16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » La ce te ajută polița medicală în serviciile stomatologice
La ce te ajută polița medicală în serviciile stomatologice

La ce te ajută polița medicală în serviciile stomatologice

28 martie 2016, 17:13

Dacă aveți polița medicală obligatorie, vă este asigurat dreptul la servicii stomatologice fără plată suplimentară în cazuri de urgenţe medicale și cu programare la medicul stomatolog pentru profilaxie și terapie.

Serviciul stomatologic trebuie să vi se acorde gratuit în caz de traume ori fracturi ale maxilarelor, simptome de pulpită acută, gingivită şi stomatită ulcero-necrotică acută, abces, sau extracţii dentare, indicate de orice medic. Stările enumerate sunt calificate ca o situaţie de urgenţă stomatologică, iar serviciile sunt acordate doar persoanelor cu poliță medicală, în orice unitate medicală, contractată de CNAM, fără bilet de trimitere de la medicul de familie.

Indiferent de programul de lucru al unității medicale ori zilele de odihnă, în cazurile de urgenţă, aveți dreptul să vă adresați și să primiți serviciile medicale în secţiile de internare ale spitalelor raionale, dar şi la Institutul de Medicină Urgentă.

Asistența specializată de ambulatoriu, adică asistența medicală de profilaxie și terapeutică, acordată de medicul stomatolog este accesibilă copiilor de până la 18 ani şi gravidelor. Este vorba de: aplicarea remediilor profilactice, extracţiile dentare în scop terapeutic și obturarea/plombarea dinţilor, examinarea cavităţii bucale, recomandări privind igiena cavităţii bucale, periajul şi detartrajul dentar.

Examinarea cavităţii bucale şi recomandările privind igiena şi profilaxia bolilor cavităţii bucale, examenul anual medical obligatoriu al persoanelor instituționalizate în unitățile de învăţământ secundar general şi profesional, sunt consultaţii stomatologice programate de ambulatoriu ce trebuie să fie prestate gratuit persoanelor asigurate,  în baza poliței medicale.

Rețineți, în asistenţă specializată stomatologică programată, persoana asigurată are nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie și este deservit în unitățile medicale în baza principiului teritorial.

Reamintim, serviciile stomatologice în baza poliței medicale sunt prestate în centrele stomatologice municipale şi raionale, în cabinetele stomatologice din cadrul instituţiilor medico-sanitare republicane, departamentale, municipale, raionale şi private.

Pentru anul 2016 CNAM a contractat 64 de instituţii medico-sanitare. Potrivit datelor, volumul cheltuielilor din fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru asistenţa stomatologică în anul 2015 a constituit cca 47, 5 milioane lei, cu 3 milioane lei mai mult faţă de 2014, iar numărul de vizite pentru asistenţă medicală stomatologică a ajuns la 705 190 de beneficiari.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
La ce te ajută polița medicală în serviciile stomatologice Reviewed by on . Dacă aveți polița medicală obligatorie, vă este asigurat dreptul la servicii stomatologice fără plată suplimentară în cazuri de urgenţe medicale și cu programar Dacă aveți polița medicală obligatorie, vă este asigurat dreptul la servicii stomatologice fără plată suplimentară în cazuri de urgenţe medicale și cu programar Rating: 0
scroll to top