16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU//Când sexul puternic devine slab. Despre erecție, virilitate și potență. Despre bărbații moldoveni…
INTERVIU//Când sexul puternic devine slab. Despre erecție, virilitate și potență. Despre bărbații moldoveni…

INTERVIU//Când sexul puternic devine slab. Despre erecție, virilitate și potență. Despre bărbații moldoveni…

24 iulie 2015, 11:21

 „Sexul puternic”. Această expresie o folosim atunci când vorbim despre EI. Uneori însă, sexul puternic devine slab.

Pentru un bărbat, funcționalitatea penisului înseamnă PUTERE, iar când această putere „cade”, apare un lanț de probleme legate de sănătatea lui, inclusiv psihologice. Iată de ce, erecția, potența, virilitatea și puterea masculină influențează calitatea vieții sexuale a unui bărbat.

Andrologia este știința despre sănătatea bărbatului. Pentru a studia integru problemele bărbaților cu toate problemele și bolile lor, un medic trebuie să cunoască mai multe aspecte ale medicinii. Andrologia îmbină în sine urologia, endocrinologia, cardiologia, dermatovenerologia și psihologia, la care mai adăugăm un pic de educație sexuală și sexologie. Ion Dumbrăveanu este medic androlog și este unul din cei 15 medici specializați pe problemele bărbaților.

Ion Dumbrăveanu: De obicei, bărbații cred că nu au probleme. În societate este o concepție total greșită că bărbatul trebuie să fie puternic și să suporte tot. Bărbatul se străduie să fie așa cum îi impune societatea, dar nu este așa. La un moment dat el „arde” sau „explodează”. Potrivit statisticilor, durata de viață a bărbatului este cu 10 ani mai mică decât a femeilor. Bărbatul se consumă înainte de timp, nu știe ce boli are, nu se adresează la medic, iar dacă se adresează de multe ori este tratat superficial. Ca să investighezi funcția sexuală nu este chiar atât de simplu. La prima vedere un bărbat consideră că nu are nicio problemă, dar când trece investigațiile se constată cu totul altceva.

Reporter: Câți medici andrologi sunt la noi în țară?

Ion Dumbrăveanu: Cu specializare în andrologie suntem aproximativ 15 medici. Majoritatea sunt urologi-andrologi sau dermatologi-andrologi.

Reporter: Acești medici sunt concentrați mai mult în Chișinău sau sunt cabinete de andrologie și în alte instituții medicale din țară?

Ion Dumbrăveanu: Sunt la Bălți, Soroca și Edineț. În țară este deficit de urologi, nu ajung cel puțin 10. În raioane nu se ajung medici de familie, ce să mai vorbim de andrologi?

Reporter: Medicii andrologi sunt doar bărbați sau sunt și femei?

Ion Dumbrăveanu: În majoritatea țărilor, andrologii sunt anume bărbați, la fel ca și în urologie. Din aproximativ 150 de urologi câți sunt la noi în țară, 3 sau 4 sunt femei. Asta pentru că bărbații au o fire mai închisă și nu prea vor să discute problemele lor intime cu o femeie.

Reporter: Bărbații ajung la androlog de bunăvoie sau sunt și din acei care sunt aduși de partenere?

Ion Dumbrăveanu: Și-și. Orice bărbat care se respectă este obligat să se adreseze cel puțin o dată în an la medicul androlog, în special după vârsta de 40 de ani. Bărbatul poate avea o mulțime de boli despre care nu știe și nici nu-și dă seama. Poate avea disfuncție sexuală, iar asta este oglinda sănătății generale. Mulți nu știu despre acest detaliu și li se pare că așa și trebuie să fie, iar peste câțiva ani poate apare atacul de cord, ictus sau alte probleme. Fenomenul migrației este o mare problemă care atrage după sine alte complicații de ordin sexual. Pentru o viață sexuală normală este nevoie și de un partener, iar dacă el este plecat peste hotare, lipsește, celălalt partener suferă. Sunt multe cazuri când după o despărțire de un an, la întoarcere în țară partenerul aduce și o groază de boli.

