5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU//Marina Casapciuc: „Oricine suferă de alergie sezonieră… cel puțin odată în viață”
INTERVIU//Marina Casapciuc: „Oricine suferă de alergie sezonieră… cel puțin odată în viață”

INTERVIU//Marina Casapciuc: „Oricine suferă de alergie sezonieră… cel puțin odată în viață”

27 aprilie 2015, 13:32

Nu toți se pot bucura primăvara de înflorirea copacilor și de buchetele de păpădii adunate de copii. Există oameni care așteaptă primăvara „cu inima strânsă”. Alergicii admiră primăvara mai mult prin geam, iar după fiecare plimbare se întorc lăcrimând, cu nasul roșu și strănutând. Ce este alergia sezonieră sau polinoza, ce disconfort provoacă și cum poate fi prevenită? Despre aceasta MedNews a discutat cu șefa Secției Alergologie a Spitalului Clinic Republican, medicul Marina Casapciuc.

MedNews: Cum distingem alergia de sezon? Care-i sunt simptomele?

Marina Casapciuc: Alergia de sezon se numește polinoză, întrucât se manifestă ca  reacție la polenul pomilor, erbaceelor, gramineelor. Aceasta este o boală cronică, iar în perioada primăverii, aceasta se acutizează. Apar semne de rinită, rinoree, strănuturi, probleme oftalmologice, lăcrimarea, senzația de nisip în ochi. În unele cazuri, pacientul poate face astm bronhic polenic.

MedNews: Care persoane sunt mai predispuse polinozei?

Marina Casapciuc: Alergia, în general, e mai specifică persoanelor tinere, mai ales dacă pacientul a avut în copilărie sau adolescență un precedent alergic. În acest caz, acutizările de polinoză au loc mai repede. Dacă omul are o imunitate mai slabă și mai are și alte probleme de sănătate, de asemenea este vizat mai des de alergia sezonieră.

MedNews: În această perioadă, lunile aprilie-mai, ce plante ne cauzează cele mai severe alergii?

Marina Casapciuc: Pomii fructiferi în floare și plantele erbacee sălbatice, în special păpădiile. Polenizarea încă nu a avut loc, în schimb platele deja au apărut din belșug. În curând vom asista și la apariția pufului de păpădii și a celui de plop.

MedNews: Puful de plop dă bătăi de cap multor oameni…

Marina Casapciuc: E adevărat, dar cu plopul e altă poveste. Acest arbore este foarte interesant. La plopi are loc polenizarea, iar apoi apare puful – ca rezultat al polenizării. Așadar, puful nu provoacă alergie, el creează o iritare mecanică a cavității nazale. Deci, nu există oameni alergici la puful de plop, ci doar la polen.

MedNews: Atunci care este diferența între iritarea mecanică și alergie? Cum le deosebim?

Marina Casapciuc: Alergia presupune o reacție la nivel de celule, cu mecanism special, imunologic, și are loc la nivel biochimic. Iritarea nazală, în schimb, este doar o reacție la factorul extern… ca praful.

MedNews: În ce perioadă a zilei oamenii alergici suferă mai tare de la polinoză?

Maria Casapciuc: Dimineața oamenii nu prea au bătăi de cap cu alergia. După trecerea nopții adesea se lasă rouă. Din această cauză, atât puful, cât și polenul se depun pe pământ și nu creează acutizări. Pe parcursul zilei, după ce temperatura aerului crește, începe să bată vântul, polenul se ridică în aer… și este inhalat. Acesta este momentul în care au loc cele mai severe acutizări și iritații mecanice.

MedNews: Cât de „alergenă” este clima din Republica Moldova? Suntem predispuși ca popor să suferim mai des ca alții de alergie sezonieră?

Marina Casapciuc: Într-adevăr, așa este. Clima noastră presupune mult soare, iar relieful aduce vânturi puternice. Orice om, până pe la 50-55 de ani din țara noastră, ar putea face alergie polenică. Măcar odată în viață, dar fiecare locuitor al țării noastre suferă de alergie.

MedNews: Cum prevenim alergiile sezoniere și cum ne protejăm de polen?

Marina Casapciuc: În primul rând, dacă problema alergică este detectată, iar Dvs. nu o mai puteți suporta, trebuie să mergeți neapărat la medicul alergolog. Până a ajunge la această etapă, trebuie de evitat contactul cu alergenul: să stați în camere închise, acasă, cu geamurile închise. Plimbările prin parc sau prin pădure sunt contraindicate. Neapărat, când ieșiți afară, trebuie să aveți capul acoperit. Masca de unică folosință ar putea să ne salveze într-o anumită măsură, deși nu am văzut niciodată ca vreun pacient alergic să o poarte ca măsură de prevenție. După plimbările în aer liber, alergicii sunt îndemnați să-și schimbe imediat hainele, să facă baie sau duș. Recomand spălarea feței și a cavităților nazală și bucală. Se pot utiliza niște spray-uri nazale cu apă de mare.

MedNews: Alergicii au voie să folosească tratamente naturiste?

Marina Casapciuc: Categoric nu. Homeopatia și fitoterapia este contraindicată, întrucât ei sunt alergici anume la plante. Dacă omul deja are alergie la un factor extern, ceaiurile de plante și inhalațiile pot provoca alergii încrucișate.

MedNews: În cât timp se tratează acest tip de alergie?

Marina Casapciuc: Se recomandă excluderea alimentelor care provoacă alergia încrucișată: prune, cireșe, căpșune, vișine, miere… Însă alergia la polen se tratează dublu: în momentul acutizării se face eliminarea simptomelor pentru ca pacientul să poată duce un mod de viață normal, să meargă la serviciu, să iasă afară. Iarna se mai face o cură de tratament, deja de imunizare, care pregătește organismul pentru  primăvară. Noi introducem alergenul în doze foarte mici, făcând un fel de vaccin contra polinozei. După 3-5 ani de tratament de acest fel gen, persoana poate fi tratată de alergie complet.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU//Marina Casapciuc: „Oricine suferă de alergie sezonieră… cel puțin odată în viață” Reviewed by on . Nu toți se pot bucura primăvara de înflorirea copacilor și de buchetele de păpădii adunate de copii. Există oameni care așteaptă primăvara „cu inima strânsă”. A Nu toți se pot bucura primăvara de înflorirea copacilor și de buchetele de păpădii adunate de copii. Există oameni care așteaptă primăvara „cu inima strânsă”. A Rating: 0
scroll to top