3 iunie 2018

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Ion Șalaru: „Noua strategie mondială a industriei tutunului este în spatele unor modificări operate în legea privind controlul tutunului din Republica Moldova”
Ion Șalaru: „Noua strategie mondială a industriei tutunului este în spatele unor modificări operate în legea privind controlul tutunului din Republica Moldova”

Ion Șalaru: „Noua strategie mondială a industriei tutunului este în spatele unor modificări operate în legea privind controlul tutunului din Republica Moldova”

februarie 28, 2018 3:55 pm by: Category: Interviuri
28 februarie 2018, 15:55

Din 1 ianuarie 2018 au intrat în vigoare articolele Legii privind controlul tutunului ce țin de transparentizarea informațiilor despre ingredientele produselor din tutun, etichetarea pachetelor și avertismentele de sănătate, inclusiv trasabilitatea. Ne-am interesat de la Ion Șalaru, responsabil de implementarea legii privind controlul tutunului în cadrul CNSP, ce va fi preluat de actuala Agenție Națională pentru Sănătatea Publică, cum funcționează aceste regulamente, în special, pentru țigările electronice care inundă piața internă a Republicii Moldova, fiind vândute nestingherit în magazine și pe internet.

MedNews: Cum suntem cu implementarea legii privind controlul tutunului, pe articolele care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018, în special în cazul țigărilor electronice?

Ion Șalaru: Confirm că de la 1 ianuarie 2018 au intrat in vigoare aceste articole și sunt funcționale regulamentele privind:  ingredientele din produsele din tutun; notificarea şi raportarea informației despre produsele din tutun şi cele conexe; comercializarea tutunului nefermentat şi tutunului fermentat, al produselor din tutun şi conexe. Au fost stabilite procedura și formatul de raportare pentru agenții economici care produc, importă produsele din tutun și a fost stabilită lista ingredientelor pentru produsele din tutun autohtone și pentru cele exportate.

În ceea ce privește ingredientele pentru produsele din tutun, nu se mai permite comercializarea produselor din tutun care conțin ingrediente și aromele nespecifice tutunului, cu excepția mentolului pentru care termenul de intrare în vigoare a interdicției este din 20 mai 2020, în conformitate cu prevederile Legii 278 privind controlul tutunului.

Cu referință la etichetare, toți importatorii și producătorii de produse din tutun au preluat în anul 2017 de la CNSP în format electronic biblioteca electronică de avertismente de sănătate combinate. Ei coordonează cu Agenția Națională de Sănătate Publică modelul grafic al etichetelor pentru produsele din tutun pe care le produc sau importă. Cu toate acestea, în vânzare sunt foarte puține acum produse din tutun cu pictogramele prevăzute de lege, deoarece regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun, a tutunului destinat rulării în țigarete şi a produselor conexe a admis utilizarea stocurilor existente până la 30 iunie 2018. În vânzare veți găsi etichetate conform regulamentelor și cu pictograme, doar pachetele de țigări produse din 1 ianuarie 2018.

Pentru că în legea privind controlul tutunului au fost preluate parțial prevederile Directivei 40 a UE privind produsele din tutun, bineînțeles, că am considerat că e nevoie de adăugat niște concretizări privind țigările electronice și narghilea în hotărârea de Guvern prin care au fost aprobate cele trei regulamente. Este vorba de extinderea numărului de ingrediente și modul de comercializare al acestor produse. Trebuie să precizez, aceste modificări pe care le prevedem acum nu aveau cum să fie incluse în legea privind controlul tutunului, dat fiind aprobarea documentului UE aproape concomitent cu aprobarea documentului național.

MedNews: Și totuși, în ce vor consta modificările cu care vreți să completați regulamentele aprobate prin hotărârea de Guvern?

Ion Șalaru: În primul rând vreau să spun că aceste modificări acum se află la Cancelaria de Stat a Guvernului. În al doilea rând, în acest an, noi obligatoriu le vom promova. Aceste completări vizează completarea listei de ingrediente pentru produsele din tutun care urmează să fie raportate, inclusiv cele noi. Vrem să includem prevederi mai clare, conform Directivei  40 privind modul în care țigările electronice, narghilea, alte produse din tutun care nu se fumează, produse noi de tutun pe piața noastră, urmează să fie expertizate și comercializate.