Reporter: În ce constă și cum decurge o consultație la androlog?

Ion Dumbrăveanu: Este o discuție pe anumite puncte, cu utilizarea anumitor chestionare internaționale cu 20 de întrebări. După evaluarea răspunsurilor îți poți da seama dacă bărbatul are sau nu careva probleme. Bărbații trebuie să facă investigațiile imagistice, plus o ecografie a sistemului urinar, ecografia sistemului genital, a prostatei, testiculelor și a penisului. Din punct de vedere al masculinității și virilității, un bărbat de 60 de ani trebuie să se deosebească de un bărbat de 30 de ani cu nu mai mult de 10 %. Dacă ai 50 de ani și te deosebești deja cu 20 % față de cum erai la 30 de ani, trebuie să cauți problema. Eu personal am descoperit cazuri de hepatită și cancer la bărbații care s-au adresat cu o banală disfuncție sexuală.

Reporter: Care este situația la noi în țară? Cu ce fel de probleme se confruntă bărbații noștri?

Ion Dumbrăveanu: Trăim o revoluție sexuală tare urâtă, pentru că tineretul nostru se informează din Internet, unde este foarte multă informație eronată. Din păcate avem o groază de maladii cu transmitere sexuală care decurg foarte lent, latent. Chlamidia, mycoplasma sau trichomonada decurge fără semne clinice, astfel, pe la 30 de ani ne trezim că avem infertilitate! În general, statistica spune că unul din 10 bărbați este infertil. În Moldova nu avem o cifră confirmată, dar unul din 5-6 bărbați este infertil, adică 15 la sută din bărbații moldoveni nu pot avea copii!

Mesajul meu – dacă pe plan intim bărbatul nu se simte chiar …în formă, să meargă la medic și să găsească problema.

Reporter: Sunt cazuri când partenera insistă ca bărbatul să se adreseze la androlog?

Ion Dumbrăveanu: Sunt. O treime din toți bărbații care se adresează la mine sunt aduși de partenere.

Reporter: Vin împreună?

Ion Dumbrăveanu: Mai rar, deși consultația andrologului presupune consultul cuplului. În alte țări există medicina sexuală, noi încă nici andrologia nu am dezvoltat-o cum trebuie.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă bărbații?

Ion Dumbrăveanu: Disfuncțiile sexuale sunt în funcție de vârsta bărbatului.

La 30-40 de ani predomină fie că urmările infecțiilor cu transmitere sexuală (uretrite, prostatite), fie că anumite patologii sau dereglări cu predispunere genetico-ereditare cum ar fi varicocelelul. Cam 15 la sută din bărbați suferă de această boală și apare în special la vârsta de 20-25 de ani.

După 50 de ani apar maladiile prostatei, adică adenomul de prostată sau cancerul de prostată. Descoperim foarte multe cazuri de cancer anume după vârsta de 60 de ani. Cam la aceeași vârstă apare o altă problemă – disfuncția erectilă. Bărbatul nu mai are puterea pe care a avut-o, iar potrivit statisticilor țărilor vecine, după 40 de ani potența ajunge aproape la 50% din normă. Bărbații cred că este normal să fie așa, dar nu este corect! Problemele sexuale sunt consecințele altor boli.

Nu v-ați întrebat de ce clinicile de fertilizare in-vitro apar ca ciupercile după ploaie? Doar în Chișinău sunt 5. Pe de o parte se rezolvă problema fertilității și asta-i foarte bine. Pe de altă parte, arată că procesul de concepere a copiilor pe căi naturale are de suferit. Nu apar copiii. Și atunci trebuie să naștem „în eprubetă”. Zilnic, consult cel puțin trei bărbați cu infertilitate.

Reporter: Cum să-i convingem pe bărbați să meargă la medic? Cui îi revine rolul de a se ocupa de sănătatea bărbaților?

