă?

Luminița Suveică: În secția de promovare a sănătății și de profilaxie a maladiilor transmisibile nu avem destui specialiști, pentru că salariile sunt mici. Am acceptat, la propunerea Ministerului Sănătății, să angajăm rezidenții și i-am implcat în diferite activități. Din 24 de rezidenți, 5 sau 6 sunt așa ca mine, care pot să nu doarmă nopțile și să lucreze mult. Am un rezident care poate să mă înlocuiască măcar și mâine. Sunt mândră de ei și întotdeauna le permit să se manifeste. Uneori, vin cu propuneri foarte bune. De exemplu, de Ziua Mondială a Sănătății, propunerea de a organiza Orășelul Sănătos a venit din partea unei rezidente. Așa a apărut orășelul cu 5 sectoare: sectorul antifumat/antialcool, sectorul alimentației sănătoase, sectorul efortului fizic, sectorul profilaxiiei maladiilor cronice netransmisibile și sectorul culturii medicale. Trebuie să le permiți oamenilor să facă ceea ce știu ei mai bine, evident, paralel tinând mâna pe puls și verificându-i. Fără să dictezi, pentru că în așa caz nu rezolvi nimic. Dictatura nu este bună. Ea trebuie înlocuită cu stima și respectul.

MedNews: Cum colaborează Centrul de Sănătate Publică cu Centrele Medicilor de Familie?

Luminița Suveică: Conlucrăm destul de bine cu asistența medicală de familie din municipiu. Este o conlucrare eficientă, poate pentru că sunt colaborator a catedrei Medicina de Familie a USMF.

MedNews: În ultimii ani ați deținut mai multe funcții importante. Ce calități vă ajută sau dimpotrivă, vă încurcă în carieră?

Luminița Suveică: Din păcate, dintotdeauna am fost o fire deschisă. De ce zic ”din păcate”, pentru că această calitate, în unele momente m-a ajutat, iar în altele m-a încurcat. Cea mai mare durere pe care am avut-o și pe care o țin până acum, este că un mare demnitar de stat, la explicația mea ”Am fost sinceră și corectă” mi-a replicat:  ”Și, la ce ți-a ajutat?”. Nu sunt autoritară cu subalternii mei și le spun că mă port cu cei din jur exact așa cum vreau să fiu eu tratată. Am cerințe mari față de colegi după cum le am față de mine. Le cer să fie corecți cu sine și cei din jur și ca invidia și răutatea să nu-și aibă locul în colectivul nostru.  Totul trebuie să fie corect, armonios și frumos. La patru ace.

DSC_0031 (Copy)

MedNews: Analizându-vă mai atent prezența publică,  expresia ” femeia la patru ace” vi se potrivește foarte bine.

Luminița Suveică: Orice femeie trebuie să-și programeze în agenda ei încărcată, timp și pentru sine. Să arate bine, să se machieze. Nu înțeleg femeile care spun că nu au timp să se machieze sau să se aranjeze. Nu înțeleg femeile care spun că nu reușesc să ia micul dejun. Dacă îți programezi timpul, reușești totul. Frumusețe înseamnă în primul rând sănătate. O femeie care duce un mod sănătos de viață, evident că arată foarte bine. În casă și în familie, o femeie neapărat trebui să aducă acest mesaj legat de alimentația sănătoasă și un mod sănătos de viață. Sunt prezentă în viața publică pentru că cea mai mare bogăție din viața mea sunt oamenii și relațiile interumane, iar dacă mâine mi le luați, eu mor.

MedNews: La 70 de ani, Centrul de Sănătate Publică este tânăr?

Luminița Suveică: Avem angajați tineri, dar și vârstnici. Toți șefii de secții sunt specialiști tineri.

MedNews: Cum a ”crescut” CSP în cei 70 de ani?

Luminița Suveică: De la doi-trei medici acum 70 de ani, la 383 de medici în 2014. Avem peste 28 de mii de obiective pe care le supraveghem. Secțiile nou create și cele patru laboratoare sunt cele mai mari realizări ale CSP. Sunt la conducerea Centrului doar de un an, dar am reușit să văd multe întreprinderi mari și mici de producere cu care se poate de lucrat productiv. Am instruit specialiștii noștri ca nu doar să efectueze controlul, dar și să se implice într-un proces de conlucrare, monitorizare și supraveghere, iar fiecare evaluăre să se încheie cu o mică ședință la care să se discute despre realizările și neajunsurile în activitate. De multe ori, aceste neajunsuri sunt înlăturate foarte repede. În astfel de cazuri, apare armonia – conlucrarea între agentul economic și Centrul de Sănătate Publică. Vreau să vă spun că anume agenții economici care vin la noi pentru a se interesa despre cerințele CSP au rezultate mai bune în producție, mai mulți clienți și respectiv, un venit mai mare.

MedNews: Care sunt perspectivele de viitor ale Centrului pe care îl conduceți?

Luminița Suveică: Vrem să finalizăm construcția laboratorului regional care a început. Vrem să fim cel mai performant CSP din republică. Vrem să fim respectați, apreciați și recunoscuți la toate nivelele, pentru că astfel vom fi mult mai productivi.

Pentru MedNews: Violeta Colesnic

DSC_0034 (Copy)

 

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU – Luminița Suveică: Promovez oamenii tineri. Prin exemplul propriu încerc sa schimb lucrurile în sistem Reviewed by on . Luminița Suveică - directorul care și-a instruit angajații ca în timpul controalelor să discute cu agenții econimici despre realizările și neajunsurile în activ Luminița Suveică - directorul care și-a instruit angajații ca în timpul controalelor să discute cu agenții econimici despre realizările și neajunsurile în activ Rating: 0
scroll to top