27th iunie 2014

Home » Comunicate » Lansarea primului studiu naţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile
Lansarea  primului studiu naţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile

Lansarea primului studiu naţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile

Chişinău, 25 iunie 2014

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Ministerul Sănătăţii au lansat astăzi rezultatele primului Studiu naţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile – STEPS. Studiul STEPS (paşi) reprezintă o iniţiativă globală a OMS creată cu scopul de a evalua răspândirea factorilor de risc într-un mod standardizat şi de a elabora politici şi strategii bazate pe dovezi în domeniul prevenirii bolilor netransmisibile. Peste 80% din cazurile de deces înregistrate anual în Republica Moldova sunt cauzate de bolile netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul, hepatitele cronice şi cirozele, bolile pulmonare obstructivecronice.

Primulstudiu STEPS în Republica Moldova a avut scopul de a estima prevalenţa factorilor de risc majori pentru bolile netransmisibile pentru planificarea mai eficientă a activităţilor de prevenire şi control a bolilor netransmisibile, inclusiv de a determina prevalenţa factorilor de risc comportamentali pentru bolile netransmisibile  în populaţia cu vârsta cuprinsă între 18 și 69 de ani; de a determina prevalenţa factorilor de risc metabolici pentru bolile netransmisibile  – tensiunii arteriale ridicate, colesterolului ridicat şi nivelului înalt de glucoză în sânge la populaţia cu vârsta cuprinsă între 18 şi 69 de ani şi de a determina diferenţele în prevalenţa factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în populaţie în funcţie de mediul de rezidenţă (urban/rural), sex (femei/bărbaţi) şi grupul de vârstă.

Colectarea datelor în teren s-a efectuat în perioada 30 septembrie – 9 noiembrie 2013 şi a fost asigurată de 12 echipe de lucrători medicali special instruiţi. Studiul a fost unul populaţional şi a cuprins persoanele adulte cu vârsta între 18 şi 69 de ani. Eşantionarea în cuiburi în mai multe trepte a fost utilizată pentru producerea datelor reprezentative pentru acest interval de vârstă. În studiu au participat 4.807 persoane adulte, iar rata generală de răspuns a constituit 83,5%.

Republica Moldova a implementat pasul 1, pasul 2 şi pasul 3 al STEPS. Informaţia socio-economică şi privind comportamentul a fost colectată la pasul 1. Colectarea informaţiei a fost efectuată în baza unui chestionar şi a cuprins întrebări referitor la vârstă, sex, nivelul de educaţie, starea civilă, ocupaţie, venituri, consumul de tutun, de alcool, regimul alimentar, inclusiv consumul de sare, activitatea fizică, anamneza bolilor netransmisibile principale, asigurarea medicală şi utilizarea asistenţei medicale în legătură cu bolile netransmisibile. Măsurătorile fizice, precum înălţimea, masa corporală, circumferinţa taliei şi a şoldurilor şi pulsul au fost colectate la pasul 2. Măsurătorile biochimice de determinare a nivelelor de glucoză în sânge, de colesterol total şi de colesterol de densitate înaltă au fost efectuate la pasul 3. Colectarea şi testarea sângelui au fost efectuate în cea mai apropiată instituţie medicală.

Principalele rezultate ale studiului STEPS relevă faptul că:

·  O pătrime din populaţia adultă din Republica Moldova fumează în prezent, principalii fumători fiind bărbaţii (43,6%). Femeile fumează mai puţin (5,6%). Ţigările fabricate sunt principalul produs din tutun consumat, fiecare fumător consumând în medie zilnic 16,7 ţigări pe zi (17,2 ţigări bărbaţii şi 11,4 ţigări femeile).

·  61,9% din populaţie este consumatoare curentă de alcool, inclusiv 69,8% bărbaţi şi 53,5% femei. O cincime din populație (19,5%) a fost antrenată în consumul episodic abuziv de alcool.

·  Două treimi din populație (66,6%) consumă mai puțin de 5 porții de fructe și legume pe zi.

·  Populaţia conştientizează faptul că consumul unor cantități mari de sare dăunează grav sănătăţii (89,7%) şi doar o treime din respondenți (30,7%) conștientizează importanța reducerii consumului de sare în alimentația proprie pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

·  Una din 10 persoane (10,1%) este insuficient activă fizic şi doar o pătrime din populație (24,3%) este angajată în activitate fizică viguroasă.

·  Șapte din 10 femei (69,7%) au fost supuse screeningului pentru cancerul cervical.

·  56% din populație este supraponderală, inclusiv 23% – obeză. Ponderea femeilor obeze (28,5%) este de 1,6 ori mai mare în comparație cu cea a bărbaților obezi (17,8%).

·  Patru din 10 persoane au hipertensiune arterială, dar doar o pătrime (23,8%) dintre aceștia se află sub medicație pentru tensiunea arterială înaltă.

·  Trei din 10 persoane (29,4%) au colesterolul total în sânge mărit.

·  Mai mult de una din 10 persoane (12,3%) are glicemia bazală ridicată.

Studiul a arătat că aproape o pătrime (23%) din populaţia adultă cu vârsta 40-69 de ani are riscul de 10 ani pentru bolile cardiovasculare mai mare sau egal cu 30%; fiecare a treia persoană (30,3%) are trei şi mai mulţi factori de risc pentru bolile netransmisibile, iar acest risc creşte proporţional vârstei. Bărbaţii sunt mai afectaţi (35,2%) în comparaţie cu femeile (25%). 61,7% din respondenţi au 1-2 factori de risc şi doar 8% din populaţia studiată nu are nici unul din cei 5 factori de risc pentru bolile netransmisibile.

Republica Moldova a implementat pentru prima dată acest studiu, punând, astfel, baza sistemului național de supraveghere al bolilor netransmisibile şi al factorilor de risc al acestora. Implementarea acestui sistem este prevăzută în Legea nr. 10 din 9 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, Strategia naţională de prevenire şi control al bolilor netransmisibile pe anii 2012–2020, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 82 din 12 aprilie 2012.

Rezultatele studiului vor servi la stabilirea indicatorilor de start pentru factorii de risc comportamentali principali ai bolilor netransmisibile în documentele de politici publice naţionale în şi a acţiunilor intersectoriale de reducere și control al acestor factori, precum  Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei naționale de prevenire și control al bolilor netransmisibile, Programul naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei, dar şi la monitorizarea şi evaluarea eficacităţii şi a eficienţei politicilor publice deja adoptate (programele naționale de control al tutunului, alcoolului, diabetului).

Studiul a fost realizat de Centrul Naţional de Sănătate Publică, sub îndrumarea Comitetului Coordonator STEPS stabilit în cadrul Ministerului Sănătăţii, cu suportul financiar acordat de Uniunea Europeană şi cu fonduri suplimentare oferite de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi OMS. 
Ministerulu Sănătății,  Serviciul de informare şi  comunicare cu mass-media

Lansarea primului studiu naţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile Reviewed by on . Chişinău, 25 iunie 2014 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Ministerul Sănătăţii au lansat astăzi rezultatele primului Studiu naţional privind evaluarea f Chişinău, 25 iunie 2014 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Ministerul Sănătăţii au lansat astăzi rezultatele primului Studiu naţional privind evaluarea f Rating: 0
scroll to top