Ion Dumbrăveanu: Sunt câteva aspecte curioase. Pe timpurile regimului sovietic existau comisariatele medicale unde erau examinați toți adolescenții. Erau examinate inclusiv organele genitale. Atunci se depistau foarte multe varicocele și criptorhidii (atunci când testiculul nu coboară în scrot). Am operat peste 30 de bărbați trecuți de 20 de ani cu astfel de probleme. Recent s-a adresat la mine un bărbat care nu poate avea copii, iar la o examinare elementară am depistat că nu are testicule.

Reporter: Păi …el nu a observat?

Ion Dumbrăveanu: A observat, dar credea că așa trebuie să fie. Problema totuși este alta! Chiar începând de la naștere, neonatologul trebuia să depisteze problema. Pediatrul, medicul de familie, chirurgul, urologul trebuiau să vadă această problema. Bărbatul acesta a ajuns la 33 de ani și îi este rușine să se adreseze la medic cu problema sa.

Reporter: Ce facem cu sentimentul de rușine? De ce bărbații consideră că este rușinos să accepte că au o problemă de ordin sexual?

Ion Dumbrăveanu: Este o chestie de educație. Pe de o parte, bărbații se uită la filme „xxx”, iar pe de altă parte, n-au cea mai elementară educație sexuală. Mulți tineri merg la sala de forță. Admirabil! Sunt însă și din acei care își dăunează conștient sănătății. Suplimentele alimentare cu scop de creștere a masei musculare este genocid pentru tânăra generație de bărbați. Ele cresc masa musculară, dar omoară bărbăția. Zeci de tineri s-au adresat la mine cu masa musculară iată așa de mare și cu ….iată așa de mică.

Reporter: Deci este adevărat că bărbații cu masa musculară crescută au penisul mic?!

Ion Dumbrăveanu: Da. Testosteronul injectat omoară testosteronul propriu. Și nu interesează pe nimeni sănătatea adolescentului care consumă așa ceva, iar în multe săli de forță testosteronul este accesibil și poate fi injectat oricui dorește. Moldova este țară de tranzit nu doar a țigărilor, dar și a substanțelor anabolizante. Aceste preparate se vând la noi în țară aproape în toate magazinele.

Reporter: Înțeleg că avem puțini medici andrologi, iar majoritatea dintre ei sunt concentrați la Chișinău. Care este situația în sate, unde bărbații poate nici nu știu că există un medic care îi poate ajuta în problemele lor?

Ion Dumbrăveanu: Nici la oraș mulți nu știu despre medicii andrologi! În provincie, într-adevăr, situația este mai gravă. Bărbații se adresează la medic abia când situația este scăpată de sub control. Încercăm să-i ajutăm cu ce putem, dar de multe ori este vorba de patologii grave. Iertată să-mi fie afirmația, dar nivelul de cultură la țară este foarte jos. Deși orice sat are acces la tehnologiile informaționale, ce caută moldovenii pe internet?! Facebook, Odnoklasnichi, dar nicidecum informații utile. Mass-media promovează mai mult materiale scandaloase, de senzație, despre malpraxis, dar mai puțin despre educația vieții sexuale. Cândva asta se făcea, dar acum a fost lăsat totul pe umerii medicilor de familie, care sunt supraîncărcați și nu reușesc.

Andrologia are legătură cu calitatea vieții, iar problemele țin și de sistem. Imaginați-vă că facem un screening de prostată și depistăm foarte multe cazuri problematice. Cu zece ani în urmă, profesorul Coman din Cluj a făcut un screening al cancerului de prostată. Într-un singur an a depistat peste 3000 de bărbați cu cancer de prostată la nivel operabil. Timp de cinci ani acești bărbați au fost operați. Imaginați-că că noi descoperim asta în Republica Moldova! Ce facem?

Reporter: Căutăm fonduri?…

Ion Dumbrăveanu: Unde sunt aceste fonduri? Când faci un pas, trebuie să te gândești și la următorul. Pentru început, mi-aș dori ca măcar bărbații care se adresează la medic cu probleme de acest gen să nu fie ignorați. Să rezolvăm măcar ceea ce putem rezolva.

Reporter: Bărbații tot au „menopauză” . Cum se manifestă intrarea lor în andropauză și cum îi afectează acest fenomen din punct de vedere psihologic?

