11 noiembrie 2014

Acasă » Interviuri » Iurie Leancă a fost decorat de OMS alături de reprezentanții UE

Iurie Leancă a fost decorat de OMS alături de reprezentanții UE

20 octombrie 2014, 16:30

Ușa celui mai important cabinet de la etajul cinci a clădirii Guvernului se deschide și intră premierul Iurie Leancă, ținând atent în mână diploma și medalia – cea mai înaltă distincție a OMS, primită cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun 2014. Distincția i-a fost înmânată de către directorul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Jakab Zsuzsanna. Diploma și medalia le așează cu atenție lângă farfuria cu mere, îndemnându-ne să gustăm din fructele moldovenești. “One apple a day keeps the doctor away” (Un măr pe zi, te ține departe de doctor – n.a.), zâmbește larg premierul și ia loc la masă, pentru a răspunde cu bunăvoință la întrebările noastre despre cum va valorifica distincția primită, importanța Legii antitutun, prima țigară, prioritățile pentru sistemul autohton de sănătate.

În primul rând, permiteți-mi să vă felicit cu ocazia decernării înaltei distincții a OMS! Ce înseamnă pentru Dumneavoastră această diplomă și medalie și cum o veți valorifica?

Distincția este foarte importantă, dar nu o iau cu titlu personal. Este rezultatul muncii tuturor asupra proiectului de Lege privind controlul tutunului trecut prin Guvern și discutat cel puțin în primă lectură în Parlament. Diploma și medalia din partea OMS vine ca urmare a unui efort susținut al societății civile, a ONG-urilor de specialitate, a ministerelor de profil, în special a Ministerului Sănătății. Este și o recunoaștere a eforturilor deosebite a celor care au fost implicați, angajați în elaborarea proiectului de Lege și promovarea lui.

Recunoaștere și încurajare

Pe de altă parte – este o încurajare, chiar dacă, Parlamentul, mandatul căruia expiră în câteva săptămâni, nu a reușit, din varii motive, să-l aprobe în lectura finală și să-l transforme într-un act legislativ obligatoriu. Așa că va trebui și după alegeri să insistăm, în sensul finalizării  discuțiilor asupra acestui proiect de lege, poate chiar să fie inclus printre proiectele prioritare în viitorul Parlament. În același timp, având acest cadru legal, va trebui să abordăm problema fumatului într-o manieră sistemică, astfel încât să vedem în cifrele îmbunătățite vieți salvate, deprinderi noi sănătoase de viață, în mod special printre tineri și copii.

Un miliard de lei, alocați anual pentru tratamentul bolilor provocate de fumul de țigară

Decernarea premiului este un eveniment important și vreau să cred că sentimentul acesta îl are întreaga societate, pentru că ne reamintește despre o problemă gravă – cea a fumatului. Mă îngrijorează cifrele. Cifrele care vorbesc despre cât de mult alocăm în tratamentul bolilor provocate de fumul de țigară, peste un miliard de lei. Sunt alarmat de numărul copiilor care fumează în școli și de numărul celor care mor. Este vorba de peste 4.000 de concetățeni de-ai noștri care mor din cauza deprinderii nocive de a fuma. E o problemă acută pe care trebuie să o abordăm și căreia trebuie să-i găsim o soluție.

Care este importanța acestei Legi pentru Republica Moldova – țară-campion în Europa la capitolul fumat. Neaprobarea în termeni utili a Legii arată că există o rezistență. Din partea cui vine această rezistență și cum poate fi ea anihilată?

Nu cred că voi greși dacă voi spune că tot ce este nou, progresist, nu este îmbrățișat imediat de întreaga societate. Aceste elemente de transformare, schimbare, dezicere de anumite deprinderi și metehne, pentru că fumatul este o meteahnă gravă, înseamnă că trebuie să ne schimbăm mentalitatea, stereotipurile, să ne obișnuim cu un alt mod de viață și de acțiune. Și vorbim aici nu doar de fumat. Avem și alte vicii – suficiente, care fac ca societatea noastră să fie mai bolnavă. Atunci când una, două, trei persoane sunt bolnave, înseamnă că avem o problemă în sănătate.

Există reticență în adoptarea Legii privind controlul tutunului, există și interese obscure, pentru că sunt companii care fac bani din viciul acesta. Nu e ceva caracteristic doar pentru Republica Moldova. Se observă și în SUA și în Europa Occidentală. Și tocmai din acest motiv elitele politice sunt responsabile în fața societății ca să câștige această luptă, promovând un mod sănătos de viață. Nu neg importanța creării locurilor de muncă, contează mult ca economia să funcționeze, dar trebuie să găsim alte surse, alte abordări și să nu mizăm doar pe vânzarea și producerea de țigări ca să creștem economia țării.

