23 aprilie 2016

Acasă » Interviuri » INTERVIU// Sănătatea sexuală nu se referă doar la sănătate sau boală, ci la bunăstare
INTERVIU// Sănătatea sexuală nu se referă doar la sănătate sau boală, ci la bunăstare

INTERVIU// Sănătatea sexuală nu se referă doar la sănătate sau boală, ci la bunăstare

21 septembrie 2015, 10:41

La începutul acestei luni, Moldova a deschis o filă nouă în istoria schimburilor de experiență cu țările din Europa de Est și Asia Centrală în instruirea privind dezvoltarea și implementarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală și a reproducerii. Sub egida UNFPA, acest compartiment al politicilor de dezvoltare a populației, care ține de instruirea funcționarilor responsabili de domeniul sănătății sexuale și reproductive din 7 țări ex-sovietice, a făcut obiectul primului Curs regional de instruire cu predare în limba rusă în dezvoltarea și implementarea ghidurilor clinice în domeniu.

În deschiderea evenimentului, o doamnă brunetă a chemat hotărât cei 19 absolvenți ai Cursului să producă rezultate palpabile în domeniu pentru țara pe care o reprezintă. Doamna care inspirase un sentiment de mare responsabilitate audienței se numește Dr. Tamar Khomasuridze. Cunoscută în cercurile decidenților din domeniile de responsabilitate socială și medicală, Tamar Khomasuridze este medic practician și doctor în științe medicale, cu o experiență de peste 25 de ani în sănătatea sexuală și reproductivă și Consilier al UNFPA pentru aceste probleme în Europa de Est și Asia Centrală.

Am avut deosebita onoare să port o discuție deschisă cu ea despre sănătatea sexuală și reproductivă a moldovenilor, văzută prin prisma succeselor și provocărilor țării în contextul priorităților și tendințelor din regiunea din care facem parte.

MedNews: De ce a fost aleasă Republica Moldova pentru desfășurarea cursurilor regionale de instruire în limba rusă privind dezvoltarea și implementarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală și a reproducerii?

Tamar Khomasuridze: Cu siguranță, în Republica Moldova sunt atinse rezultate excelente în programele de dezvoltate ale UNFPA, iar pentru mine este o plăcere să mă aflu aici. Avem un suport excelent din partea Guvernului Republicii Moldovei și o bună cooperare cu profesioniștii din domeniu.

Când spunem sănătate sexuală și reproductivă nu ne referim la sănătate și nici la boală, ci la bunăstarea populației. Acest domeniu cuprinde mai multe aspecte: sănătatea maternă, planificarea familiei, sănătatea sexuală și reproductivă a adolescenților, prevenirea cancerului de col uterin, prevenirea HIV/SIDA. Egalitatea genurilor și dezvoltarea populației este, de asemenea, parte din sănătatea reproductivă și sexuală. Eu cred că filosofia și esența acestui domeniu este cel mai bine reflectată în viziunea UNFPA, care spune: „Fiecare sarcină este dorită, fiecare naștere este sigură şi fiecare tânăr îşi poate realiza potenţialul”.

Cred că în secolul XXI, în special în Europa de Est și Asia Centrală, unde lucrăm cu țările cu venituri medii, aceste aspecte sunt deosebit de actuale. Mai cu seamă în acest an, 2015, când comunitatea internațională evaluează rezultatele Obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului pe baza cărora este în proces de elaborare Agenda post 2015 și planificarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. În acest context, rolul și mandatul UNFPA este foarte important, pentru că sănătatea reproductivă, egalitatea de genuri și dezvoltarea populației sunt cruciale în a asigura succesul Obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului.

MedNews: Care sunt prioritățile pentru sănătatea sexuală și reproductivă în regiunea Europei de Est și Asia Centrală?

Tamar Khomasuridze: Dacă vorbim despre prioritățile UNFPA în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale, atunci aceste priorități pot să difere de la țară la țară. Atunci când creăm programele, ne consultăm cu oficiile de țară. La rândul lor, acestea își creează prioritățile lor în baza dialogului cu guvernele, societatea civilă și specialiștii din domeniile relevante.

Cred că în ultimii zece ani, țările Europei de Est și a Asiei Centrale au avut realizări semnificative, în special în reducerea mortalității materne. În același timp, mai avem încă multe de făcut în ceea ce privește accesul universal și echitabil la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă. Noi trebuie să ne asigurăm că cele mai vulnerabile pături ale societății au acces la serviciile de calitate.

De altfel, sănătatea sexuală și reproductivă este un drept declarat al omului.

Tamar Khomasuridze_in dscutii

MedNews: Care este contribuția oficiului regional UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, în contextul provocărilor despre care ați vorbit?

Tamar Khomasuridze: Avem un suport strategic bine țintit în provocările din sănătatea reproductivă și sexuală. Acolo unde vedem și credem că este nevoie de îmbunătățiri, ne bazăm pe evidențe, tendințe și apelăm la criteriul de prevenție. Când spunem de prevenție ne referim la reducerea morbidității și mortalității. Aici, rolul guvernelor, al donatorilor și al societății civile trebuie să se axeze pe efectele prevenției.

UNFPA este gata să fortifice capacitățile și să creeze în țările din regiune centre de instruire în sănătatea sexuală și reproductivă. Ne axăm pe fortificarea capacităților instituționale pentru a aborda provocările. Oferim instrumente și resurse pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor, a transmite cunoștințele și informația. Important este că noi canalizăm toate aceste cunoștințe și capacități instituțiilor naționale, ca ele, la rândul lor, să transmită cunoștințele acumulate când lucrează cu populația.

MedNews: Care sunt provocările despre care vorbiți și cu care se confruntă UNFPA la nivel regional?

