21 iulie 2015

Acasă » Știri » Legea antitutun a fost promulgată de președintele Republicii Moldova
Legea antitutun a fost promulgată de președintele Republicii Moldova

Legea antitutun a fost promulgată de președintele Republicii Moldova

16 iulie 2015, 13:30

Legea privind controlul tutunului va fi pusă în aplicare. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat documentul care urmează să intre în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”.

Președinția a emis un comunicat de presă în care este menționat că Legea privind controlul tutunului a fost elaborată în conformitate cu Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătăți, Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014, care reglementează produsele din tutun şi are drept scop protejarea populaţiei de efectul fumatului şi expunerea la fum.

Documentul a fost aprobat în lectură finală în plenul Parlamentului la 29 mai 2015. Proiectul de lege a fost votat cu 69 de voturi. „Agenții economici și deținătorii de localuri vor trebui să-și ajusteze condițiile la prevederile legii, de aceea aceasta ar putea intra în vigoare peste câteva luni de la publicarea în „Monitorul Oficial”, a menționat atunci șefa Comisiei de profil, Oxana Domenti.

Documentul prevede fortificarea instrumentelor de avertizare privind dauna fumatului, prin avertismente ce cuprind pictograme, texte şi informaţii privind serviciile de renunţare la fumat.

O altă prevedere este protejarea nefumătorilor de efectele nocive ale fumului de ţigară. Ideea este susţinută de 89% din populaţie care se pronunţă pentru  asigurarea spaţiilor publice închise libere de fumul de tutun.

Proaspăt promulgatul pachet de legi prevede interzicerea tuturor formelor de publicitate şi promovare a produselor din tutun, inclusiv în punctele de comercializare. Vor fi reglementate ingredientele produselor din tutun, pentru a se evita conferirea acestor produse a gusturilor, ce nu sunt caracteristice tutunului (vanilie, taurină, cafeină ş.a.) şi care sporesc atractivitatea lor în rândul tinerilor şi femeilor.

Anual, în Republica Moldova aproximativ 5 600 de decese sunt provocate de fumul de țigară, iar pentru tratamentul afecțiunilor determinate de fumat, din banii sistemului de sănătate se cheltuiesc peste 1 miliard de lei.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Legea antitutun a fost promulgată de președintele Republicii Moldova Reviewed by on . Legea privind controlul tutunului va fi pusă în aplicare. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat documentul care urmează să intre în vigo Legea privind controlul tutunului va fi pusă în aplicare. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat documentul care urmează să intre în vigo Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top