MedNews: Țigările electronice iQOS sunt produse și în România, în fabrica de la Otopeni. În vara anului trecut, producătorul (Philip Morris) anunțase investirea a 490 de milioane de euro în producerea de dispozitive iQOS, pentru fumat fără ardere și fără fum, dar tot din tutun. Acestea sunt vândute atât în România, dar și în Republica Moldova. Cum ne apărăm de pătrunderea acestor produse pe piața noastră?

Ion Șalaru: Țigările electronice produse de Philip Morris au vrut să intre pe piața mondială ca un remediu pentru renunțarea la țigările obișnuite. Potrivit lor, fumătorii țigărilor obișnuite vor fi mai puțin bolnavi, dacă vor trece la consumul țigărilor electronice. De fapt, aceasta e o strategie mondială nouă a industriei tutunului în condițiile în care presiunea guvernelor de a micșora  piața de țigări obișnuite este pe an ce trece mai mare.  În anul 2017, producătorul american a reușit chiar să își creeze o fundație „O lume liberă de tutun„ pentru ca să înlocuiască piața țigărilor obișnuite cu cea de produse noi, inclusiv țigările electronice.

Bănuim că Philip Morris, care a stă în avangarda noii strategii mondiale a industriei tutunului, este în spatele unor modificări operate în legea privind controlul tutunului din Republica Moldova. Este vorba de Legea a  185 care a introdus modificări în Legea 278 privind controlul tutunului și Legea 288 din 15.12.2017 cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative. Aceste modificări țin de exceptarea produselor din tutun care nu se fumează de la toate prevederile care se referă la spațiile interzise pentru fumat, expunerea la fumat, promovarea, etichetarea, transparentizarea ingredientelor. Toate interdicțiile pe care le conține legea privind controlul tutunului, acum nu se mai referă la țigările care nu se fumează și care nu ard, inclusiv și la țigările electronice. De facto, acum Legea 278 privind controlul tutunului permite comercialiarea, inclusiv și prin internet a țigărilor electronice. Modificările nu au avut avizul Ministerului, al Guvernului sau al Comisiei parlamentare de profil.

Din articolul 26 al Legii antitutun privind protecția împotriva expunerii la fumul de tutun nu a rămas mai nimic. Acum  se interzice fumatul în raza de 10 m de la intrarea deschisă în spațiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, şi la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid deschise şi de la locurile/instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise şi pentru locurile de muncă. De facto, asta înseamnă că prevederea cu 10 m nu mai funcționează, se vor închide ușile și ferestrele ca să se poată fuma în voie. (n.r. cu galben sunt completările și modificările în baza Legii 288)

Am discutat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să rechemăm de la Guvern proiectul de modificare a Hotărârii de Guvern nr.1065 din 19.09.2016 prin care au fost aprobate cele trei regulamente de punere în aplicare a articolelor în vigoare din 1 ianuarie 2018 pentru ca Legea privind controlul tutunului să nu rămână pe hârtie, doar scopul ei este reducerea prevalenței fumatului și o populație mai sănătoasă. Realitatea, conform studiului KAP (cunoștințe, atitudini și practici) pentru anul 2017, realizat în raionul Orhei, este că, dintre toate produsele de tutun, ponderea țigărilor electronice, narghilea, alte produse din tutun care nu se fumează este între 8 și 10 procente și este în creștere!

Pentru a putea comercializa țigări electronice de gen iQOS, în Statele Unite ale Americii, este necesară aprobarea Administrației alimentelor și medicamentelor (FDA). Producătorul a depus dosarul cu patru studii autofinanțate, pentru a demonstra că înlocuirea țigărilor obișnuite cu cele eIectronice de către fumători duce la scăderea mortalității prin fumat a populației. La sfârșitul lunii ianuarie 2018, dosarul a fost analiat de către o comisie independentă, care a decis: 1. Studiile efectuate nu demonstrează un efect nociv mai mic decât al țigărilor standard; 2. Țigările electronice ale producătorului eliberează cantități mai mici de substanțe periculoase, dar aceasta nu se corelează cu o scădere a frecvenței patologiilor cauzate de fumat.

 

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ion Șalaru: „Noua strategie mondială a industriei tutunului este în spatele unor modificări operate în legea privind controlul tutunului din Republica Moldova” Reviewed by on . Din 1 ianuarie 2018 au intrat în vigoare articolele Legii privind controlul tutunului ce țin de transparentizarea informațiilor despre ingredientele produselor Din 1 ianuarie 2018 au intrat în vigoare articolele Legii privind controlul tutunului ce țin de transparentizarea informațiilor despre ingredientele produselor Rating: 0
scroll to top