16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU// Svetlana Țurcan: „În lume se fac minuni în tratamentul hepatitei. Noi tratăm pe vechi”
INTERVIU// Svetlana Țurcan: „În lume se fac minuni în tratamentul hepatitei. Noi tratăm pe vechi”

INTERVIU// Svetlana Țurcan: „În lume se fac minuni în tratamentul hepatitei. Noi tratăm pe vechi”

28 iulie 2015, 16:50

Pe 28 iulie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Hepatitei, boală care este adesea subestimată de societate. Statisticile sunt, însă, alarmante. Două miliarde de persoane în toată lumea au fost în contact cu virusul hepatitei B, dintre care 350 milioane au devenit purtători cronici. Alte 170 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C și peste 10 milioane – cu virusul hepatitei D. Despre manifestările acestei boli am discutat cu doctorul gastroenterolog-hepatolog de la Spitalul Clinic Republican, Svetlana Țurcan.

MedNews: Cum se manifestă hepatita?

Svetlana Țurcan: Hepatitele virale, adesea, nu se manifestă prin simptome clare sau decurg într-o formă ascunsă, latentă, dar o putem diagnostica și trata când sunt în stadiile mai avansate. Când apar semnele mai clare a hepatitei, cel mai des e vorba de ciroză. Deși, până la 30-40 de procente de pacienți cu ciroză nici nu au manifestări de hepatită. Când este vorba de hepatita acută, manifestările bolii sunt mai clare, însă cea cronică aproape că nu are semne. Este necesară examinarea specială pentru a depista boala.

Pe cine atacă cel mai des hepatita?

Dacă vorbim de hepatitele virale, factorii de risc se ascund într-un mod periculos de viață. Asta ar fi relații sexuale neprotejate, consumul de droguri, tatuaje și piercing făcute în condiții anti-sanitare. Pe de altă parte, un grup de risc sunt persoanele care au contact profesional cu sângele, adică medicii de la centre de transfuzie, chirurgii, etc. Cu toate acestea, riscul de transmitere a hepatitelor prin transfuzia de sânge a devenit în ultimii ani practic nul, datorită unui control riguros al sângelui și a donatorilor.

Care este diferența între Hepatita A, B, C și D?

Hepatita A practic nu are forme cronice. Ea este boala care se transmite pe cale fecal-orală sau, popular vorbind, prin mâinile murdare. Ea reprezintă pericol mai mult pentru copii mici și pentru bătrâni cu imunitatea scăzută. Hepatitele B, C și D au manifestări clare și forme cronice. Anume hepatita C devine cronică cel mai des, practic în 80% din cazuri. În cazul hepatitei B cronicizarea este mai mică, până la 20-25%. Hepatita D, sau infecția delta, poate apărea doar împreună cu hepatita de tip B. Noi, medicii, o numim super-infecție sau co-infecție. În cazul infectării cu hepatita D, medicii fac cele mai rezervate pronosticuri, fiindcă boala evoluează foarte repede în ciroză hepatică.

Care este tratamentul contra acestei maladii?

Acum se consideră că hepatitele B și D sunt patologii nevindecabile. În medicina contemporană nu există metode de eliminare completă a bolii. În ambele cazuri, tot ce putem face este să controlăm boala. De exemplu, noi avem mari succese în vaccinarea contra hepatitei B. Practic nu mai avem cazuri de hepatită acută B la copii. În medicină s-au înregistrat succese mari, aproape minuni, în tratamentul hepatitei C. Descoperirile au fost făcute în 2014 de mai multe companii farmaceutice. De exemplu, în SUA au fost elaborate opt medicamente anti-hepatice care au o rată de vindecare mai mare de 95%, însă tratamentul este extrem de scump. La noi în țară se practică terapia cu interferon, spitalele noastre având posibilitatea să ofere tratament anti-viral pentru aproximativ 400 de pacienți anual. Oficial, avem la evidență 40.000 de pacienți, însă nu toți au nevoie de tratament. Totuși, în realitate, cifra este mult mai mare, iar aceasta se confirmă prin studii făcute în laboratorul nostru de gastroenterologie.

În afară de vaccinuri, ce poate întreprinde o persoană ca metodă de profilaxie contra hepatitei?

Trebuie respectate măsurile igienice și să prevină un contact neprotejat cu sângele, pentru că infectarea are loc la contact direct sânge în sânge sau din altă sursă în sânge. E necesar să fiți precauți chiar și în saloanele de manichiură, nemaivorbind de riscul infectării prin intermediul seringilor. În general, când vorbim cu pacienții, îi îndemnăm să fie atenți la orice contact menționat mai sus, dar să aibă și o cultură sexuală corectă.

În 2014, în Moldova, au fost înregistrate 1853 de cazuri noi de hepatite virale cronice, inclusiv primar depistate: – 941 cazuri fără delta antigen şi 50 de cazuri cu delta antigen.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU// Svetlana Țurcan: „În lume se fac minuni în tratamentul hepatitei. Noi tratăm pe vechi” Reviewed by on . Pe 28 iulie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Hepatitei, boală care este adesea subestimată de societate. Statisticile sunt, însă, alarmante. Două mi Pe 28 iulie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Hepatitei, boală care este adesea subestimată de societate. Statisticile sunt, însă, alarmante. Două mi Rating: 0
scroll to top