24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Iurie Crasiuc: „Fuzionarea stațiilor zonale de asistență medicală urgentă va genera economii pentru stat și confort pentru pacienți”

Iurie Crasiuc: „Fuzionarea stațiilor zonale de asistență medicală urgentă va genera economii pentru stat și confort pentru pacienți”

26 mai 2015, 12:49

Proiectul hotărârii Guvernului cu privire la Serviciul de Asistenţă Medicală Urgenţă Prespitalicească, propus de Ministerul Sănătății, ar putea face posibilă unificarea tuturor stațiilor și substațiilor zonale de asistență medicală urgentă. În acest caz, toate structurile ar putea fuziona într-un singur Centru Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Despre cum este apreciată această reformă în interiorul serviciului a vorbit șeful Stației Zonale de Asistență Medicală Urgentă „Centru”, Iurie Crasiuc, la emisiunea „Offline MedNews”.

Potrivit lui, crearea unui centru unic ar putea fi un mare avantaj pentru serviciul de medicină urgentă, facilitându-i funcționalitatea: „Crearea unui Centru Național pe țară presupune plasarea serviciului la un alt nivel de importanță în sistemul de sănătate va fi unul strategic și național. Actualmente, serviciul de asistență medicală urgentă este împărțit în cinci zone. Aceasta înseamnă că avem cinci planuri diferite de management, de abordări. Acest lucru are impact asupra calității și asupra conclucrării cu alte servicii. Odată cu centralizarea, lucrurile vor avea o abordare unică”, a menționat Iurie Crasiuc.

Managerul SZ AMU Centru consideră că centralizarea va conduce la economisirea banilor publici. Drept exemplu servesc autospecialele stațiilor zonale. „Avem automobile foarte diferite: Niva, Sobol, Mercedes, Hunday, iar exploatarea lor este greu de întreținut. Tipurile de automobile utilizate trebuie aprobate de Ministerul Sănătății, să fie unice pe toată țara, să aibă o bază comună de reparații auto. Este normal să avem un serviciu centralizat care să se ocupe de problema dată”, a spus Crasiuc. Potrivit lui, acest lucru ar face posibilă economisirea a până la 30% din resursele financiare bugetare – bani care ar putea fi îndreptați către alte obiective de dezvoltare a serviciului. „Am putea avea o instruire a personalului medical care nu se va limita doar la catedrele USMF, am putea avea colaborări cu alte țări, cu alte instituții. Toate acestea ar putea fi posibile datorită unui alt statut și nivel al centrului, posibilitățile vor putea fi mult mai mari”, a adăugat Crasiuc.

Asistența medicală de urgență ar putea fi reorganizată

Șeful SZ AMU Centru spune că și pacienții vor avea de câștigat ca urmare a reformei propuse. „Astăzi, fiecare SZ AMU își deservește doar teritoriul său. Acest lucru va fi diminuat aproape complet. La solicitare va veni cu adevărat cea mai apropiată echipă”, a explicat Crasiuc.

Solicitat să se expună dacă ar accepta în detrimentul  pierderii funcției de director al SZ AMU Centru, Crasiuc fără ezitare a răspuns: „Sigur că da. Problema nu e cine va fi șeful, ci dacă acest Centru Național va include toate componentele necesare pentru a face un pas mare în reformarea serviciului ca pacientul să-i simtă efectele, iar personalul medical – satisfacția de pe urma muncii sale”, a menționat Crasiuc.

Dacă proiectul va intra în vigoare și planul de implementare a acestuia va fi aplicat cu rigurozitate la toate nivelele de management, Iurie Crasiuc estimează că reforma ar putea da primele roade începând cu anul viitor. Aceasta nu va necesita cheltuieli în plus sau disponibilizări de personal.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Iurie Crasiuc: „Fuzionarea stațiilor zonale de asistență medicală urgentă va genera economii pentru stat și confort pentru pacienți” Reviewed by on . Proiectul hotărârii Guvernului cu privire la Serviciul de Asistenţă Medicală Urgenţă Prespitalicească, propus de Ministerul Sănătății, ar putea face posibilă un Proiectul hotărârii Guvernului cu privire la Serviciul de Asistenţă Medicală Urgenţă Prespitalicească, propus de Ministerul Sănătății, ar putea face posibilă un Rating: 0
scroll to top