26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Juristul Veaceslav Țurcan despre reținerea medicilor de la SCR: „Autopsia este doar un element. Bănuielile rezonabile se pot baza pe alte probe”
Juristul Veaceslav Țurcan despre reținerea medicilor de la SCR: „Autopsia este doar un element. Bănuielile rezonabile se pot baza pe alte probe”

Juristul Veaceslav Țurcan despre reținerea medicilor de la SCR: „Autopsia este doar un element. Bănuielile rezonabile se pot baza pe alte probe”

24 aprilie 2015, 14:04

Reținerea medicilor chirurg și anesteziolog, precum și a asistenței medicale de la Spitalul Clinic Republican este absolut legală. Juriștii susțin că dacă există „bănuieli rezonabile” și probe suficiente, atunci ei pot fi reținuți cu condiția că mai târziu bănuielile vor fi confirmate.

Juriștii susțin că expertiza medico-legală constituie doar una dintre probele ce pot fi prezentate de către procuror. „Pot fi aduse și alte probe în afară de autopsie. Dacă au fost aduse alte documente medicale, martori, atunci reținerea este legală. Probele pot fi diferite – depinde de întemeiere și de circumstanțe. La etapa inițială, când a fost demarată urmărirea penală, persoanele pot fi reținute cu condiția că vor fi respectate prevederile Codului de procedură penală și Art. 5 „Dreptul la libertate și siguranță” din Convenția Europeană. Important este să fie totul legal”, a declarat pentru MedNews juristul Veaceslav Țurcan.

Dacă bănuieli rezonabile mai târziu nu se vor confirma – urmează să fie schimbată măsura de reprimare. „După reținere, urmează să fie prezentată judecătorului de instrucție solicitarea cu demersul procurorilor prin care se va solicita aplicarea arestului preventiv. Dacă procurorul nu vine la judecătorul de instrucție, ei urmează să fie eliberați. Dacă vine, atunci el urmează să aducă probe în baza cărora solicită admiterea demersului privind aplicarea arestului preventiv”, a specificat Țurcan.

„Dacă este vorba de încălcarea regulilor de acordare a asistenței medicale, se face autopsia. Ulterior, se face expertiza medico-legală în comisie conform Codului de procedură penală”, a declarat pentru MedNews profesorul consultant în cadrul Catedrei de Medicină Legală, Gheorghe Baciu.

Totodată, șeful Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvșinov, a declarat că încă nu cunoaște când vor putea fi anunțate rezultatele expertizei medico-legale.

În legătură cu acest caz a reacționat și ministrul Sănătății, Mircea Buga. El a declarat că circumstanțele decesului sunt investigate în cadrul unei comisii intentate la Spitalul Republican. „Urmează sa aflăm rezultatele expertizei. Până la urmă în sistemul de sănătate se întâmplă situații când pacienții mor”, a menționat Buga.

Reamintim că un medic chirurg, un anestezist și o soră medicală de la Spitalul Clinic Republican, care au participat la operația de extirpare a apendicelui unui tânăr de 21 de ani care, ulterior, a decedat la spital au fost reținuți de poliție. Lucrătorii medicali au fost reținuți pentru 72 de ore pentru încălcarea, din neglijență a regulilor de acordare a asistenței medicale. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă până la trei ani de închisoare.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Juristul Veaceslav Țurcan despre reținerea medicilor de la SCR: „Autopsia este doar un element. Bănuielile rezonabile se pot baza pe alte probe” Reviewed by on . Reținerea medicilor chirurg și anesteziolog, precum și a asistenței medicale de la Spitalul Clinic Republican este absolut legală. Juriștii susțin că dacă exist Reținerea medicilor chirurg și anesteziolog, precum și a asistenței medicale de la Spitalul Clinic Republican este absolut legală. Juriștii susțin că dacă exist Rating: 0
scroll to top