24 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » La ce te ajută polița medicală dacă ai diabet zaharat
La ce te ajută polița medicală dacă ai diabet zaharat

La ce te ajută polița medicală dacă ai diabet zaharat

8 aprilie 2016, 10:34

Dacă ești diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, tratamentul medical, cu sau fără polița medicală valabilă, trebuie să fie asigurat fără plată în caz de urgențe medicale și în asistența medicului de familie.

Avantajul celor asigurați medical, adică cu polița valabilă, este dreptul de a accesa gratuit serviciile medicale în tratamentul de ambulatoriu, la spital, în tratamentul și diagnosticul de înaltă performanță și îngrijiri la domiciliu.

În ambele situații, cu polița medicală valabilă ori nu, este important să reții că ai acces la tratament, numai dacă ești înregistrat la medicul de familie. Acest detaliu important de acces în sistemul de sănătate îți permite să fii asigurat cu medicamente compensate antidiabetice, în pastile şi injecţii pentru ambele tipuri de diabet zaharat. Asta pentru că medicamentele compensate în sistemul de asigurare medicală obligatorie sunt accesibile doar în baza rețetei compensate, prescrise de medicul de familie şi endocrinolog, și în baza deciziei Comisiei de selectare a pacienților pentru tratamentul costisitor cu analogi de insulină și vasopresină. Pentru aceste preparate compensate nu trebuie să achitați nici un ban în farmaciile contractate de CNAM și nici la medicul de familie, care poate elibera injectabilele.

Datele CNAM arată că pe parcursul anului trecut, peste 80 000 de persoane cu diabet zaharat  au beneficiat de medicamente compensate antidiabetice, în pastile şi injecţii. În 2015, Compania a majorat de mai bine de două ori cheltuielile din fondurile e asigurare obligatorie de asistență medicală pentru analogii de insulină umană, iar suma a atins cifra de 10 milioane 280 mii de lei. Altele 42 mln. de lei au fost alocate pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă de către medicul de familie în ceea ce priveşte prevenirea, depistarea precoce şi supravegherea diabetului zaharat.

MedNews Sursa: CNAM

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
La ce te ajută polița medicală dacă ai diabet zaharat Reviewed by on . Dacă ești diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, tratamentul medical, cu sau fără polița medicală valabilă, trebuie să fie asigurat fără plată în caz de Dacă ești diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, tratamentul medical, cu sau fără polița medicală valabilă, trebuie să fie asigurat fără plată în caz de Rating: 0
scroll to top