3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Jarno Habicht: „Optimizarea spitalelor în Moldova este primordială. Cheltuielile s-ar diminua cu 30%”
Jarno Habicht: „Optimizarea spitalelor în Moldova este primordială. Cheltuielile s-ar diminua cu 30%”

Jarno Habicht: „Optimizarea spitalelor în Moldova este primordială. Cheltuielile s-ar diminua cu 30%”

16 decembrie 2014, 12:40

Șeful biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova susține că optimizarea spitalelor este un pas necesar, dar complicat. El a făcut declarația în cadrul dezbaterilor publice cu participarea reprezentanților Delegației Uniunii Europene în Moldova.

Într-o discuție cu studenții Academiei de Studii Economice din Moldova mai mulți experți europeni au vorbit despre problemele din domeniul sănătății, asistenței sociale, economic și judiciar. La capitolul ocrotirii sănătății, șeful biroului OMS, Jarno Habicht, a confirmat că procesul de optimizare a spitalelor este extrem de necesar. „Este posibil și trebuie creat un spital raional bun în loc de 20 de spitale prost dotate și fără personal. Dar în calea noastră apar și niște piedici. Trebuie să calculăm unde va fi amplasat acel spital. Mai aproape de rude sau mai aproape de prietenii noștri? Unde trăiesc ei și cât de aproape de spital se află? Toți acești factori trebuie calculați”, a spus Habicht.

În opinia sa, numărul spitalelor în Moldova trebuie redus până la 15 instituții foarte bine echipate. „Spitalele trebuie să arate astăzi cu totul altfel decât au fot concepute în anii ᾽70. Cele existente sunt nepotrivite pentru operații chirurgicale sau pentru tratament îndelungat. Este o problemă foarte acută, dar atât medicii, cât și pacienții trebuie să fie pregătiți pentru optimizare. Aceasta ar reduce cheltuielile cu  30%, iar cu banii rămași am putea face medicamentele mai accesibile și am putea îmbunătăți asistența primară”, a remarcat șeful OMS Moldova.

La ora actuală, în Republica Moldova există 86 de spitale, dintre care 34 sunt raionale. Lupta pentru optimizarea rețelei de instituții spitalicești a început în anii 2000, iar în primii ani de independență în Republica Moldova erau peste 300 de spitale.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Jarno Habicht: „Optimizarea spitalelor în Moldova este primordială. Cheltuielile s-ar diminua cu 30%” Reviewed by on . Șeful biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova susține că optimizarea spitalelor este un pas necesar, dar complicat. El a făcut de Șeful biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova susține că optimizarea spitalelor este un pas necesar, dar complicat. El a făcut de Rating: 0
scroll to top