5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » La Chișinău este deschis unul dintre cele mai mare centre de dializă din Europa

La Chișinău este deschis unul dintre cele mai mare centre de dializă din Europa

15 ianuarie 2016, 18:38

Joi, 14 ianuarie 2016, la Chișinău, a fost inaugurat oficial unul din cele mai mari centre de dializă din Europa. Primul Centru de Excelență în Servicii de Dializă în cadrul Proiectului de Parteneriat Public-Privat pentru servicii de dializă în Republica Moldova a fost deschis în cadrul Spitalului Clinic Republican pentru 400 de pacienți cu insuficiență renală acută și cronică.

„Simt o mândrie enormă că astăzi reușim să anunțăm oficial lansarea primului Centru de Excelență de dializă. A fost un deziderat pe care și l-au propus autoritățile de ani de zile. Pentru autorități era important să rezolvăm câteva probleme: problema accesului la servicii, problema  calității serviciului de dializă și asigurarea tuturor cetățenilor care au nevoie de dializă cu aceste servicii”, a declarat ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul evenimentului de inaugurare al Centrului.

Primul Centru de Dializă din Chișinău este dotat cu 48 de aparate de dializă, marca celui mai renumit producător mondial pentru acest echipament,  B.Braun. Aparatele de dializă sunt distribuite în șase saloane de dializă.

Zilnic, Centrul are capacitatea să deservească la standarde înalte circa 140 de pacienți. Pentru a atinge aceste standarde, armonizate cu cele europene, personalul medical local a făcut un schimb de experiență extensiv cu specialiștii din România.  „Astăzi putem spune că Centrul de Dializă din Chișinău oferă pacientului același standard de tratament ca oricare centru de dializă din lume. Aparatura cu care este dotat acest Centru este una de ultima generație. Stația de tratare a apei este ultraperformantă și asta face ca acest centru să fie unul de excelență în Europa”, a menționat unul dintre partenerii Proiectului, reprezentatul B.Braun Avitum România, Gheorghe Bulat.

În premieră pentru Republica Moldova, primul Centru de Dializă din Chișinău dispune și de o sală pentru pacienții renali cu hepatite. „Aici ne aflăm în sala pentru pacienții cu hepatite virale. Mai înainte, din cauza accesului limitat la dializă, nu era posibil de despărțit acești pacienți. Chiar dacă riscul de îmbolnăvire este mic, totuși, este recomandat conform standardelor mondiale despărțirea pacienților pentru a exclude cu desăvârșire riscul de infectare”, a explicat jurnaliștilor Petru Cepoida, directorul medical al „BB-Dializă” SRL.

În opt zile de la deschiderea noului Centru pentru tratamentul ambulatoriu, au fost deja transferați primii 109 de pacienți din secția de dializă și transplant renal al Spitalului Clinic Republica, care acum va oferi doar servicii de staționar și de urgențe.

„Venim la hemodializă din sat, suntem din raionul Ungheni, satul Condrătești. Petrecem aici 4 ore, la 2 ore de hemodializă ne aduce masa. Pentru asta nu plătim nimic, am poliță medicală. Să dea Domnul sănătate la toți și nouă!”, ne-a mărturisit bucuroasă una dintre primii pacienți ai Centrului.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, la moment, în republică sunt peste 500 de pacienți care sunt dependenți de serviciile de dializă. Aceștia au nevoie de asistență specializată de ambulatoriu de calitate care cuprinde: două sau trei proceduri de dializă pe săptămână cu durata cuprinsă între 3-4 ore, o rație dietetică în timpul procedurii de dializă, medicamentele specifice tratamentului și acoperirea cheltuielilor pentru deplasarea pacienților la Centrul de dializă. Tratamentul este acoperit financiar în bază de buget global de către CNAM.

Potrivit implementatorilor Proiectului de Parteneriat Public-Privat pentru servicii de dializă în Republica Moldova, scopul acestuia este asigurarea cu servicii de dializă performante, la nivel național, al pacienților cu boli renale pentru creșterea calității vieții lor.

Administratorul Companiei de proiect „BB- Dializa” SRL, Dmitri Onofreiciuc: „Investiția privată în primul centru de dializă este de peste 2 milioane de euro. Pe parcursul anului 2016 planificăm să majorăm numărul de aparate până la 64. Această majorare va permite ca Centrul să deservească circa 400 de pacienți”.

Conform planului de dezvoltare al proiectului, implementat în parteneriat de Ministerul Sănătății, Spitalul Clinic Republican, Consorțiul „BB-Dializă” și compania „B.Braun”, Germania, în anul 2016 urmează a fi deschise câte un centru de dializă în zona Nord, la Bălți, care va fi dotat cu 32 de aparate de hemodializă și în zona de Sud, la Cahul, cu 16 aparate. Pentru realizarea acestor obiective, partenerul privat va investi 15 milioane de euro.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
La Chișinău este deschis unul dintre cele mai mare centre de dializă din Europa Reviewed by on . Joi, 14 ianuarie 2016, la Chișinău, a fost inaugurat oficial unul din cele mai mari centre de dializă din Europa. Primul Centru de Excelență în Servicii de Dial Joi, 14 ianuarie 2016, la Chișinău, a fost inaugurat oficial unul din cele mai mari centre de dializă din Europa. Primul Centru de Excelență în Servicii de Dial Rating: 0
scroll to top