19 iulie 2015

Acasă » Interviuri » INTERVIU// Școala doctorală – o nouă eră în instruirea medicală. ACUM ȘI ÎN MOLDOVA!
INTERVIU// Școala doctorală – o nouă eră în instruirea medicală. ACUM ȘI ÎN MOLDOVA!

INTERVIU// Școala doctorală – o nouă eră în instruirea medicală. ACUM ȘI ÎN MOLDOVA!

15 iulie 2015, 15:53

La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” va fi instituit  un nou format al studiilor universitare – Școala doctorală. Dacă până acum studenții la doctorat făceau o parte din studii la universitate, iar altă parte la instituția medicală pentru studiul clinic, acum ei vor fi concentrați doar la USMF. În plus, programul de studii va fi mai concis. Despre principiile de activitate a Școlii doctorale și despre numărul de persoane care vor fi admise anual pentru doctorat, am discutat cu membrul grupului de lucru pentru organizarea Școlii doctorale, Olga Tagadiuc:

MedNews: Care va fi diferența dintre programul de masterat care a existat până acum la USMF „Nicolae Testemițanu” și Școala doctorală?

Olga Tagadiuc: Diferența constă în faptul că noi avem libertatea să ne elaborăm singuri programul de instruire – nu îl va mai face Ministerul Educației. Până acum ni se indica în ce an ce obiecte să fie studiate. În anul întâi se studia limba modernă, în anul doi – informatica și metodologia cercetării, în anii trei și patru – specialitatea. Programul este unul general pentru toți, dar pe doctoranzii de la medicină nu-i interesează limba străină, de exemplu. De obicei, persoanele care vin să facă doctoratul au un nivel de cunoaștere a limbii străine foarte înalt și nu trebuie să asiste la aceste ore. La Școala doctorală, studenții vor învăța în baza unor programe de studii absolut noi.

Cum se făceau până acum studiile de doctorat?

Studiile de doctorat pot fi organizate doar de către universități. Până acum, doctoratul se făcea și în instituții de cercetare științifică. Din domeniul medicinii era Institutul de Cardiologie, Institutul de Oncologie și alte 7 instituții care ofereau studii de doctorat. Acum, aceste instituții pot desfășura studii de doctorat doar în consorțiu cu o universitate. Până acum orele teoretice erau predate în universitate, iar la instituția medicală se făceau orele practice și cercetarea. De acum înainte, aceste instituții nu au dreptul să facă studii de doctorat, decât în consorțiu sau în parteneriat cu o instituție de învățământ. Este impusă o nouă condiție – universitatea trebuie să aibă studii de licență și de masterat la specialitățile respective.

Cine poate face Școala doctorală?

Oricine care are studii echivalente cu masterul. Conform Regulamentului instituțional de organizare a studiilor de doctorat, sunt impuse condiții suplimentare. De exemplu, nu poate face doctorat în pediatrie un absolvent al masteratului în medicină generală. De aceea, am înaintat condiția ca absolvenții anului 6 să facă doi ani de rezidențiat în specialitate pentru ca mai departe să poată face doctoratul.

Câți ani vor dura studiile doctorale?

Depinde de domeniu. În domeniul medicinii, studiile la zi durează patru ani și cu frecvență redusă – cinci ani. În alte domenii – 3-4 ani. Doctoratul se deosebește foarte mult de ciclul I și II de studii pentru că doar anul întâi este rezervat studiilor. Ceilalți ani sunt pentru proiectul de cercetare. În anul I de doctorat, 80% dintre ore se fac on-line. Practic, doctorandul se poate afla la stagiu în Statele Unite ale Americii și să își facă studiile aici. Materialul didactic se află pe platforma universității.

Vor fi și locuri bugetare?

Anul acesta avem 57 de locuri bugetare. Locurile la contract sunt limitate doar de capacitatea instituției. Din experiență vă pot spune că mai mult de 12 doctoranzi la contract nu sunt admiși.

Dacă vorbim de doctoratul prin contract, cât vor costa studiile?

Studiile doctorale sunt cu mult mai ieftine decât la studenți. Anul trecut contractul a fost de 7 500 de lei la secția cu frecvență redusă și 11 000 la cea cu frecvență la zi. De obicei, la secția de zi își fac studiile cetățenii străini. Pentru străini taxa este diferită, cu excepția românilor.

Pe ce principii se va baza noul program de studii?

Noi ne bazăm pe dezvoltarea abilităților de cercetare, pentru că persoanele care vin la doctorat vor fi în eșalonul superior al medicinii. Chiar și un medic clinician foarte bun nu se poate dezvolta fără cercetare. El trebuie să facă analiza pacienților, trebuie să vadă din ce cauză eșuează un tratament, să poată planifica un studiu, să poată face concluzii.

Moldova tot mai des se implică în trialuri clinice organizate de OMS sau de alte structuri internaționale. Și pentru ca medicii noștri să participe la cercetări pe plan internațional sau chiar mondial, ei trebuie să aibă abilități de cercetare. O țară atât de mică precum este Moldova nu poate face de una singură cercetări majore. Studenții la doctorat învață metode specifice pentru cercetările biomedicale, crearea bazelor de date, metodele statistice. În anul întâi, ei fac studii și elaborează subiectul de cercetare care trebuie aprobat, iar începând cu anul doi se ocupă doar de cercetarea științifică. După primul an, viitorii doctoranzi trebuie să facă cercetarea, să publice articole științifice, să se prezinte la diferite conferințe, congrese și să-și scrie teza de doctorat.

Sunt și cetățeni străini care își fac doctoratul medical în Moldova?

Majoritatea persoanelor care își fac studiile de doctorat sunt moldoveni. Actualmente, doar doi cetățeni străini fac doctoratul pentru că aceste studii se fac doar în limba română, respectiv, nivelul de cunoaștere a limbii trebuia să fie foarte înalt.

Când își vor începe studiile cei din prima promoție a Școlii doctorale?

Școala doctorală va începe să funcționeze din toamna acestui an. Timp de trei ani, fiecare instituție trebuie să se conformeze criteriilor pentru a primi acreditarea. Trebuie să fie creată agenția care se va ocupa de calitate și de acreditare. Acum, Ministerul Educației eliberează autorizație provizorie.

Anastasia Rusu, MedNews

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU// Școala doctorală – o nouă eră în instruirea medicală. ACUM ȘI ÎN MOLDOVA! Reviewed by on . La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” va fi instituit  un nou format al studiilor universitare - Școala doctorală. Dacă La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” va fi instituit  un nou format al studiilor universitare - Școala doctorală. Dacă Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top