25 decembrie 2014

Acasă » Știri » Leancă: Dle ministru, multe pot înțelege, dar nu astfel de scumpiri.
Leancă: Dle ministru, multe pot înțelege, dar nu astfel de scumpiri.

Leancă: Dle ministru, multe pot înțelege, dar nu astfel de scumpiri.

14 noiembrie 2014, 13:09

Premierul Iurie Leancă a abrogat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, subiectul legat de modificările operate la Hotărârea cu privire la aprobarea Listei şi tarifelor serviciilor contra cost din domeniul sănătăţii publice prestate persoanelor fizice şi juridice. În opinia prim-ministrului, noile tarife sunt exagerate, informează MedNews.

Hotărârea de Guvern Nr. 533 a fost modificată la inițiativa Ministerului Sănătății și conține tarife noi pentru serviciile prestate persoanelor fizice şi juridice. Premierul i-a cerut ministrului sănătății, Andrei Usatâi să revizuiască amendamentele și a dat clar de înțeles că nu va accepta noile tarife.

„Dle ministru, multe pot înțelege, dar nu așa scumpiri. Vă aduc exemplu doar de trei servicii: expertiza sanitară a dosarelor în contextul omologării – până în 2010 a costat  607 lei, în perioada 2011-2014 – 661 de lei, iar începând cu 31 octombrie curent acest sevriciu ar costa 9792 de lei. Majorarea este de 15 ori! Eu nu prea îmi dau seama ce servicii noi au fost incluse astfel încât să fie justificată această majorare. Alt exemplu este expertiza sanitară a dosarelor în contextul reomologării care în 2010 costa 216 lei, în 2014 – 330, iar acum s-a scumpit de 22,3 de ori. Totodată, costul expertizei dosarelor în contextul extinderii seriei de utilizare s-a mărit de 19 ori. O să ne așezăm cu creionașul în mână și vreau să văd aceste justificări. Vom analiza din nou costurile”, s-a revoltat premierul.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a explicat că este vorba de servicii de sănătate noi care nu au mai fost prestate până acum în țară. El a menționat că la etapa de elaborare și aprobare a tarifelor noi, acestea au fost coordonate și avizate pozitiv de către ministerele responsabile și de grupul de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător. „Echipamentul nou, procurat cu suportul UE, a fost amplasat în aceste instituții și necesită consumabile și cheltuieli de menținere. Acum avem de ales între două opțiuni – fie găsim bani ca să compensăm costurile din bugetul de stat, fie alte surse, pentru că oricum va trebui să reieșim din costul real stabilit în procesul de elaborare”, a menționat ministrul.

Hotărârea Guvernului Nr. 533 cu privire la aprobarea Listei şi tarifelor serviciilor contra cost din sfera sănătăţii publice, prestate persoanelor fizice şi juridice, a fost modificată pe 27 octobmrie curent.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Leancă: Dle ministru, multe pot înțelege, dar nu astfel de scumpiri. Reviewed by on . Premierul Iurie Leancă a abrogat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, subiectul legat de modificările operate la Hotărârea cu privire la aprobarea Listei şi t Premierul Iurie Leancă a abrogat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, subiectul legat de modificările operate la Hotărârea cu privire la aprobarea Listei şi t Rating: 0
[kml_flashembed movie="/wp-content/uploads/2014/05/bann_728_90.swf" height="90" width="728" /]
scroll to top