Tamar Khomasuridze: Printre multe provocări ale oficiului regional al UNFPA, accentul este pus pe sănătatea maternă și maternitate, prevenirea complicațiilor, a infertilității, evitarea decesului, a cancerului de col uterin și a bolilor sexual transmisibile.

Vorbind despre provocările din regiune și Moldova, sănătatea sexuală și reproductivă a tinerilor este o provocare care traversează toate aspectele. Astfel, dacă oferim tinerelor generații un nivel bun de instruire, o educație comprehensivă și un acces facil la serviciile de sănătate reproductivă, atunci vom avea un comportament previzibil al lor, care vor solicita aceste servicii. Eu cred că investiția pe care o putem face pentru eficacitate și durabilitate este în sănătatea sexuală a tinerilor. Facem ca țările să asigure rezultate mai bune în ocrotirea sănătății, micșorând cheltuielile.

MedNews: Am înțeles că sănătatea femeii și sănătatea tinerilor sunt prioritare. În acest context, care sunt proiectele comune în această regiune?

Tamar Khomasuridze: Trebuie să menționez că proiectele regionale sunt implementate de toate cele 17 țări vizate. Bunăoară, în sănătatea maternă, la nivel regional, implementăm proiecte al căror scop este să analizăm motivele complicațiilor la naștere și ale deceselor materne. Vrem să ne asigurăm că aceste motive sunt bine evaluate și ulterior prevenite. Asigurându-ne că analiza cauzelor de deces este corectă, vom putea elabora viitoarele ghiduri, pe baza unei bune evidențe, atât la nivel regional, cât și de țară, care să permită prevenirea complicațiilor sau deceselor.

Tamar Khomasuridze_Lilia Onea

MedNews: Ce rezultate și istorii de succes are Moldova și care sunt perspectivele noastre?

Tamar Khomasuridze: La nivel de țară, implementăm programe de formare pentru echipele medicilor de familie, cu implicarea experților internaționali de top în programele de screening. De asemenea, este în derulare un proiect de îmbunătățire a performanței serviciilor și capacităților de laborator. Așa că, ne referim la cel puțin șapte tipuri de instruiri realizabile cu implicarea țărilor unde serviciile de screening sunt la un nivel avansat. În acest sens, Moldova întrunește toate condițiile pentru  a avea un rol de coordonare la nivel regional. Depinde însă de viteza cu care se va dezvolta acest program de screening. Dacă ne referim la cel al cancerului de col uterin, Moldova asigură o bună acoperire. Dintre țările din Europa de Est și Asia Centrală acoperirea cu servicii de screening aici este cea mai înaltă.

Tot Moldova este țara care a implementat Strategia de sănătate reproductivă. Acest an este ultimul de strategie, dar important este faptul că s-a luat decizia de continuare a acestei practici și pentru anii următori. Strategia va ajuta la planificarea asistenței financiare din partea guvernului și mobilizarea susținerii din partea donatorilor și a asociațiilor de profesioniști.

Urmărim activitățile și inițiativele oficiului UNFPA de la Chișinău. Ne aflăm în contact permanent cu colegii noștri și suntem încântați că Moldova are o echipă de profesioniști buni, entuziaști, cu spirit proactiv, mereu gata să vină cu soluții și abordări inovative și eficiente. Vreau să subliniez că în era dezvoltării durabile cel mai important este să investești în menținerea rezultatelor de succes. Moldova are toate precondițiile pentru a conta pe suportul guvernului a societății civile și a mass-media.

MedNews: Vă mulțumesc mult pentru acest interviu și ne urăm nouă  ca țară rezultate frumoase în cadrul programelor UNFPA!

Cine este Tamar Khomasuridze?

Tamar Khomasuridze este Consilier UNFPA în Sănătatea Sexuală și Reproductivă pentru Europa de Est și Asia Centrală cu sediul în Istanbul, Turcia. Ea este medic clinician, cercetător, consilier și manager de program cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul sănătății sexuale și reproductive și deține doctoratul în domeniul sănătății reproducerii. În prezent, este responsabilă de suportul tehnic și managerial în cadrul programului de cercetare în domeniul sănătății sexuale și reproductive  al UNFPA în acest domeniu  și conduce activitatea grupului Femeilor din Biroul Regional a UNFPA în sănătatea sexuală și reproductivă pentru Europa de Est și Asia Centrală. Este membru al mai multor  grupuri de lucru ale agențiilor ONU, comitete științifice și consilii, inclusiv membru al consiliului editorial al revistei Entre Nous (Între Noi).

Tamar Khomasuridze s-a alăturat echipei UNFPA în 1999 și a dezvoltat mai multe programe inovative și strategii de resurse umane, prin care a fost recunoscută la nivel național și internațional. Printre acestea se numără echipe mobile în sănătatea sexuală și reproductivă pentru regiunile defavorizate, servicii de sănătate sexuală și reproductivă prietenoase tinerilor din Georgia, programul de screening mamar și cervical în Georgia, inițiativa de sănătate a reproducerii pentru tineri în Caucazul de Sud, Coaliția de la Marea Neagră în prevenirea cancerului mamar și cervical și prevenirea violenței sexuale în bază de discriminare de gen în Caucazul de Sud.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU// Sănătatea sexuală nu se referă doar la sănătate sau boală, ci la bunăstare Reviewed by on . La începutul acestei luni, Moldova a deschis o filă nouă în istoria schimburilor de experiență cu țările din Europa de Est și Asia Centrală în instruirea privin La începutul acestei luni, Moldova a deschis o filă nouă în istoria schimburilor de experiență cu țările din Europa de Est și Asia Centrală în instruirea privin Rating: 0
scroll to top