Ion Dumbrăveanu: La femei, acest fenomen se întâmplă brusc, dar la bărbat asta se întâmplă treptat. Depinde și de constituția bărbatului. Dacă este puternică, primele simptome se manifestă pe la 60-70 de ani. Dacă este mai slabă, atunci după 45-50 de ani. Scade treptat, în mod natural. Dacă bărbatul duce un mod de viață nesănătos, mănâncă ce vrea, bea și fumează, normal că acest proces se va declanșa mult-mult mai repede. Scade testosteronul și se manifestă prin disfuncții sexuale, disfuncții urinare, nervozitate…etc. Cam aceleași fenomene ca la menopauza feminină, dar mai lente. Andropauza se tratează. Poate fi prevenită, iar respectând câteva reguli comportamentale, perioada apariției ei poate fi extinsă.

Reporter: Până la ce vârstă bărbatul poate rămâne viril și potent?

Ion Dumbrăveanu: Nu există limită. Altceva este că frecvența raporturilor sexuale scade cu vârsta, dar el este potent și la 90 de ani! Și peste 90! Asta în cazul dacă nu apare cealaltă maladie a secolului – ateroscleroza, care afectează toate vasele, iar primul care primește „lovitura” este penisul. Odată apărută această maladie, andropauza nu mai poate fi tratată. Genetica este foarte importantă în ceea ce ține de viața sexuală a bărbatului. Ce s-a transmis de la bunei și părinți, aceea și se va transmite mai departe. Dacă tata sau bunelul au fost mai potenți, respectiv, așa vor fi și urmașii lor. Sunt și excepții, dar în mare parte asta se transmite. Sunt cazuri când bărbații devin tați și la 80 și la 90 de ani.

Reporter: Cine „crește” bărbatul dintr-un bărbat? Când trebuie să înceapă educația sexuală și de către cine?

Ion Dumbrăveanu: La noi educația sexuală aproape că nu există. Aspectul educațional este la pământ. În mod normal, un bărbat trebuie să fie educat de un bărbat, pentru că așa a fost de când lumea și pământul. Dar care este situația la noi? În grădiniță bărbatul este educat de femeie, în școală tot. Dacă are tată, foarte bine, dar dacă tata este plecat peste hotare, la lucru?! Problema apare și în cazul în care nici pe tata nu l-a educat nimeni, pentru că înainte sexul era un subiect tabu. Tăticul trebuie să fie prieten cu fiul său și să servească un exemplu masculin. Dacă tata nu este alături, băiatul are nevoie de un alt exemplu, cum ar fi bunelul sau o altă rudă mai apropiată. Încă de mic, băiatul trebuie educat să fie bărbat. Începând de la banalul spălat în baie. La început este spălat de mămica, dar mai târziu trebuie să fie spălat de tata. Anume el trebuie să-l învețe pe fiul său cum se iubește o femeie. Prin exemplul său față de soția lui, mama fiului său.

Reporter: Ce trebuie să facem pentru ca bărbații să rămână „sexul puternic”?

Ion Dumbrăveanu: Mesajul meu pentru întreaga societate – aveți grijă de bărbați, altfel o să ne trezim în matriarhat. Bărbatul, ca specie umană este pe cale de dispariție. Și o să dispară înaintea femeii. Acum sexul puternic a devenit sexul slab. Societatea trebuie să decidă dacă are sau nu nevoie de bărbați puternici.

Reporter: Violeta Colesnic

Foto: Elena Covalenco

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU//Când sexul puternic devine slab. Despre erecție, virilitate și potență. Despre bărbații moldoveni… Reviewed by on .  „Sexul puternic”. Această expresie o folosim atunci când vorbim despre EI. Uneori însă, sexul puternic devine slab. Pentru un bărbat, funcționalitatea penisulu  „Sexul puternic”. Această expresie o folosim atunci când vorbim despre EI. Uneori însă, sexul puternic devine slab. Pentru un bărbat, funcționalitatea penisulu Rating: 0
scroll to top