Deși există rezistență în acest domeniu, sunt convins că le vom stăvili și vom asigura un cadru legal eficient. În ultimii ani, pe fundalul anumitor dificultăți, inclusiv regionale, anumiți indicatori arată că avem progrese, se observă o creștere a longevității populației, ceea ce este un element pozitiv. Sigur, nu suntem la finalitatea acestui proces. Calitatea vieții în Republica Moldova rămâne o mare problemă. Calitatea vieții înseamnă inclusiv lipsa dependenței de fumat, înseamnă asigurarea populației cu apă potabilă de calitate, înseamnă calitatea aerului pe care îl respirăm.

Cum vedeți prioritățile sistemului de sănătate din Republica Moldova în viitorul mandat?

Așa cum dezvoltarea sistemului de sănătate este un sector care necesită voință politică ce trebuie să fie pliată pe recomandările specialiștilor, am consultat opinia experților din acest domeniu. Elementele de bază asupra cărora ar trebui să insistăm pentru a crește calitatea și accesul la sănătate sunt și vor rămâne: dirijarea, finanțarea, prestarea serviciilor și generarea de resurse, inclusiv umane. Toate întrebările trebuie abordate sistemic, inclusiv problema corupției din sistem.

O altă problemă plecarea multor cadre medicale în străinătate. Ieri am fost la Soroca, unde am vizitat un spital în proces de modernizare, cu echipamente noi, numai că medicii de acolo mi-au spus că anul acesta nu a venit nici un doctor tânăr să lucreze la ei, iar 30% din medicii care activează sunt pensionari. E nevoie să ne axăm pe fiecare problemă în parte în acest domeniu strategic și sunt convins că procesele inițiate acum câțiva ani vor fi consolidate și vor lua o amploare mai mare.

Știm că nu sunteți fumător, dar ați încercat vreodată să fumați?

Am încercat să fumez când eram în școală, dar nu e de mine

Când eram elev și mergeam la culesul strugurilor, am încercat să fumez. Dar mă bucur foarte mult că am reușit să-mi ascult glasul inimii. Faptul că nu am mai fumat vreodată de atunci, se datorează climatului din familie și aspectului genetic. Părinții mei nu au fumat niciodată și sunt antifumători înrăiți.

Sunteți tatăl a doi băieți: Marius și Tristan. Cum reușiți să-i țineți departe de țigară?

Din păcate unul din băieți a fumat și mă bucur că a reușit să se debaraseze de această deprindere nocivă și acum înțelege și el că un mod de viață sănătos este foarte important. Cum am reușit? În familie am promovat toleranță zero față de fumat. Am vorbit permanent despre acest lucru. Cred că până la urmă a fost decizia lui personală.

E nevoie de implicarea tuturor

Oricum, până nu a înțeles el singur că fumatul este ceva nociv care îi înrăutățește condițiile de viață și are un efect direct asupra sănătății, toate vorbele mele nu prea au ajutat.

Dar nu putem rezolva problema fumatului doar în familie. E un viciu social. Epidemic, dacă vreți. E nevoie de implicarea tuturor pentru a-l combate: societatea civilă, instituțiile statului, sprijinul din exteriorul țării pe care îl avem confirmat inclusiv prin această distincție. Așa că vreau să sper că într-un an sau doi vom avea rezultatele pozitive scontate.

Suntem siguri că Legea va fi aprobată, însă votarea ei nu înseamnă tot, important este procesul de implementare, de punere în aplicare. Cu ce mesaj ați veni pentru cei care trebuie să o pună în aplicare?

Vreau să precizez că noi luptăm împotriva fumatului, nu a fumătorilor. Pe cei din urmă noi trebuie să-i convingem că fumatul este un mod greșit de viață, care le scade șansele de a avea o viață mai lungă și mai fericită. Voi insista foarte mult ca partidul pe care am onoarea să-l reprezint să abordeze acest subiect printre prioritățile sale. Astfel, ca după alegeri să existe o coeziune la nivel de majoritate parlamentară pentru a adopta și a pune în aplicare această Lege.

Legea privind controlul tutunului o vom aproba, iar în paralel ne vom mișca înainte și pe alte dimensiuni. Dar trebuie să ne pregătim de pe acum să o implementăm și să pornim activitatea inclusiv cu instituțiile de forță, care au mandatul și obligația să asigure respectarea legii. Am vorbit chiar astăzi (vineri, 17 octombrie – n.a.), cu reprezentantul OMS despre faptul că avem nevoie să învățăm din experiența altor țări despre cum s-a asigurat transpunerea în viață a prevederilor legislației privind controlul tutunului.

Trebuie să acționăm ca și cum Legea este în vigoare, mai cu seamă în cazul instituțiilor care au mai multe responsabilități de implementare precum Ministerele Sănătății, Ministerul  Educației, Ministerul Afacerilor Interne, dar și autoritățile publice locale.

Pentru MedNews: Lilia Onea

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Iurie Leancă a fost decorat de OMS alături de reprezentanții UE Reviewed by on . Ușa celui mai important cabinet de la etajul cinci a clădirii Guvernului se deschide și intră premierul Iurie Leancă, ținând atent în mână diploma și medalia - Ușa celui mai important cabinet de la etajul cinci a clădirii Guvernului se deschide și intră premierul Iurie Leancă, ținând atent în mână diploma și medalia - Rating: 0
scroll to top